Mina sidor

31 augusti 2021
CoreGolfen 2021

Nu är vattenbrunnen klar och vad glad jag är att få berätta denna fantastiska nyhet!
Efter insamlingen från Coregolfen har det gått fort från det första spadtaget till att barnen i Akobima kan dricka rent vatten. De har fått sin brunn vid skolan och de långa promenaderna är ett minne blott. Stolt är jag också, stolt över dig som gjort detta möjligt med din gåva!
Läs hälsningen och tacket nedan från Charity i Ghana och känn den tacksamhet och glädje som förmedlas från barnen och lärarna på skolan.

Vill ditt företag också förverkliga ett eget projekt vet du var jag finns.
/ Anki Högdahl, Hoppets Stjärna

Här kommer en hälsning från Charity, vår verksamhetschef för Star of Hope Ghana.
”Stort tack till deltagarna på CoreGolfen och alla som bidragit till denna mycket viktiga utveckling i byn Akobima. Många års problem med att tillgodose vattenbehovet i skolan och byn är över. Nu finns det rent dricksvatten. Det finns vatten att laga mat och diska. Alla kan tvätta händerna och sköta hygienen bättre, nog så viktigt i dessa pandemitider.
Efter en första testborrning tog det ungefär två veckor innan arbetet var klart. Efter 100 meters borrning, installation och VVS-arbeten rinner nu det rena vattnet i kranen till allas förtjusning. Barnen, lärarna, samordnaren och hela samhället är mycket tacksamma till Hoppets Stjärna för att ha omvandlat hopp till verklighet för dem.
Det mödosamma arbetet att bära vatten långtifrån, vilket även påverkade undervisning och lärande för barnen, är nu över. Ord kan inte uttrycka hur tacksamma vi alla är till sponsorerna för att de gav oss vatten. Vi vet alla att vatten är liv, så tack ännu än gång för att ni gjort detta möjligt!”

Bästa hälsningar,
Charity Frempong / Verksamhetschef – Star of Hope Ghana

Star of Hope CoreGolfen 2021 Hemsida 4

Bakgrund och insamling!

Tack! Tack till alla som kom till CoreGolfen och träffade oss på hål 18.
Vilken fantastisk dag det blev med strålande sol! Det var kul att få träffa er alla, både gamla vänner och nya kompisar. Tänk att så många visade sig ha en fin kastteknik också. Extra grattis till Jörgen Norman från Malux, som var klart bäst att flippa vattenflaska.
Insamlingen till vattenbrunnen i byn Akobima blev en dundersuccé.
Snacka om hole-in-one! Tack vare era generösa gåvor kan vi nu borra vår vattenbrunn! Stort tack till alla som skänkte en gåva. Det är verkligen ett fint bevis på att vi tillsammans kan göra skillnad!

Nedan följer en kort beskrivning av bakgrunden till Hoppet Stjärnas arbete i Ghana, samt vad vi tillsammans ska förverkliga i byn Akobima.

Bakgrund
Hoppet Stjärnas förskola i Akobima invigdes 1993 och ligger två timmars bilresa från Ghanas huvudstad Accra. Varje dag får förskolebarnen inte bara utbildning utan även frukost och en ordentlig lunch. I mars 2020 renoverade Star of Hope Ghana, med hjälp av gåvor från sina många partners, hela förskolan. De byggde ett lekrum för barnen, ett kontorsutrymme, ett förråd och toaletter. Renoveringen syftade till att förbättra inlärningsmiljön för barnen och lärarna. Skolan har detta läsår 141 elever och 9 anställda.

Vattensituationen
Tillgången till rent vatten för elever och personal har varit en enorm utmaning under alla år. Varje morgon har utvalda elever och kökspersonal en lång vandring genom byn till närmsta vattenbrunn för att hämta vatten. Att pumpa vatten tar lång tid och är ett ansträngande arbete.
Elever och personal hjälps åt att bära kokkärl fyllda med vatten tillbaka till skolan för dagens behov. Det är en jobbig och mödosam promenad tillbaka till skolan. Detta påverkar inlärningen hos de utvalda eleverna, som kommer tillbaka till klassrummet väldigt trötta och de får svårare att koncentrera sig. Nästa dag börjar samma procedur om igen.

Vår plan för vattenbrunnen Tack vare era generösa gåvor kan vi nu borra en ny brunn vid skolan och den långa promenaden är ett minne blott. Planen att förverkliga projektet är följande.

  • Efter en grundlig upphandling av leverantör påbörjas arbetet.
  • En hydrogeolog från borrföretaget besöker det avsedda området i Akobima och bedömer dess geofysiska egenskaper och identifiera var vattnet ligger och hur det kan nås.
  • Platsen bestäms för borrningen, vilket ska vara en plats runt skolans lokaler.
  • Vattenborrhålet borras i enlighet med hydrogeologens rekommendationer till ett djup mellan 80-160 meter, beroende på djupet där det finns vatten.
  • Testpump installeras och borrhålet testas med en rad olika variabler.
  • En betongdyna runt borrhålet konstrueras.
  • Installering av en nedsänkbar pump och en 3 500 liters vattentank för pumpning och lagring av vatten.
  • Tankstativ tillverkas och stativrör konstrueras.

Uppföljning Tanken är att projektet med vattenbrunnen ska komma igång under september. När vattenstationen är klar får ni även en komplett rapport med bilder. Vi vill vara säkra på att ni känner er trygga med att er gåva kommit barnen i Akobima tillgodo. Spännande eller hur! Nedan finns bilder från förskolan i Akobima.

Läs mer om vårt arbete i Ghana genom att klicka här.

Vill du och ditt företag engagera er i Hoppets Stjärnas arbete och kanske starta ett eget projekt, kontakta Anki enligt nedan.
Anki Högdahl Tel. 0660 – 461 35
anki.hogdahl@starofhope.org

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.