19 juni 2019
Rapport från romerarbetet 2015-2018
Sedan 2015 har vi rapporterat regelbundet om framgångarna i Rumänien, där vi på fem utvalda orter öppnat resurscenter för utsatta romska familjer. Nu, fyra år efter det första centrets invigning, är tiden inne för en mer detaljerad lägesrapport. Punkt för punkt och siffra för siffra vill vi ge dig inblick i det mångfacetterade och ständigt pågående förändringsarbete som möjliggörs tack vare ditt stöd.
Hoppets Stjärnas fokus i utvecklingsarbetet bland romerna ligger på fattiga byar i östra Rumänien, och för att få bästa möjliga genomslagskraft har vi tagit hjälp av romska eldsjälar som får leda arbetet på plats i byarna. Vårt arbete utgår från resurs- center på varje ort där barnen får läxhjälp, extraundervisning, varm mat och tillgång till hygienutrymmen. Insatser riktas även mot att förbättra barnens hemmiljöer och stötta deras föräldrar i sin roll som vårdnadshavare. För barnen har det lett till en rad positiva effekter på flera nivåer, och allra bäst resultat ses på de orter där insatserna sker i samarbete med de lokala församlingarna.
I takt med att arbetet uppmärksammas alltmer i regional och nationell rumänsk media närmar vi oss vårt långsiktiga mål:
Att låta dessa pilotbyar bli framgångsexempel som inspirerar och motiverar rumänska beslutsfattare till liknande satsningar runtom i landet.
I Rumänien lever ett av tre barn under fattiga förhållanden, men romerna är extra utsatta. Där lever nio av tio i svår fattigdom. Bland romer är det bara 29 procent av pojkarna och endast 18 procent av flickorna som går färdigt grundskolan. För flickor eskalerar avhoppen när de närmar sig puberteten och tas ur skolan av familjen för att i stället ta ansvar för hushållet och i vissa fall giftas bort några år senare. Analfabetismen är 14 gånger högre bland romer än bland etniska rumäner.
På grund av den ekonomiska utsattheten är det vanligt att en eller båda vårdnadshavare lämnar landet för att arbeta eller tigga, och att barnen lämnas utan sina föräldrar.
I Valea Seaca har över 60 procent av de romska barnen upplevt detta. I Murgeni och Babadag är motsvarande siffra 80 procent.
Totalt 405 barn har fått läxhjälp och extraundervisning på Hoppets Stjärnas resurscenter efter skoltid. Det handlar om 371 barn i skolålder och 34 i förskole ålder. 351 av dem har fått komma dit 5 dagar i veckan och övriga 54 under 3 dagar i veckan. Könsfördelningen bland barnen är 50-50. Deras utveckling i skolan följs upp regelbundet.
På varje resurscenter får barnen läxhjälp, extraundervisning och ett varmt mål mat varje eftermiddag samt tillgång till duschar och tvättmaskiner så att de och deras familjemedlemmar kan tvätta sig själva och sina kläder. Resurscentren utgör också administrativa knutpunkter för de insatser som sker hemma hos barnens familjer.
Genom att klicka på ”Skicka” samtycker du till att få nyhetsbrev skickade till din angivna e-postadress enligt gällande integritetspolicy. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.
Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.
Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.
Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.