Vårt arbete i Lettland

Läs mer
Våra projektländer » Lettland

Vårt arbete i Lettland

Ivars och Liana Velks.

Läs artikel om Ivars och Liana

I Lettland arbetar Hoppets Stjärna tillsammans med den lokala organisationen Velku Fonds främst med att förbättra situationen för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar och deras familjer, samt familjer med stora ekonomiska och sociala svårigheter. Detta gör vi exempelvis genom stöd till dagverksamheter för barn med funktionsnedsättningar, vi anordnar utbildningsdagar, seminarium och sommarläger för både föräldrar och lettisk vårdpersonal och myndigheter, vi uppmuntrar och stöder bildandet av föräldragrupper.

Visionen är att alla barn, med sina individuella personligheter, förmågor och behov, ska ha en plats i ett mer tolerant och integrerat samhälle. Arbetet sker på flera olika plan där speciellt familjen sätts i centrum. Vi tror att familjen är den naturliga och bästa uppväxtmiljön för alla barn och arbetar för att stärka familjerna. Vi vill ge dem – ofta ensamstående mammor – verktyg och möjligheter att behålla sina barn hemma. De ska också ha självförtroende och kraft att ge barnen det stöd och den uppmuntran de behöver för att en dag kunna stå på egna ben. Till detta arbete har vi hjälp av en svensk specialpedagog, som utbildar i alternativ kommunikation. Hennes arbete går också ut på att jobba med lokala utbildningsmyndigheter och fortbilda lärare samt föräldrar.

Utbildningsstöd
Rent praktiskt innebär det att vi stöder verksamheter där barn och ungdomar så långt det är möjligt får lära sig ta hand om sig själva och hitta sin plats i livet. De får lära sig olika typer av arbeten; keramiktillverkning, vävning, sömnad, skomakeri och möbeltillverkning. Tillsammans åker de på utflykter, ordnar fester och lär sig kommunicera med varandra. De lär sig också att ta sig ut på stan, åka buss, handla och umgås med andra människor, något som för bara några år sedan var helt omöjligt.

För närvarande stöttar vi fler än 650 studenter med funktionsnedsättningar på fem internatskolor i Lettland. Många av barnen har långt att resa och bor på skolan under veckorna, och hemma hos föräldrarna på helgerna.

Familjestöd
Hoppets Stjärna arbetar också med familjer i kris. Lettland har drabbats mycket svårt den finansiella oron i världen, något som i sin tur gjort livet mycket tufft för dem som redan innan krisen hankade sig fram på existensminimum. Många behöver tillfälligt humanitärt stöd som matpaket, kläder, skor samt hjälp att betala el och hyra. Främst behöver de dock hjälp att ta sig igenom krisen och motiveras att söka fortbildning eller annan sysselsättning som kan göra dem ekonomiskt oberoende.

Under 2017 har vi sammanlagt 14 familjegrupper i 13 städer. Dessa träffas minst en gång i månaden. Dessutom vid högtider, skolevent eller på utflykter som anordnas flera gånger under året. Två sommarläger för barn med funktionedsättningar och deras familjer anordnas varje sommar, så de kan koppla av lite tillsammans. Seminarium och konferenser anordnas regelbundet.

Effekter av vårt arbete i Lettland

Under 2017 studerade 220 elever med olika grader av funktionsnedsättningar i Liepaja. Under året hjälpte vi till att utrusta skolan med flera olika terapihjälpmedel för att utveckla barnen.

Under 2017 studerade 205 elever med olika grader av funktionsnedsättningar i Riga. Vi stöttar framför allt med utrustning för att förbättra utvecklingsmöjligheterna bland barnen och ungdomarna. Vi ger även utbildning till personalen löpande så att de kan göra ett ännu bättre arbete.

Under 2017 studerade 71 elever med olika grader av funktionsnedsättningar i Rudzati.

Under 2017 studerade 83 elever med olika grader av funktionsnedsättningar på Zalite internatskola. Denna skola har många aktiviteter för att utveckla och utbilda de med funktionsnedsättningar. Skolan ligger på landsbygden och ungdomarna får lära sig matlagning, träslöjd och att utföra olika jordbruksjobb.

Under året deltog barnen i olika teater, musik- och dansfestivaler. Både barnen och föräldrarna uppskattade detta mycket.

Programmet ”Familjer i kris” inne håller ett par huvudaktiviteter. En av dem är att Velki’s psykolog Ilze Lielpetere arbetar med 14 föräldragrupper i 13 städer. Hon har möten med varje grupp en gång i månaden.

För mer information klick här

Adress till Lettland
Velki Association
PO Box 117
Riga-LV-1011
LATVIA

Våra projekt i Lettland

Skolor vi stödjer:

1. Liepaja special boarding school
2. Riga 5th boarding school
3. Zalite special boarding school
4. Spares boarding school

Familjegrupper:

5. Jekabpils
6. Liepaja
7. Bauska
8. Riga
9. Cesis
10. Jelgava
11. Tukums
12. Talsi
13. Dobele
14. Preili
15. Balvi
16. Aluksne
17. Gulbene

Bilder från projekten

Ledstjärnan

Filmer från projekten

Ny sportpark i Lettland

Se fler filmer på Star of Hope Play

Star of Hope Play

Matrecept från Lettland

Pelēkie zirņi ar speķīti (Gråärtor med bacon)
Pelēkie zirņi ar speķīti (Gråärter med bacon)
Detta är en av de mest traditionella lettiska rätterna som är populär den kalla årstiden. Den har en garanterad plats på julbordet.

Detta behöver du:

200g grå ärtor
100 grökt bacon
1 st lök
salt
svartpeppar

Gör så här:

Kvällen innan täcker du ärterna med vatten. Nästa dag koka tills de är mjuka, tillsätt salt.
Förbered bacon och lök sås.

Bacon och lök sås

Gör så här:

Skär både bacon och lök i 5×5 mm bitar och lägg i pannan. Stek på medelvärme tills det är klart (5-10 minuter).
Tillsätt nymalt svartpeppar.

Tillsätt de kokta ärterna till såsen och stek några sekunder.
Servera med Kefir.

Våra projektländer » Lettland

Dela med dina vänner:

Facebook          Instagram          twitter          Star of Hope Play


Kärrsjö 136 | 890 54 Trehörningsjö | Telefon: 0662-461 00 | info@starofhope.org

90-konto

Givarguiden

Facebook          Instagram          twitter          Star of Hope Play

90-konto

Givarguiden


Kärrsjö 136 | 890 54 Trehörningsjö
Telefon: 0662-461 00 | info@starofhope.org