Mina sidor

27 november 2012
Why poverty – en global diskussion om fattigdom

14. Stealing Africa - 72dpi

Under denna vecka sänder Tv-bolag från hela världen dokumentärer och kortfilmer där man ställer frågan: Varför finns fattigdom? En programserie som garanterat kommer ge upphov till många intressanta diskussioner för dig och människor i din närhet! 

Som en del i det världsomspännande projektet Why Poverty sänder SVT åtta dokumentärer och tjugotalet kortfilmer som handlar om fattigdomen i världen. Målet är att få människor över hela världen att diskutera fattigdomsfrågan. Över 70 tv-bolag medverkar i projektet och alla sänder de åtta filmerna under samma vecka.

PROGRAMTABLÅ

– Tisdag den 27 november –

Why poverty: Kopparkuppen 

Zambia har en av världens största kopparfyndigheter. Ändå lever större delen av landets befolkning i armod. Pengarna från kopparn försvinner till rika länder i västvärlden. Filmaren Christofer Guldbrandsen beskriver ett ruttet system och besöker vinnaren – en välmående by i Schweiz. Där bor nämligen Ivan Glasenberg, chef för gruvföretaget Glencore.

– Onsdag den 28 november –
Why poverty: Ljusets mödrar 

Dokumentär. Rafea är en outbildad beduinhustru som bor i ett tält i den jordanska öknen. Hennes framtid ser mörk ut – tills hon blir utvald att åka till Barefoot College i Indien. Där förändras hennes liv radikalt. Tillsammans med andra mammor och mormödrar som varken kan läsa eller skriva lär hon sig att montera solpaneler. Ljuset kommer bokstavligt talat in i Rafeas och hela byns liv.

– Torsdag den 29 november –
Why poverty: Kampen om jorden 

Hur ska maten räcka till alla? Tre fjärdedelar av Malis befolkning är bönder. Nu kommer rika, land-hungriga länder som Kina och Saudiarabien och tar över deras mark för att odla mat som går på export. För bönderna innebär det jobb, men blir det tillräckligt med mat över för de fattiga?

– Fredag den 30 november –
Why poverty: Myrornas krig 
De kallas myror. Välutbildade unga kineser som trots dyra utbildningar lever i fattigdom i väntan på ett jobb. Konkurrensen i Kina har lett till att den enda säkra vägen ut ur fattigdom – utbildning – har stängts. prisbelönte Weijun Chen följer några studenter med oviss framtid.

– Lördag den 1 december –
Why poverty: Vi fattiga 

Vi har vant oss vid att leva i en värld med fattiga och rika. Men hur började alltihop? I en drömlik resa genom tid och rum färdas vi genom fattigdomens historia. Det är en väg full av överraskningar och tvära kast. När vi vaknar ser vi världen med nya ögon. Berättare: Dogge Doggelito

– Söndag den 2 december –
Why poverty: En amerikansk mardröm 

På adressen 740 Park Avenue i New York bor några av Världens rikaste människor. Bara någon mil därifrån ligger en gata med samma namn. Men där lever halva befolkningen på socialbidrag. Under de senaste 30 åren har ojämlikheten i USA ökat kraftigt. För de flesta har den amerikanska drömmen förvandlats till en mardröm. Oscarvinnande filmaren Alex Gibney förklarar varför.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.