Hatitrapport sommaren 2020

av | 24 jun, 2020

Skolåret 2019-2020 i Haiti är avslutat. De blev dessvärre kortare än någonsin i och med att bara en av tre terminer kunde genomföras ordentligt.

Förra sommarens demonstrationer blev allt oroligare med tiden och till slut våldsamma. De spreds över hela landet som lamslogs och det mesta stängdes ner, inklusive våra skolor. Efter jul hann skolorna knappt komma igång innan coronaviruset börjades spridas världen över. Viruset nådde Haiti under mars månad och myndigheterna stängde ner i stort sett all affärsverksamhet, skolor med mera.

 

För de flesta haitier är livet aldrig lätt, men sedan 2018 har landets ekonomiska situation stadigt försämrats. En kombination av sociopolitiska spänningar och låg jordbruksproduktivitet har lett till en höjning av det så kallade matkorgspriset med 25 procent på årsbasis. Denna symboliska korg består av sex varor: ris, vetemjöl, majs, bönor, socker och matolja. Dessa varor speglar de basvaror som de fattigaste hushållen med låga inkomster använder sig av och är en måttstock för hur de klarar sig och påverkas av inflationen. Det har alltså blivit 25 procent dyrare för de allra fattigaste att bekosta det allra nödvändigaste.

Krisen försvåras ytterligare av en extremt svag inhemsk valuta. Haitis valuta är knuten till den amerikanska dollarn, och på 30 år har växelkursen ökat med mer än tusen procent. 1990 kostade en dollar cirka 8 haitiska gourdes. Tio år senare, 2000, var man tvungen att betala mellan 19 och 20 gourdes för en dollar. När detta skrivs, i juni 2020, pendlar priset för en dollar mellan 110 och 115 gourdes.

Miljontals människor i Haiti är nu i stort behov av humanitärt bistånd. Även om situationen i landet har varit tuff i många år så har de senaste årens matkris eskalerat till en punkt där den utgör ett allvarligt hot mot befolkningen. 59 procent av en haitiers inkomst går till mat, så det blir inte mycket över till annat. Omkring fyra miljoner människor hotas i dagsläget av svält och lever redan i misär. Matkrisen i Haiti är i våra ögon världens mest underrapporterade kris!

Hoppets Stjärna har arbetat i Haiti sedan slutet av 1970-talet och hjälp tiotusentals barn, ungdomar och familjer via en rad olika program med fokus på utbildning. Trots det svåra skolår som varit, där två tredjedelar inte kunde genomföras som planerat, kunde vi genomföra ett antal planerade insatser.  Skolmaterial, julklappar, getter, hönor, mangoträd levererades.

Skolrenoveringar genomfördes, och den viktiga skollunchen ersattes av matpaket vid två tillfällen när skolorna tvingades hålla stängt.

Läs hälsningen från vår nationella verksamhetsledare Myrtha Dór och se videon med vår fältansvarige Tony Boursiquot, där han berättar om det svåra året och samtidigt tackar alla som stöttar arbetet.

Nedan finner du även två bildspel. Det ena visar olika insatser under året och det andra visar glada barn som visar upp sina sommarhälsningsteckningar. De har ritat och färglagt sina teckningar med anknytning till Covid-19, och skrivit en text om hur pandemin har påverkat dem.

Dela med dina vänner:

Facebook       Instagram       twitter       Star of Hope Play


Kärrsjö 136 | 890 54 Trehörningsjö | Telefon: 0662-461 00 | info@starofhope.org

90-konto

Facebook       Instagram       twitter       Star of Hope Play

90-konto


Kärrsjö 136 | 890 54 Trehörningsjö
Telefon: 0662-461 00  info@starofhope.org

Dela med dina vänner: