Mina sidor

2 juni 2019
Skolåret över i Lettland!

Skolåret är över i Lettland och våra fadderbarn är nu på sommarlov fram till 1 september. Elever och lärare tittar tillbaka på det gångna året, och det har varit ett fantastiskt år på många sätt.
Nedan presenteras några aktiviteter och höjdpunkter från det gångna läsåret. Över 650 barn och ungdomar kommer till de fem specialskolorna för barn med funktionsnedsättningar vi samarbetar med. Förutom de vanliga lektionerna anordnas utflykter, simlektioner, mässbesök, sportaktiviteter för att nämna några saker.
Flera av skolorna har egna grönsaksodlingar. Barnen får lära sig plantera, sköta om, skörda och använda grönsakerna. Här bilder från Zalite där man odlat bland annat potatis, spenat och rädisor. Star of Hope Skolåret över i Lettland! Latvia 20 1
Star of Hope Skolåret över i Lettland! Latvia 18
Star of Hope Skolåret över i Lettland! Latvia 22
Star of Hope Skolåret över i Lettland! Latvia 21 1Barnen på skolan i Spares var på utflykt en naturpark för att lära sig om vattnets betydelse i naturen och för människan. Bland annat fick de fånga små organismer och titta på dem i mikroskop i laboratoriet, där man hade teoretiska och praktiska övningar.
Star of Hope Skolåret över i Lettland! Namnlös
Star of Hope Skolåret över i Lettland! Namnlös2
Musik, teater och poesi är en viktig del av utbildningen för barnen, och på alla skolorna tränar barnen inom dessa områden. En del tävlar med sina sångkunskaper, medan andra bara tycker det är kul att lära sig ett instrument eller en dikt.
Star of Hope Skolåret över i Lettland! mixat 3Idrott är en annan viktig del av verksamheten, och är en bra aktivitet för barnen och deras utveckling. Detta sker på olika nivåer och en del gör det för att det är skoj och bra allmänträning för dem. Andra tävlar regelbundet inom olika sporter. Vi har rapporterat om framgångar inom bland annat skidåkning tidigare i år. Dessutom deltog ungdomar från flera av skolorna i Special Olympics World Games för ungdomar med funktionsnedsättningar i Abu Dhabi i mars, med fina framgångar. Flera av ungdomarna tog medalj där, men det viktigaste är inte att vinna, utan att deltaga, och visa att man kan. De vill och känna sig erkända och respekterade för vilka de är. Det stärker deras självkänsla och blir även förebilder för de andra.
Star of Hope Skolåret över i Lettland! mixat 5Star of Hope Skolåret över i Lettland! mixat 6Star of Hope Skolåret över i Lettland! mixat 7Star of Hope Skolåret över i Lettland! Latvia 7Skolorna erbjuder yrkesinriktade utbildningar inom blandat att snickeri, sömnad, hantverk och matlagning för att ge ungdomarna möjlighet att skaffa arbete i framtiden eller lära sig saker som de kommer ha nytta av i sitt vuxenliv.Star of Hope Skolåret över i Lettland! mixat 8Star of Hope Skolåret över i Lettland! Latvia 15Star of Hope Skolåret över i Lettland! Latvia 13Star of Hope Skolåret över i Lettland! Latvia 14Star of Hope Skolåret över i Lettland! mixat 1Star of Hope Skolåret över i Lettland! mixat 4De äldre barnen som går yrkesinriktade utbildningar besöker jobbmässor på olika platser. Bland annat besökte barnen i Zalite utställningshallarna i Kipsala för att deltaga i ett sådant event.Star of Hope Skolåret över i Lettland! Latvia 2Star of Hope Skolåret över i Lettland! Latvia 3
För många barn är det med dubbla känslor de nu lämnar skolan med dess lärare och kamrater bakom sig för ett par månader. De är glada att träffa sina föräldrar och syskon, men samtidigt är det på skolorna de lär sig, utvecklas, får sporta, leka och umgås med andra barn med liknande funktionsvariationer. De känner sig säkra på skolorna där de spenderar mycket tid, de känner sig hemma i den miljön.
En del bor dock i trasiga och fattiga familjer under svåra levnadsförhållanden där de har små möjligheter att utvecklas ordentligt. Dessutom när de vistas på stan bland främlingar känner de en osäkerhet, uttittade och ibland förödmjukade på grund av samhällets attityder, och många platser ute på stan är inte anpassade till deras behov. De längtar redan tillbaka till skolstarten i september.
Tack för allt stöd till barnen med funktionsvariationer i Lettland. Ni kan läsa mer om arbetet genom att klicka här.
 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.