”Jag skulle vilja ha ett par svarta skor och några vita strumpor så att jag har en komplett skoluniform. Det skulle vara bra. Sen skulle jag vilja ha en burk skoputs så att jag kan hålla mina skor fina.”

Text & foto: Dennis Thern

Juma Mazera är en sprallig 10-åring som jag träffar på Hoppets Stjärnas skola i Mikindani, Kenya. Hans önskan om ett par nya skor säger något om hur viktig skolan är för honom. Att ha en hel och ren skoluniform, en skolväska, papper och penna skapar en stolthet och heder hos många fattiga som kanske kan vara svår att förstå. För Juma är skolan mycket mer än att lära sig läsa och skriva; skolan ger värdighet, den betyder förändring och nya framtidsmöjligheter.

Bland sopor och gathundar
Juma flyttade till Mikindani utanför Mombasa när pappa dog för sex år sedan. Mamma Nzingo hoppades att familjen skulle få ett bättre liv i den rika handelsstaden. Men utan  utbildning, pengar eller kontakter tvingades den lilla familjen att sova utomhus och leta mat i sophögar. Det tog emot att äta sånt som andra förkastat men det var deras enda möjlighet att överleva. Juma försökte även hitta frukt i träden och mamma tiggde bland husen.
– Det var jobbigt, säger Juma. Vi hade ingenstans att bo. Vi sov här och där. Vi var alltid hungriga. Jobbigast var det väl för mamma egentligen. Hon hade hoppats på ett bra liv för oss alla.

Juma tillsammans med mamma, foto: Dennis Thern

Räddaren i nöden
Vändningen kom när familjen erbjöds att flytta in hos en av Hoppets Stjärnas medarbetare. Musyoki hade flera gånger sett familjen gå runt och leta mat bland soporna. Musyokis familj bor i ett enkelt hus på cirka 15 kvadratmeter, byggt av lera som stöttas upp av träpinnar både in- och utvändigt. Musyokis familj sover i rummets enda säng, Juma och hans familj sover på mattor på golvet.
– Vi är två familjer på en liten yta, det är trångt, men oerhört mycket bättre än att inte ha något hem alls, berättar mamma Nzingo. Jag skulle vilja kunna göra mycket mer för mina barn, samtidigt försöker jag se det positivt. De går i skolan och får utbildning nu. Det är en bra grund. Vi får ta det steg för steg.

Vågar drömma om framtiden
Samtidigt som familjen räddades från gatan kom de i kontakt med Hoppets Stjärnas arbete och alla tre barnen ingår idag i Hoppets Stjärna utbildningsprogram. Juma går i trean, livet på gatan gjorde att han började skolan senare än andra barn.
– Skolan är bra, jag lär mig mycket och har bra betyg i de flesta ämnena även om swahili och engelska är mina favoritämnen. En viktig sak för mig är lunchen, det är gott och utan den hade jag inte orkat med skolan.

Fotboll och läxläsning
När Juma kommer hem efter skolan brukar han hjälpa till med lite hushållssysslor. Han diskar och sopar golvet i stort sett varje dag. När han är klar gör han sina läxor, får han tid över spelar han fotboll. Precis som för många unga i Sverige, är fotboll och då framför allt engelska ligan, det stora intresset. Liverpool i England är favoritlaget och drömspelaren heter Ronaldinho som spelar i Italien.

Bli fadder för ett barn som Juma

 

Dela med dina vänner: