Mina sidor

20 juni 2019
Brandbil till Murgeni

1993 skänkte Hoppets Stjärna en ambulans till den rumänska staden Murgeni. Invånarna visste knappt till sig av tacksamhet. Nu har vi även levererat en brandbil från Sverige till samma stad. Nedan kan ni läsa lite bakgrundsinformation om brandbilen och lite längre ner i texten en dagbok från leveransen.
– Vi har haft en förfrågan från stadens borgmästare i flera år, eftersom han kom ihåg ambulansen som Hoppets Stjärna donerade till Murgeni 1993, säger Hoppets Stjärnas Lennart Eriksson.
Nu har vi hittat en och servat den. Den levererades i mitten av juni, då även några dagars utbildning hölls.
– Brandbilen är i bra skick, allt ska fungera utan problem. Det är en släckningsbil med 3 000 liter vatten och med hydraulaggregat och bensindrivet elverk, säger Christer Andersson, som jobbar på uppdrag åt Hoppets Stjärna. Vi vet att de längtar tills vi kommer med brandbilen. Den blir en stor trygghet för dem.
Christer Andersson, tidigare anställd av Hoppets Stjärna – och som nu jobbar på uppdrag åt organisationen fortsätter:
– Jag var med på den tiden vi körde dit med ambulansen som donerades till staden. De har enorma behov, och om vi kan hjälpa till en aning så är det självklart att vi ska göra det.
Christer och Erik Sjögren, pensionerad brandman från Örnsköldsvik, inspekterade brandbilen och såg till så att den blev servad innan resan inleddes den 12 juni.
Christer minns hur det såg ut i staden då när ambulansen levererades. Han säger att det inte har hänt så mycket och att staden inte verkar ha så hög prioritet hos myndigheter. Så brandbilen kommer väl till hands.
Förutom att lämna över brandbilen till brandmän och borgmästare, höll Erik också en utbildning i hur allt fungerar på brandbilen.
– Det vi gjort är ju egentligen att ta dem från en väldigt låg nivå och lärt upp dem både vad gäller bil och utrustningen, säger Erik.
Sedan 2015 arbetar Hoppets Stjärna intensivt på fem utvalda orter i Rumänien, där vi öppnat resurscenter för utsatta romska familjer. En av de orterna är Murgeni. Fokus i utvecklingsarbetet bland romerna ligger på fattiga byar, och för att få bästa möjliga genomslagskraft har vi tagit hjälp av romska eldsjälar som får leda arbetet på plats i byarna. Vårt arbete utgår från resurscenter på varje ort där barnen får läxhjälp, extraundervisning, varm mat och tillgång till hygienutrymmen.
Via kurskonceptet Focus Business School görs en satsning på ökad självförsörjning genom att utbilda intresserade romer i ekonomisk hushållning och entreprenörskap. Många som gått kursen kommer från Murgeni. Läs mer om framgångarna med romerna genom att klicka här.
Star of Hope Brandbil till Murgeni brandbil bak 1
Star of Hope Brandbil till Murgeni brandbil bak 3
Dagbok från resan och leveransen:
14 juni – Nu är vi på väg!
Genom åren har eldsjälen Christer Andersson (t.v.) gjort många resor till Östeuropa i Hoppets Stjärnas tjänst, men aldrig förr har han kört hela vägen till östra Rumänien i en brandbil. Sent igår rullade den ombord på en färja med destination Rostock, och idag fortsätter resan genom Europa.
Tillsammans ska Christer och den pensionerade brandmannen Erik Sjögren leverera brandbilen till staden Murgeni – samma stad som för 26 år sedan fick ta emot en ambulans av oss.

