VÅRT ARBETE I rumänien & moldavien
I Rumänien kämpar vi för flera utsatta grupper: Barn med funktionsnedsättning, familjer inom den romska minoritetsbefolkningen, och barn från utsatta områden.
Vårt arbete i Rumänien/Moldavien

I Rumänien kämpar vi för flera utsatta grupper: Barn med funktionsnedsättning, familjer inom den romska minoritetsbefolkningen, och barn från utsatta områden.
Resurs- och utbildningscenter för romer
Arbetet med romer utgår från våra resurs- och utbildningscenter i orterna Valea Seaca, Murgeni, Dimancheni, Babadag och Pantelimon. Där får utsatta romska barn mat, läxhjälp och extraundervisning av utbildade pedagoger. På centren får de också tillgång till dusch och tvättmaskin för både sig själva och sina familjer; något som de flesta saknar i sina egna hem.
Vi gör insatser för att förbättra barnens hemmiljöer och sanitära förhållanden genom bland annat takreparationer, byten av dragiga fönster och dörrar samt inköp av rena, oskadade möbler och madrasser. Genom läkarbesök säkerställer vi också god hälsa för barnen.
Familjerna ges förutsättningar till självförsörjning genom utdelning av boskap samt kurser i egenföretagande, och deras barn ges förutsättningar att studera vidare för att med utbildning som språngbräda ta sig ur den fattigdom som präglat deras familjer i generationer.
Utbildningscenter för utsatta barn
På våra utbildningscenter i Husi och Botosani får fattiga och socialt utsatta barn läxhjälp och extraundervisning av utbildade pedagoger. Barnen får lunch på centret varje dag. Längs en vägg står en bokhylla med olika böcker och spel, och längst in i ett av rummen finns en lekhörna där barnen kan leka med leksaker och spela spel.
De görs även regelbundna utflykter och studiebesök till parker och sevärdheter. Då de flesta av barnen som kommer till centret är väldigt fattiga ger vi dem också skolmaterial, kläder och skor vid behov.
Målet med arbetet är att förbättra villkoren för barn i riskzonen att bli utslagna från skolan genom att ge dem en plats där de bemöts med kärlek, kunskap och respekt.
Många av barnen har övergivits av sina föräldrar och bor med andra familjemedlemmar. En del av barnen har intellektuella funktionsvariationer och inlärningsproblem
Centren har öppet 12-16 varje vardag, även under sommarlovet. Stödet under sommaren är mycket viktig då dessa barn har en hög risk att hoppa av skolan i förtid. De kan då läsa in ämnen de halkat efter i, äta lunch och engagera sig i olika aktiviteter med de andra barnen, samtidigt som det ger avlastning till vårdnadshavarna.
I arbetet ingår också att regelbundet prata med vårdnadshavare och ta reda på vilka behov respektive familj har. Vårdnadshavarna får råd om hur de bättre ska ta hand om sina barn, råd om uppfostran och vikten av att ge barnen kärlek och uppmärksamhet.
Framgångarna med centren i Husi och Botosani har verkat som förebild för de fem centren för romska barn i landet.
Husi
Arbetet i Husi började 1999. Först arbetade personalen ambulerande på olika platser i staden. Under 2002 fick vi våra första egna lokaler. 2018 flyttade arbetet med de utsatta barnen in i nya lokaler. Arbetet i Husi sker under 2017-2020 tillsammans med kommunen och andra hjälporganisationer i ett EU-finansierat projekt för att nå ut till fler utsatta människor i staden och förbättra situationen för dessa genom en rad olika projekt.
Botosani
Hoppets Stjärna började arbeta i Botosani 1994. Då var arbetet inriktat på att hjälpa övergivna, sjuka och undernärda barn på stadens sjukhus efter kommunismens fall 1989.
År 2010 bad kommunen Hoppets Stjärna att utveckla verksamheten genom att öppna ett stödcenter för barn i riskzonen. Man ställde två rum till förfogande på en skola i stadens fattigaste område. Sedan dess driver vi det utbildningscenter som givit stöd till minst 600 barn genom åren.
