Det är i dagarna sju år sen den stora jordbävningen i Haiti. Det också tre månader sen orkanen Matthew slog till mot Sydkusten i Haiti.

Över 800 000 människor är fortfarande i en akut situation med att kunna säkerställa efterfrågan på mat efter höstens katastrof. Det gör att antalet undernärda eller svårt undernärda kommer att öka i landet, speciellt bland barn under fem år, och även gravida och ammande mammor.

Områdena som skadats av orkanen står för 60% av hela landets jordbruksprodukter. Där har 75-100% av alla jordbruksprodukter förstörts. Och nu när vinterplanteringssäsongen lider mot sitt slut har bara 18% av bönderna utsäde. Samtidigt har man inte fått bort allt bråte från jordbruksområdena. Fiskeindustrin är också påverkad då många båtar förstördes i orkanen, och många fiskare inte har möjlighet att bygga eller köpa nya båtar.

Matbristen kommer hålla i sig hela 2017 om inte nästa planteringssäsongen som slutar i mars blir optimal. Det står mycket på spel.

Sammanlagt behövs 21 miljoner amerikanska dollar för att säkerställa matbehoven för de 800 000 i riskzonen under de närmaste tre månaderna, dock är det långt dit för att de ska lyckas. Ytterligare pengar behövs för att hjälpa bönder och fiskare med utrustning så att de kan komma tillbaka på fötterna.

Ovissheten inför framtiden i Haiti är enorm. Igen. Tyvärr!

Dela med dina vänner: