Mina sidor

25 november 2021
Gåvan som ger ringar på vattnet

Ingen vill väl ge bort en julklapp som slängs redan nästa dag? Om du vill ge en gåva som lever vidare, då är det förstås en levande gåva du ska välja.Självklart är det här också en fantastisk julklapp att ge dig själv! Och om du vill satsa på en odödlig gåva är svaret givet:
En get!
Geten i sig är inte odödlig (såvitt vi vet) men dess hjälp lever vidare i get-generationer. Läs om hur du kan förbättra liv
i årtionden med en enda julklapp!
Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder, och det stämmer verkligen in på projektet ”Pay it forward”. Idén föddes för 13 år sedan, hösten 2008. Som så ofta var det i Haiti som nöden slog till. Först kom en orkan, och så ännu en. Sedan en tredje, och en fjärde. Inom loppet av några förödande veckor förlorade våra fadderbarns familjer allt de hade. Stormarna tog deras grödor, deras höns och deras getter. Allt de skulle livnära sig på var plötsligt borta. Den krisen kunde inte lösas med enbart matutdelningar. Grödor kunde odlas på nytt – men djuren var förlorade för alltid. Nya djur måste köpas in, men våra resurser var begränsade. Hur skulle vi göra för att hjälpa så många drabbade familjer som möjligt?
Vår lösning har förändrat liv varje år sedan dess.
”Pay it forward”
Varje år delas det ut getter och höns till våra skolbarn genom ett gratislotteri. Alla har lika stor chans att vinna, och ingen kan vinna mer än en gång. Varje barn som får en höna tar med sig ägg till skolan, så att de blir till glädje för alla.
Och varje barn som får en get lovar att ge bort den första killingen till ett annat barn, i en annan behövande familj. Nästa barn avger samma löfte – och så fortsätter det. På så vis lever hjälpen sitt eget liv mellan lotterierna. En get får ofta sin första kull inom 18 månader och kan sedan få nya kullar varje år. För varje generation ges hoppet vidare till ännu ett barn, och ännu en familj. På så vis skapas ringar på vattnet som aldrig slutar växa. Vi kunde inte hjälpa alla drabbade för 13 år sedan, men sedan dess har ”Pay it forward” gjort skillnad för fler än vi kunde drömma om. För familjerna, som saknar besparingar, utgör getterna dessutom en trygghet. Om familjen drabbas av akuta utgifter står de inte handfallna, utan kan sälja några getter och på så vis klara krisen.
Star of Hope Gåvan som ger ringar på vattnet Pay 1
Så mycket mer än en droppe i havet
Allt börjar med en enda gåva. Din goda gärning kan kännas som en droppe i havet – men det är just den droppen som skapar ringar på vattnet.
Samtidigt finns en viktig skillnad mellan liknelsen och verkligheten: De ringar som du skapar kommer inte sluta växa.
Allt lever vidare!
Tack vare dig får barn som inget äger uppleva den underbara känslan av att ge. De glömmer aldrig lyckan som de själva känner i det ögonblick när de får ta emot den julget som du ger dem. Därför känner de igen den lyckan när de ser den tändas i ögonen på grannflickan när hon får ta emot getens förstfödda killing. En vacker dag kommer den flickan att få glädja ett tredje barn, och det tredje barnet får i sin tur glädja ett fjärde.
Allt lever vidare: Getterna, killingarna, givandet och julglädjen.

Läs mer om vårt program ”Levande gåvor” här >>>

Behöver du ett gåvobevis? Besök vår gåvoshop hoppfull.se >>>


 
 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.