Livet i Haiti hade blivit värre för många redan innan senaste demonstrationerna i februari.

Kyckling är basen i det haitiska köket men priset har mer än fördubblats de senaste fyra åren. Ris har stigit 22% procent de senaste 12 månaderna, mjölkpulver 26%. En liter mjölk kostar mer än hälften av den dagliga minimilönen.

Kostnaderna för haitierna ökar helt utan kontroll, vilket gör livet ännu mer av en ständig kamp för överlevnad i den fattigaste nationen på västra delen av jordklotet. Man vet inte vad en sak kostar från en dag till en annan. Hur mycket pengar ska man ta med sig till marknaden? Räcker det jag har?

President Jovenel Moise, tog sitt ämbete i februari 2017 efter ett rörigt, och för den delen ifrågasatt val. Det blev stora protester när hans regering plötsligt meddelade kraftiga prisökningar  på bensin, diesel och fotogen i juli 2018.

Presidenten, från början en affärsman och en bonde, som sålde in sig som någon med kunskap och expertis att lyfta landet ur misär och elände står nu inför en lång och kraftig utmaning.

Haiti är ett av de mest ojämlika länderna i världen, med de rikaste boende i muromgärdade herrgårdar medan cirka 60-70 procent av sina nästan 10,5 miljoner invånare kämpar hårt för att överleva på cirka 2 dollar per dag. Enligt en rapport från januari 2018 från USA´s byrå för internationell utveckling (USAID) är ungefär hälften av befolkningen undernärd.

Jordbruket, det viktigaste segmentet för ekonomin, har lidit först av en långvarig torka och sen av stor förödelse orsakad av orkanen Matthew oktober 2016 som drabbade en av de mest bördiga delarna av landet 2016.

Det är inte bara bönder och den fattiga befolkning på landet som lider. Även medelklassen i de finare kvarteren i huvudstaden Port-au-Prince känner av den ekonomiska situationen. Kaféer, butiker, restauranger ha få eller inga kunder.

Många föräldrar i landet skickar inte sina barn till skolan längre. De har inte råd helt enkelt. Skolavgifter, skolmaterial, uniform, mat kostar pengar. Det var svårt tidigare, men för många är det nu helt omöjligt.

Även Hoppets Stjärnas arbete är hårt drabbat. Med de allt högre matpriserna och transportkostnaderna så är det svårt att servera fem luncher i veckan. Och jag vet vad den lunchen betyder för barnen.

Första gången jag var i Haiti var för 14 år sen. Då var det fler undernärda i Hoppets skolor och i de byar som vi arbetade än vad det är nu. Den storsatsning som gjorts de senaste tio åren på bättre kvalitet i klassrummen, den dagliga lunchen och tillgång till rent vatten har givit otroligt fina resultat. Man ser inga undernärda i skolorna, och extremt få drabbades av kolera under det stora kolerautbrottet i början och mitten av 10-talet.

Det bästa med satsningen är att allt fler elever når längre i sina utbildningsambitioner. Allt fler har bättre avgångsresultat, allt fler når universitet och högskola. Låt oss hoppas det kan fortsätta i samma riktning.

Dela med dina vänner: