För de mest utsatta barnen i Botosani har Hoppets Stjärnas center blivit en fristad. I pandemins spår, när deras föräldrar tappat sina jobb och deras skolor håller stängt, hänger många barn på låset inför varje öppning. Där får de mat, studiestöd och omtanke.
– Vår roll har blivit ännu viktigare nu, säger Aura Vatamaniuc, ansvarig för Star of Hope Romania.

Botosani hör till ett av Rumäniens fattigaste områden, och när skolorna övergick till distansundervisning var det ett dråpslag för barnen på vårt lokala resurscenter. Dels går det ju inte att få hjälp med skolarbetet hemma om föräldrarna har svårt att läsa och skriva. Dels blir det omöjligt att hänga med i online-lektioner om du varken har internet eller elektricitet i hemmet. Då är det tur att Hoppets Stjärnas center finns. Där går i dagsläget 38 barn från 21 familjer.

Möt några av dem som får tröst och hjälp under våra vingar.

Kompisarna Alina och Andrei är båda fem år gamla och går till centret hand i hand.
De kommer hit för att få leka, lära och träffa andra barn – men också för att få äta sig mätta.
Varje måndag, efter två dagar hemma, ber de försynt om varsin extra portion mat.
Sedan väntar de, sprickfärdiga av förhoppning, på varsin efterrätt. Den tar de med sig hem till sina familjer.

Maria längtar till varje besök på centret. Hemma bor de fem personer I ett rum på 9 kvadrat, och det finns ingen plats för henne att göra skolarbetet på. Hennes föräldrar lider av hepatit B, men har inte råd att söka vård. Maria själv behöver vitamintillskott för att stärka sitt immunförsvar. Den mat hon får på centret hjälper till att göra henne starkare.

Anamaria har redan tvingats genomleva mycket. När hennes föräldrar levde ihop blev hon misshandlad av sin pappa. Idag bor hon med sin mamma hemma hos sin sjuka mormor. Där har de tak över huvudet, men varken el eller vatten. Anamarias mamma har ingen inkomst och är både lung- och hjärtsjuk. Att studera hemifrån är i princip omöjligt för Anamaria, men på vårt center får hon hjälp.

Månadens insamling går till att hjälpa barnen i Botosani. Dels genom att satsa vidare på centret, så att de alltid har en fristad att gå till. Dels genom att göra riktade satsningar hemma hos de barn som bäst behöver det. Först i kön står Anamaria.
För 9 000 kr kan vi se till att hon får elektricitet I hemmet.
För 3 000 kr till kan vi ge familjen rinnande vatten.
För ytterligare 3 000 kr kan vi se till att de får en diskbänk i köket och en fungerande vattentoalett.

För totalt 15 000 kr kan vi alltså förändra hennes liv i grunden. Och ju mer vi lyckas samla in, desto fler barn kan få sina liv förändrade.

Hjälp barnen i Botosani genom att klicka här!

Det här kan du ge dem:

– Varma måltider varje skoldag.

– Datorer på centret,
avsedda för online-undervisning.

– Inköp av leksaker och skolmaterial.

– Renoveringar av barnens hem:
El, vatten, möbler, kök och badrum.

Det går också bra att swisha din gåva, märkt ”Botosani”, till 900 25 36

 

Dela med dina vänner: