Vårt arbete i Rumänien & Moldavien

Läs mer
Våra projektländer » Rumänien/Moldavien

 Vårt arbete i Rumänien/Moldavien

Aurora “Aura” Vatamaniuc, verksamhetsledare för Star of Hope Romania.

Läs artikel om Aura

I Rumänien kämpar vi för två utsatta grupper: Barn med funktionsnedsättning och familjer inom den romska minoritetsbefolkningen.

Här beskriver vi vårt arbete med funtionsnedsatta. För att läsa om vårt arbete för romerna, gå till vår kampanjsida

 

Resurs -och utbildningscenter
Arbetet med romer utgår från våra resurs- och utbildningscenter i orterna Valea Seaca, Murgeni, Dimancheni, Babadag och Pantelimon. Där får utsatta romska barn mat, läxhjälp och extraundervisning av utbildade pedagoger. På centren får de också tillgång till dusch och tvättmaskin för både sig själva och sina familjer; något som de flesta saknar i sina egna hem. Vi gör insatser för att förbättra barnens hemmiljöer och sanitära förhållanden genom bland annat takreparationer, byten av dragiga fönster och dörrar samt inköp av rena, oskadade möbler och madrasser. Genom läkarbesök säkerställer vi också god hälsa för barnen. Familjerna ges förutsättningar till självförsörjning genom utdelning av boskap samt kurser i egenföretagande, och deras barn ges förutsättningar att studera vidare för att med utbildning som språngbräda ta sig ur den fattigdom som präglat deras familjer i generationer.
Arbetet med funktionsnedsatta
Arbetet med funktionsnedsatta har pågått sedan 1990 och är idag omfattande. Vi habiliteringsverksamhet, integreringsarbete och arbetar med uppbyggnad av föräldraföreningar. Genom nordiska arbetsterapeuter, sjukgymnaster, speciallärare med flera förmedlar vi kunskapsöverföring till rumänsk vårdpersonal och myndigheter något som på flera områden ändrat deras sätt att arbeta. Star of Hope Romania arbetar även aktivt med opinionsbildning och attitydförändringar genom rumänsk media. Vi arbetar också för att förhindra att barn hamnar på gatan. Detta gör vi exempelvis genom att ge stöd till olika dagverksamheter, dels för socialt utslagna barn men också för barn med funktionsnedsättning.
Målet med vårt arbete
Målet med arbetet är att förbättra levnadsvillkoren för barn med funktionsnedsättning och socialt utslagna barn genom att ge dem en plats där de bemöts med kärlek, kunskap och respekt, samt genom att stärka barnens föräldrar och lära dem vilka rättigheter barnen faktiskt har samt stötta dem i kampen för att förverkliga och förbättra dessa rättigheter. Vi arbetar även aktivt med att förändra attityder hos vårdpersonal, politiker och samhället i stort.

Synen på dessa barn har länge präglats av föreställningen att människor med funktionshinder inte kan bidra till samhället och att de därför är mindervärdiga. I stället har de placerats på institutioner, där de fått utstå både fysisk och psykisk misshandel. De fick aldrig komma upp ur sängarna, inte lära sig att gå, tala, äta själva, klä sig eller klara sig utan blöja. Det fanns helt enkelt inte tid att ge alla barn tillräcklig omvårdnad. Barnen blev understimulerade och tvingades till ett liv utan möjlighet att utvecklas som människor och leva fullvärdiga liv.

Effekter av vårt arbete i Rumänien/Moldavien
Idag kan vi se att en medveten satsning på barnens rättigheter har gett resultat. Exempelvis får många barn med funktionshinder nu gå på vanlig rumänsk förskola och grundskola. Många barn har också räddats från ett liv på gatan och integrerats i samhället. Sedan 2007 arbetar Star of Hope Romania även i grannlandet Moldavien, och även där är målet att förbättra levnadsvillkoren för barn med funktionsnedsättning samt socialt utslagna barn.

Ett antal specialister undersökte 65 av ungdomarna och diskuterade med föräldrarna för att lägga upp lämpliga träningsprogram för att utveckla dem.

Under året arrangerade vi vidareutbildning för lärare och annan personal i Iasi, Dorohoi och Chisinau.

Vi har infört flera gruppaktiviteter på våra center. Till exempel, i Barlad har vi startat en liten hantverksklubb för de mindre barnen och deras föräldrar.

För fler exempel på effekter av vårt arbete klicka här.

Adress till Rumänien
Star of Hope Romania
Bariera Veche nr. 3
Cod 707027
IASI
ROMANIA

Våra projekt i Rumänien/Moldavien

Dagcenter för barn med funktionsnedsättning:

1. Iasi
2. Barlad
3. Suceava
4. Botosani
5. Dorohoi
6. Chisinau, Moldavien

Föräldraorganisationer finns på följande orter:

Iasi
Botosani
Dorohoi
Piatra Neamt
Harlau
Vaslui
Pascani
Barlad
Bucharest

Bilder från projekten

Iasi

Dorohoi

Matrecept från Rumänien

Tochitura med stekt ägg, pickles och Polenta

Tochitura med stekt ägg, pickles och Polenta

Detta behöver du:

1,2 kilo fläskkött
300 g rökt korv
6 klyftor vitlök
2 cups (4,5 dl) vitt vin
1 cup (2,25 dl) vatten
4 msk fläskfett/ister
2 msk sötpeppar (paprika)
3 lagerblad
1 msk timjan
salt
svartpeppar

Fyllning
5 cups (11,25 dl) vatten
4 ägg
2 cups (4,5 dl) majsmjöl till Polenta
4 msk riven fårost
1 msk olja

Gör så här:

    

Skär kött och korv till kuber och hacka vitlöken.
Smält fläskfettet/ister i en panna, lägg i stek köttet. När köttet fått färg, lägg i korven och stek ytterligare 3 minuter. Blanda i vitlök.
Tillsätt vinet, vatten och lagerbladen, sätt på ett lock och koka i 50 minuter.
Smaka av med salt, svartpepper, paprika and timjan. Späd med mer vatten vid behov. Koka i ytterligare 10 minuter.

Under tiden köttet kokar kan ni göra Polentan

   

Koka upp vattnet med lite salt och olja. När vattnet kokar tillsätt majsmjöl och rör om hela tiden. Stäng av värmen när smeten släpper från kanterna i pannan, bara då är Polentan redo!

Stek ägg i panna med het olja

Tochituran placeras på tallrik, med stekt ägg och osten. Servera med varm Polenta och pickles.

Våra projektländer » Rumänien/Moldavien

Facebook          Instagram          twitter          Star of Hope Play


Kärrsjö 136 | 890 54 Trehörningsjö | Telefon: 0662-461 00 | info@starofhope.org

90-konto

Givarguiden

Facebook          Instagram          twitter          Star of Hope Play

90-konto

Givarguiden


Kärrsjö 136 | 890 54 Trehörningsjö
Telefon: 0662-461 00 | info@starofhope.org