Mina sidor

Gåvokorg

15 februari 2022
Tack för all hjälp till Haiti!

Star of Hope Tack för all hjälp till Haiti! Haiti 2021 summary 18

Hälsning från Ulrika K Eriksson, Verksamhetschef.

Vad ser du framför dig om jag säger ”Haiti”?
Efter fjolåret är risken stor att du förknippar landet med nöd och katastrof. Det är inte konstigt, med tanke på hur kriserna avlöste varandra 2021. Pandemin och en utbredd fattigdom hemsökte folket redan innan presidenten mördades i juli. Sedan kom jordbävningen. I dess spår följde hemlöshet, laglöshet och en matbrist som slog hårt mot hela landet. Gång på gång tvingades jag be er givare om akut hjälp till Haitis barn. Jag blev orolig att engagemanget för Haiti skulle ebba ut och ersättas av uppgivenhet, men ni motbevisade mig. Er fantastiska respons gav våra eldsjälar i landet kraft att kämpa vidare.
Idag vill jag visa er vad era gåvor lett till!
Direkt efter jordbävningen
Samma dag som katastrofen inträffade samlades sju kvinnliga volontärer i ett provisoriskt kök i Cavaillon. Fem av dem hade förlorat sina hem i skalvet, men det hindrade dem inte från att ställa sig och laga mat till andra nödställda i vår regi. De fortsatte att samlas där, dag efter dag. Under de första veckorna ökade omfattningen från 350 till 700 måltider om dagen.
Två dygn efter jordbävningen
När en tropisk storm drog in bröts kontakt med vår vän Reginald Celestin på plats i katastrofzonen. Med knappa resurser lyckades han transportera en tolv meter lång fraktcontainer till en basketplan i staden Les Cayes där många jordbävningsoffer hade samlats. 40 personer sov inuti containern den natten och 50 tog skydd ovanpå den medan stormen rasade.
En månad efter jordbävningen
Trots överhängande risk för vägkapning lyckades vi transportera 700 nödpaket med torrvaror, konserver och matolja från huvudstaden Port-au-Prince till överlevarna i katastrofzonen. Resan tog 6 timmar och lasten var fördelad på tre lastbilar.
– Jag tror att vi reste under Guds beskydd tack vare era böner! sa vår fältansvarige Tony Boursiquot.
Två månader efter jordbävningen
2 200 skolväskor delades ut i den jordbävningsdrabbade regionen Cavaillon. Varje ryggsäck var fylld med anteckningsböcker, pennor och annat skolmaterial som gått förlorat när stormen Grace drog in över barnens raserade hus. Dessutom fick skolbarnen varsin varmkorv och ett glas saft. Senare delades ytterligare 800 skolväskor ut till högstadieelever i våra projektbyar Boyer, Dano, Jeanton och Rigaud.
Tre månader efter jordbävningen
Vad gör man när kriminella gäng tagit kontroll över vägarna mellan Haitis huvudstad och katastrofzonen? Vi väntade i det längsta och tog till slut hjälp av en beväpnad styrka som eskorterade våra lastbilar genom landet. Den 30 november nådde vi fram med 32 ton mat till 700 hungrande familjer som hoppats, tvivlat och förtvivlat. För dem kom vår hjälpinsats som en skänk från ovan.
Detta delades ut:

  • 9 125 kg ris
  • 4 375 kg ärtor
  • 2 250 kg socker
  • 52 kg fiskkonserver
  • 2 771 liter matolja

Julen 2021
I december började Haitis matbrist också drabba barnen i våra skolor. Våra eldsjälar på plats vädjade därför om att få använda alla pengar för planerade julfester till att ge behövande familjer mat. Tack vare er givare kunde vi göra mer än någon vågat hoppas. Sammanlagt 2 920 familjer i våra sju projektbyar fick varsitt matpaket lagom till jul. Varje paket innehöll 12,5 kg ris, 5 kg bönor, 2,5 kg socker och 3,8 liter matolja. Dessutom fick 1 130 barn i förskolan och lågstadiet varsin julgåva med godsaker, helgen till ära. Utdelningarna ramades in av sång och dans. I varje by förbyttes hopplöshet mot hopp. Tänk dig lyckan att slippa se dina barn g  hungriga under julhelgen! Vi lyckades med det vi alltid strävar efter: Att inte bara vare en förmedlare av mat och utbildning, utan också av hopp och kärlek.

Tusen tack till alla er som ställde upp för Haiti under årets mörkaste tid!

Nu ligger vårt främsta fokus i Haiti på att bygga nya hem åt jordbävningsoffren. Vi ber om ditt fortsatta stöd för att kunna genomföra det! Dessa viktiga insatser är noggrant planerade, men ännu inte fullt finansierade.
Vi ber därför om ert fortsatta stöd för att kunna genomföra dem båda.

Ge en gåva genom att klicka här >>

 

Läs mer här om vad vi gjort i Haiti >>

 
Bildspel från Haiti och de insatser som gjordes med er hjälp under hösten:

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.