Mina sidor

19 april 2021
När vattnet tar slut

Kvinnan på bilden ovan heter Santelia. Hon har förlorat sitt hus, sin man och sin dotter. Nu kämpar hon för de barn och barnbarn hon har kvar, men det blir allt svårare att få tag på mat i Haiti – och det har inte regnat på fem månader. Nu törstar både barn och vuxna i Santelias by.
En ny vattenreservoar skulle förändra allt. Hjälp oss att bygga den!

Pandemin och folkets demonstrationer mot regimen är bara två av fyra kriser i Haiti just nu. De andra två kan för en svensk framstå som mer överkomliga.

Är det verkligen en KRIS att Haitis matpriser blev 20 % högre 2020?

Ja, om all din inkomst går till att mätta din familj. Om ni är fem i familjen betyder en det att maten bara räcker till fyra nu.

Men regnet, då? Är det verkligen en
KRIS att det inte regnat sedan i november?

Ja, om regnvattnet är det enda du har att dricka. Om du varken kan tvätta dina händer eller koka dina grödor. När törstiga barn vandrar i timmar i jakt på bruna pölar att ösa vatten från, då eskalerar risken för sjukdomar som i sin tur kan kosta liv.
Star of Hope När vattnet tar slut
Santelia Pierre Paul fick se sitt hem förstört av orkanen Matthew 2016, och två år senare mördades hennes make. Nu har hon dessutom förlorat dottern Dieulene. Hon kämpar vidare för att hon måste, för att barn och barnbarn behöver henne. Men hon behöver hjälp.
Star of Hope När vattnet tar slut X8U3315
Bois Negresse, som Santelias by heter, ligger så högt upp bland bergen att platsen kallas ”lilla Sverige” på grund av det svala klimatet. Så högt upp att varje försök att borra efter vatten har misslyckats i trakten. Vanliga bilar klarar inte av att ta sig hit. Vägen går genom raviner, över uttorkade flodbäddar och uppför slingrande serpentinvägar. Familjerna här uppe saknar tillgång till el, infrastruktur, sjukvård och grundläggande samhällsfunktioner.
Allt de har är Hoppet Stjärna.
På vår skola får barnen lunch att äta och vatten att dricka. Skolans vattenreservoar täcker barnens behov under skoldagen, men den kan aldrig räcka till hela samhället.
Star of Hope När vattnet tar slut looking for water
Därför vill vi bygga en ny, större reservoar för traktens familjer. Ritningen ligger redan klar. Den nya reservoaren skulle rymma 72 kubikmeter vatten och bland annat samla upp regnvatten från skoltaket som sedan sparas och kan användas i tider av torka.
Totalkostnaden motsvarar 180 000 i kronor, och tillsammans är vi många som kan bidra.
Vi kan se till att Santelia, hennes barn och hennes grannar aldrig behöver törsta mer!
Star of Hope När vattnet tar slut vattenreservoar

Hjälp oss bygga en vattenreservoar! >>

Lär dig mer om läget i Haiti

Med 3600 barn att värna om är Haiti Hoppets Stjärnas viktigaste projektland. Nationen har en dramatisk historia, från Columbus ankomst 1492 till slavupproret 1804 och de 32 statskupperna sedan dess.
2000-talet har präglats av orkankatastroferna 2008, jordbävningen 2010, orkankatastrofen 2016, politiska oroligheter, rusande inflation och långa perioder av torka.
I det nya avsnittet av vår podd Hoppet Andas fokuserar vi helt och hållet på Haiti. Vi berättar om hur vi först kom dit, om våra mest dramatiska räddningsinsatser och intervjuar en av våra eldsjälar på plats om de kriser som landet genomlever i detta nu.
Till podden Hoppet Andas >>

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.