2 augusti 2015
Vi får något att vara stolta över

Socialt ansvarstagande är på väg att bli en självklar del av varje stabilt företags verksamhet. Därför bjuder nu Hoppets Stjärna in näringslivets aktörer till samarbete. Allra först att anta utmaningen var Alab Aluminiumsystem AB.
– Ett lätt beslut, säger Alabs vd Christer Östman.
Redan i december 2014 bidrog Alab till vedinsamlingen ”värme till jul” som gav värme för hela vintern till 100 romska familjer i rumänska Valea Seaca. Nu fördjupas det engagemanget.
– Vi tyckte det kändes jättebra att få göra en insats då och fick många varma kommentarer om det, säger Christer Östman. Vi brukar ställa upp för olika behjärtansvärda ändamål, och nu kände vi att vi gärna skulle lägga fokus på en utvald satsning under en längre tid.
Varför föll valet på Hoppets Stjärnas arbete för Rumäniens romer?
– För att vi är många som lider med de här människorna när de sitter kring gator och torg. Man vet att de helst vill vara hemma hos sina nära och kära, men att det är bättre för dem rent ekonomiskt att sitta här i Sverige och få ihop någon hundring per dag. Därför vill vi se till att de får hjälp på hemmaplan. Vi har också goda erfarenheter av Hoppets Stjärna och vet att pengarna hamnar rätt.
Christer ser bara fördelar med att som företagare engagera sig inom biståndsbranschen. Insatsen blir värdefull både för dem som får hjälp och för det företag som ger hjälp. Ett seriöst menat socialt engagemang kan stärka relationen till såväl kunder som leverantörer och göra företaget mer attraktivt som arbetsgivare.
– Det stärker också sammanhållningen inom företaget när vi får något att vara stolta över tillsammans, säger han. Varje företag består ju av människor som vill göra skillnad.