Idag driver vi ett resurscenter för utsatta romska barn i staden; barn som snart kommer att kunna sova tryggare med en välfungerande brandbil på plats i samhället.
Star of Hope Brandbil till Murgeni brandbil Dag 1
14 juni – Första stopp
Idag har Christer och Erik tagit sig vidare söderut genom Tyskland, i 27-gradig värme och med glatt humör trots frånvaron av luftkonditionering i brandbilshytten.
”Härlig lunch-schnitzel i Frankenwald!” hälsar duon.
I morgon fortsätter färden mot Rumänien.
Star of Hope Brandbil till Murgeni 62528665 10157437552308336 8558948636342353920 n 1 1
15 juni – färdvägen
Hur tar man sig egentligen med en brandbil från Ljungsarp till östra Rumänien?
Det vet våra vänner Christer och Erik bättre än de flesta nu.
I tre dygn har de kört söderut, och dagens färd tog dem från Suben i Österrike till den lilla staden Berettyóújfalu i Ungern.
Så här ser den fullständiga resvägen ut:
Ljungsarp, Trelleborg, Rostock, Berlin, Chemnitz, Regensburg, Passau, Linz, Wien, Györ, Budapest, Berettyóújfalu, Oradea, Cluj-Napoca, Reghin, Toplitja, Bicaz, Piatra Neamt, Barlad och slutligen den rumänska staden Murgeni.

Under söndagen väntas Christer och Erik nå fram dit, där brandbilen kommer att göra ortsbefolkningen tryggare. Underbart, tycker vi!
Star of Hope Brandbil till Murgeni Färdväg 3
Star of Hope Brandbil till Murgeni färdväg 1
Star of Hope Brandbil till Murgeni Färdväg 2
16 juni – nära målet
Nu är det nära!
Denna söndag passerade Christer, Erik och vår brandbil gränsen till Rumänien. Om allt gått som planerat ska de nu också ha nått fram slutmålet:
Staden Murgeni vid landets östra gräns.
Då återstår bara att genomföra den efterlängtade överlämningen av brandbilen.
Fortsättning följer!
Star of Hope Brandbil till Murgeni 5 2 1
Star of Hope Brandbil till Murgeni 5 4 1
Star of Hope Brandbil till Murgeni 5 1
Star of Hope Brandbil till Murgeni 5 3 1
17 juni – framme
Nu är vår brandbil på plats i rumänska Murgeni!
Fyra dygn efter avfärden från Ljungsarp har Christer och Erik överlämnat den till de lokala brandmännen och skakat hand med borgmästaren Ioan Ciupilan.
Nu väntar två dagars utbildning med räddningspersonalen.
”Vi kommer att visa hur pump, slangar, ventiler och liknande fungerar”, berättar Christer. ”Vi ska också ha en genomgång av hur man räddar skadade ur krockade bilar, något som de inte har någon erfarenhet av att göra tidigare.”

En sak är säker: Murgenis familjer kommer att kunna känna sig tryggare framöver.
Star of Hope Brandbil till Murgeni brand 1
Star of Hope Brandbil till Murgeni 6 1
Star of Hope Brandbil till Murgeni brand 2
Star of Hope Brandbil till Murgeni 6 3
Star of Hope Brandbil till Murgeni 6 4
Med sig i brandbilen genom Europa hade Christer och Erik hemmastickade vantar och sockor som delades ut till de barn som kommer till vårt resurscenter i Murgeni. Det blir varmt och gott för barnen till vintern.
Star of Hope Brandbil till Murgeni vantar 1
Star of Hope Brandbil till Murgeni vantar 2
18 juni – första utbildningsdagen
Nu har brandkåren i rumänska Murgeni avslutat sin första utbildningsdag, ledda av den pensionerade brandmannen Erik Sjögren.
”Det har gått bra tack vare Erik som är otroligt professionell och Liviu som är den bästa tolken vi kan ha!” hälsar Christer Andersson.
Dagen innehöll alltifrån testkörning med brandbilen och brandövningar med sprutande vatten till en snabbkurs i konsten att resa en stege.

Härligt jobbat av alla inblandade!
Nedan en video och några bilder till.

Star of Hope Brandbil till Murgeni 7 4
Star of Hope Brandbil till Murgeni 7 1
Star of Hope Brandbil till Murgeni 7 2
Star of Hope Brandbil till Murgeni 7 3
Fortsättning följer…

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.