Mina sidor

17 augusti 2020
Hinner skolan bli klar i tid?

Minns du vår kamp för att starta Senior High School i det filippinska slumområdet Taytay?
En elev som innerligt hoppas att den nya skolbyggnaden ska bli klar i år är 14-årige Samuel Unat.
– Annars måste jag börja på en annan skola långt hemifrån, och det har min familj nog inte råd med. I så fall tvingas jag sluta skolan, säger han.
2013 GODKÄNDES EN ny skollag i Filippinerna som innebär att tio år i grundskolan inte längre räcker till för att komma in på landets högskolor och universitet. Nu krävs det att varje elev ska ha gått ett elfte och tolfte
år, kallat Senior High School. I slummen utanför Manila har Hoppets Stjärna drivit skolverksamhet ända sedan 1989 och tar idag emot 1800 elever varje dag, från förskolan till årskurs 10. De två nya årskurserna, däremot, har det helt enkelt inte funnits plats för i befintliga lokaler.
DÄRFÖR PÅGÅR NU en kamp mot klockan. I flera år har vi kämpat för att bygga en skolbyggnad till, och tack vare generositeten hos våra svenska givare är vi närmare än någonsin. Grunden har grävts, fundamentet har gjutits och tre våningar har rests intill vår befintliga skolgård. Väggarna har målats, elen har dragits – och nu återstår bara att förvandla de här lokalerna till klassrum. Det handlar om att köpa in möbler, bänkar, planscher, utrustning och skolmaterial. Vårt mål, och vår dröm, är att kunna inviga skolan innan året är slut.
Star of Hope Hinner skolan bli klar i tid? 201902 PH Samuel Unat Family 0002
FÖR ELEVER SOM Samuel är det här helt avgörande för hur hans framtid ska bli. Han går i tionde klass just nu, och om klass 11 inte öppnas nästa år har han ingenstans att ta vägen. Närmaste skola med 12 årskurser är dyr, och familjen har fyra yngre barn att försörja. Dessutom ligger den långt bort, fjärran från allt han känner till: Mamma Sally, pappa Eddie, små-syskonen och grannskapet. Skolan, lärarna, kompisarna och skolgården där de brukar spela basket på rasterna.
– Skolan är så fin, och lärarna är så snälla. De sätter lagom mycket press på oss, säger Samuel och ler.
Star of Hope Hinner skolan bli klar i tid? 201902 PH Samuel Unat Family 0013
LIKSOM DE ANDRA barnen i slummen lever han fattigt och jobbar hårt. Han kliver upp halv sex varje morgon och duschar genom att ösa kallt vatten över sig själv från en tunna på bakgården. Skolan håller på från 6 till 12, och så snart han gjort klart sina läxor hjälper han sin pappa i familjens gatukök. Av ankägg tillagar de populära lokala äggrätter som Penoy och Balut, som tar mellan 12 och 18 dagar att förbereda. Det ger viktiga inkomster – men inte tillräckligt för att skicka Samuel till Senior High School på annan ort.
Om Samuel ska ha en chans att utbilda sig och få ett bra jobb, så att han en dag kan hjälpa sig själv och sin familj bort från slummens misär, behöver han Hoppets Stjärnas hjälp. Allt hänger på att den nya skolbyggnaden  blir klar nu, innan det är för sent.

Låt deras nya skola öppna i år!

Golv, väggar och tak är redan på plats. Nu återstår bara små men avgörande investeringar som fläktar, bänkar och skolböcker. Din gåva kan bli avgörande! 
 

Ge din gåva! >>

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.