Mina sidor

31 juli 2019
Lupu och Maxun i Babadag

Lupu, 15 år och Maxun, 13 år kommer från en mycket fattig romsk familj i Babadag i sydöstra Rumänien. Det är svårt att hitta arbete för de vuxna i området och de tvingas ofta att lämna sina hus och barn och åka till andra delar av landet eller utomlands för att tjäna pengar på olika sätt.
Lupus och Maxuns familj bor i ett mycket enkelt hus med få möbler och utan spis. Maten tillagas utomhus på en enkel improviserad matlagningsplats gjord av stenar. Deras föräldrar har inget jobb eftersom det är mycket svårt att hitta i denna del av landet och de är outbildade. För att försörja sin familj åker pappan och mamman ofta utomlands för att tigga och barnen stannar hemma. Lupu och Maxun är de som tar hand om hushållet och de yngre syskonen. De ser till så huset hålls varmt genom att hugga ved och starta upp värmekaminen. De ser till att de yngre syskonen får i sig mat.
Star of Hope Lupu och Maxun i Babadag Lupu Maxun 2
Pojkarna kommer till Hoppets Stjärnas center på förmiddagen för att göra sina läxor innan de går till skolan på eftermiddagarna. Pengarna som föräldrarna skickar räcker sällan så pojkarna försöker ta enkla ströjobb där de kan. De har lärt sig från tidig ålder att arbeta hårt och söka lösningar för sin familj.
Trots den fattigdom de lever i är Lupu och Maxun kämpar och har inte hoppat av skolan, även om det ibland är mycket svårt för dem att dela sin tid mellan skolan och ansvaret hemma. Hoppets Stjärnas center har en mycket viktig roll i deras liv, och personalen har motiverat dem att inte ge upp även om situationen är svår. De ges regelbundet stöd och rådgivning, och de har fått mat, kläder, skolmaterial, hygienprodukter eller andra nödvändiga saker. De får varje dag en varm måltid innan de går till skolan. Centret är en plats som känns som ett andra hem för Lupu och Maxun. De sköter sig i skolan, på centret och tar hand om hemmet när föräldrarna är borta.
För närvarande är Lupu och Maxun på sommarlov efter att ha avslutat sjunde klass med mycket goda resultat. Till hösten börjar de årkurs åtta vilket är det sista året innan gymnasiet. De kämpar hårt för att komma in på gymnasiet vilket är ovanligt bland romska barn att lyckas med i denna del av Rumänien.
Deras stora önskan är att fortsätta sina studier även efter gymnasiet för att skaffa sig en bättre framtid för sig själva och sin familj. Lupu vill bli byggnadsingenjör, och Maxun vill bli chaufför. Personalen på centret uppmuntrar dem att kämpa för att uppnå sina mål och drömmar.
Läs mer om vårt arbete i Rumänien genom att klicka här.
För att läsa en rapport om romerarbetet klicka här.
Star of Hope Lupu och Maxun i Babadag Lupu Maxun 3
Star of Hope Lupu och Maxun i Babadag Lupu Maxun 5 1
Star of Hope Lupu och Maxun i Babadag Lupu Maxun 3
Star of Hope Lupu och Maxun i Babadag Lupu Maxun 7 1
Star of Hope Lupu och Maxun i Babadag Lupu Maxun 6 1
 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.