Mina sidor

18 juni 2019
Från ett liv på gatan till studentexamen

Nyligen tog Juma, 18, studentexamen från Kajembe High School utanför kenyanska kuststaden Mombasa med goda betyg. Efter att ha gått på Hoppets Stjärnas grundskola i Mikindani fick Juma även studiestöd från Hoppets Stjärna att fortsätta sina studier på gymnasiet (high school).
Vägen till examen har varit lång och en stor utmaning för Juma, hans syskon och mamma Nzingo. När Nzingos man dog i slutet av 00-talet flyttade hon med barnen till Mikindani i jakt på ett bättre liv. Tyvärr hamnade de på gatan bland gatuhundar och sopor. (Klicka här för en längre artikel om Juma från 2010.) 
– Det var jobbigt, säger Juma. Vi hade ingenstans att bo. Vi sov här och där. Vi var alltid hungriga. Jobbigast var det väl för mamma egentligen. Hon hade hoppats på ett bättre liv för oss alla.
En anställd på Hoppets Stjärna i Mikindani såg de små barnen och den sargade kvinnan gå runt i Mikindani och leta bland soporna, och bestämde sig för att hjälpa dem. De fick hjälp med över huvudet och barnen fick börja på Hoppets Stjärnas skola, och nu tio år senare har Juma tagit examen.
Star of Hope Från ett liv på gatan till studentexamen Juma NU 1
Nzingo är väldigt tacksam för all hjälp de fått genom åren och är stolt över sin sons studentexamen. Juma är också glad och säger:
– Jag är mer än stolt och glad, jag är överväldigad. Jag fick chansen och tog den. Jag hoppas att studera vidare till nått bra, förmodligen lärare. Utan stödet hade jag aldrig varit där jag är idag. Jag är evigt tacksam.
Star of Hope Från ett liv på gatan till studentexamen Juma NU 3
Juma tillsammans med Hoppets Stjärnas landschef Gilbert och Jackline som även hon fått stöd till sina studier och tagit studentexamen.
För att visa sin uppskattning skrev Juma ett tackbrev till vår landschef Gilbert och de andra i personalen. Under bilden finns en översättning av brevet. Juma klarade examensproven och ser fram mot vidare studier i framtiden.
Star of Hope Från ett liv på gatan till studentexamen Juma NU 2
Översättning av brevet ovan:
”Tack för dina händers verk.
Jag skulle vilja ta tillfället i akt att skicka min uppriktiga tacksamhet till det stora stöd ni har erbjudit mig.
Ärligt talat om det inte var för organisationen skulle jag inte ha nått denna nivå. Det är faktiskt inte bara en hoppets stjärna, utan också en stjärna som stöder och hjälper till att uppnå mål. Ni gjorde min akademiska resa möjlig och smidig hela vägen.
Jag tackar Gud för att ha givit mig omsorg och vägledning under min examensperiod. Jag tror att jag kommer att få godkänt på examensproven, eftersom jag har jobbat hårt och gjorde mitt bästa, och är säker på att detta kommer att hjälpa mig att uppnå min dröm att bli lärare.
Jag ber till Gud att han kan välsigna och hålla denna organisation igång så att den kan hjälpa kommande generationer. Ännu en gång, låt Gud välsigna dina goda händers verk.”
Juma
Vi på Hoppets Stjärna vill gratulera Juma till framgångarna och önskar honom lycka till i framtiden!
Vi vill även skicka ett stort tack till Gilbert och övrig personal som gör ett fantastiskt arbete i Kenya.
Klicka här för att läsa en artikel om Juma från 2010.
 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.