Mina sidor

Gåvokorg

9 januari 2013
Vinterkylan slår hårt mot Östeuropas fattiga

vinterkylan slår hårt mot Östeuropas fattigaste

Den kallaste tiden på året är här. För de fattigaste i Östeuropa innebär kylan att en redan svår situation ställs på sin absoluta spets.

Vad äter man när jordbruket frusit? Hur skyddar man sin familj från sjukdomar i ett trångt socialhus? Hur värmer man sina barn när veden tagit slut?

Dessa frågor snurrar nu i huvudet på mammor, pappor och gamla far- och mormödrar som tagit över ansvaret för barnbarnen. En av dessa är ensamstående sexbarnsmamman Marina. – Vi går ofta hungriga och kalla på vintern, berättar hon. Marina brukade tjäna lite pengar hos en storbonde, 100 kronor för 12 timmars arbete. Nu har han köpt maskiner och behöver inte längre hennes hjälp. En redan svår situation har blivit desperat, där hon inte vet hur hon ska kunna ta hand om barnen.

– Osäkerheten är det värsta, säger hon. – Att inte veta om vi kommer ha mat eller kunna hålla oss varma nästa vecka, eller ens nästa dag. Varje dag är en kamp för överlevnad.

Bli Stjärnfadder du med eller ge en gåva som gör skillnad.

För 250 kronor kan vi packa ett paket med mat och varma kläder till en fattig familj i Östeuropa. Gåvor används också till att hjälpa famlijer med uppvärmning av deras hus.

Star of Hope: Star of Hope är en nordisk utvecklingsorganisation som dagligen ger utbildning, mat och hälsovård till 30.000 barn som lever i fattigdom (läs mer om detta HÄR).

Star of Hope har arbetat i Östeuropa i över 20 år, främst med att förändra livssituationen för barn som fötts med funktionsnedsättning. Detta har vi gjort genom att påverka attityder hos vårdpersonal, beslutsfattare och samhället i stort, samtidigt som vi exempelvis öppnat dagcentraler där barn med funktionsnedsättning får bemötas med kärlek och respekt.

Samtidigt ger vi också humanitärt stöd i form av exempelvis mat och varma kläder till fattiga familjer som just nu kämpar för sin överlevnad. Många av våra mest utsatta familjer är de som också har barn med funktionsnedsättning.

Genom att ge en gåva till fattiga i Östeuropa, ger du välbehövt stöd till människor som varje dag kämpar för att ge sina barn en dräglig tillvaro. Med din gåva visar du att någon bryr sig och vill hjälpa dem i deras hårda kamp mot fattigdomen. 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.