Mina sidor

20 april 2019
Hopp för Stefana och andra utsatta romer

Februaris månadsbrev handlade om Stefana och hennes familj i Rumänien. Hon förlorade sin man förra året och hennes hus är i stort sett fallfärdigt. Det var ett exempel på den utsatthet och fattigdom som många romska familjer lever i.
Hoppets Stjärnas center på fem orter i landet är fristäder som erbjuder dem allt barnen saknar hemma: Värme, mat, leksaker, toaletter, tvättmaskin, dusch och möjligheten att göra sina läxor i väl upplysta lokaler. Det är i dessa center som allt arbete bland romerna utgår från.
Tack vare gåvor från många godhjärtade och generösa människor kunde vi leverera förnödenheter till många utsatta familjer. Nedan några exempel på familjer som fick hjälp. Tack till alla som skänkte till denna insamling. Stort tack till alla som även blivit månadsgivare för de utsatta romerna så att vi kan fortsätta det långsiktiga arbetet.
Familjen Coroblea har sju barn. Nioårige Alexandra kommer till centret varje dag och hon har utvecklats mycket väl. Hon är numera en av de bästa i klassen och har fått fina utmärkelser. För hennes yngre tvillingsystrar är det värre. Båda har samma medfödda skada på benen. De har svårt att gå obehindrat, och har skolskjuts men vissa dagar stannar de hemma då det är för jobbigt att vara i skolan. Tack vare de gåvor vi fick in har nu behandlingen av tjejernas ben börjat. Det är en blandning av terapi och gipsning av benen, och under sommaren ska de opereras. Hoppets Stjärna har hjälp till så mamman kan ta med sig barnen till Iasi där behandlingen sker, cirka fyra timmar bort med tåg. Det har varit påfrestande för dem att resa fram och tillbaka under våren men samtidigt är de väldigt tacksamma för all hjälp. Mamman har även börjat på den syskola som vi driver i centret. Familjen har även fått mat och nya kläder till barnen.
Star of Hope Hopp för Stefana och andra utsatta romer Återkopp 6 1
Star of Hope Hopp för Stefana och andra utsatta romer Återkopp 8 1
Star of Hope Hopp för Stefana och andra utsatta romer Återkopp 7 1
Stefana fick mat för en månad för hela familjen. Hon fick ved för att värma upp familjen och mjölkpulver till den nyfödde. Hon fick även hjälp på sjukhuset vid barnafödseln. Inom en snar framtid hoppas vi även kunna hjälpa familjen med att renovera huset. Stefana är väldigt tacksam för all hjälp hon får, hon kommer till centret och hjälper till med att städa bland annat som tack för all hjälp.
Star of Hope Hopp för Stefana och andra utsatta romer Återkopp 5 1
Star of Hope Hopp för Stefana och andra utsatta romer Återkopp 3
Laura och hennes familj fick mat till hela familjen för två veckor, plus ved.
Star of Hope Hopp för Stefana och andra utsatta romer Återkopp 4 1
Maria och hennes barn fick mat till alla för två veckor. De har tidigare fått huset renoverat och barnen trivs mycket bra på centret och det går bra för dem i skolan.
Star of Hope Hopp för Stefana och andra utsatta romer Återkopp 1
Monica och hennes syskon fick mat, och vi ska försöka hjälpa dem mer på sikt.
Star of Hope Hopp för Stefana och andra utsatta romer Återkopp 2
Ännu en gång, stort tack alla som skänkt en gåva eller är månadsgivare till det arbete vi gör bland romerna.
 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.