Arbetet med funktionsnedsatta
Målet med vårt arbete
Synen på dessa barn har länge präglats av föreställningen att människor med funktionshinder inte kan bidra till samhället och att de därför är mindervärdiga. I stället har de placerats på institutioner, där de fått utstå både fysisk och psykisk misshandel. De fick aldrig komma upp ur sängarna, inte lära sig att gå, tala, äta själva, klä sig eller klara sig utan blöja. Det fanns helt enkelt inte tid att ge alla barn tillräcklig omvårdnad. Barnen blev understimulerade och tvingades till ett liv utan möjlighet att utvecklas som människor och leva fullvärdiga liv.
Effekter av vårt arbete i Rumänien/Moldavien
Under 2019 kom över 200 barn och ungdomar med funktionsnedsättningar till våra center i Rumänien och Moldavien. Totalt är 169 av dem integrerade i skolor och förskolor.
I fem utvalda byar har vi startat resurscenter dit 280 romska barn och ungdomar kommer regelbundet. 250 barn får läxhjälp, extraundervisning, mat, och hälsokontroller. Ytterligare 25 ingår i en mycket aktiv ungdomsgrupp i byn Murgeni. På centren får barnen och dess familjer låna duschar och tvätta kläder i tvättmaskiner. Många familjer har varken dusch eller rinnande vatten i sina bostäder. På centren får alla skolbarn skolmaterial, böcker, skor och kläder.
I byarna Dimacheni och Babadag har sömmerskeutbildning för mammor fortsatt under 2019 så att de kan lära sig ett yrke och skaffat möjlighet till självförsörjning. Sammanlagt deltog ett dussintal kvinnor i dessa kurser.
I Rumänien startade vi en entreprenörsskola efter en tids testperiod, Focus Business School. Rumänien är i stort behov av arbetstillfällen, och Focus Business School ger grundläggande utbildning i att starta och driva företag. Kursen fortsätter löpande och är fortsatt framgångsrik.
För fler exempel på effekter av vårt arbete klicka här.
Adress till Rumänien
Bariera Veche nr. 3
Cod 707027
IASI
ROMANIA
Våra projekt i Rumänien/Moldavien
Dagcenter för barn med funktionsnedsättning:
1. Iasi
2. Barlad
3. Suceava
4. Botosani
5. Dorohoi
6. Chisinau, Moldavien
Föräldraorganisationer finns på följande orter:
Iasi, Botosani, Dorohoi, Piatra Neamt, Harlau, Vaslui, Pascani, Barlad och Bucharest.
Resurscenter för romska barn:
7. Dimacheni
8. Murgeni
9. Valea Seaca
10. Babadag
11. Pantelimon
Bilder från projekten
Iasi
Dorohoi
Dimacheni
Murgeni
Valea Seaca
Babadag
Pantelimon
Botosani
Filmer från projekten
Vårt arbete med romerna
Romska barns drömmar
Valea Seaca
Brolle och Mimi i Rumänien
Matrecept från Rumänien

Tochitura med stekt ägg, pickles och Polenta
Detta behöver du:
1,2 kilo fläskkött
300 g rökt korv
6 klyftor vitlök
2 cups (4,5 dl) vitt vin
1 cup (2,25 dl) vatten
4 msk fläskfett/ister
2 msk sötpeppar (paprika)
3 lagerblad
1 msk timjan
salt
svartpeppar
Fyllning
5 cups (11,25 dl) vatten
4 ägg
2 cups (4,5 dl) majsmjöl till Polenta
4 msk riven fårost
1 msk olja
Gör så här:
Skär kött och korv till kuber och hacka vitlöken.
Smält fläskfettet/ister i en panna, lägg i stek köttet. När köttet fått färg, lägg i korven och stek ytterligare 3 minuter. Blanda i vitlök.
Tillsätt vinet, vatten och lagerbladen, sätt på ett lock och koka i 50 minuter.
Smaka av med salt, svartpepper, paprika and timjan. Späd med mer vatten vid behov. Koka i ytterligare 10 minuter.
Under tiden köttet kokar kan ni göra Polentan
Koka upp vattnet med lite salt och olja. När vattnet kokar tillsätt majsmjöl och rör om hela tiden. Stäng av värmen när smeten släpper från kanterna i pannan, bara då är Polentan redo!
Stek ägg i panna med het olja
Tochituran placeras på tallrik, med stekt ägg och osten. Servera med varm Polenta och pickles.
Kärrsjö 136 | 890 54 Trehörningsjö | Telefon: 0662-461 00 | info@starofhope.org