Vilken glädje. Förra veckan började det borras efter vatten i byn Rigaud. På knappt 60 meters djup hittade det pålitliga brunnborrarföretaget Blue Ridge färskvatten, och när allt är färdigbyggt ska brunnen kunna leverera upp till 150 liter i minuten.

Nu ska en vattenpumpstation runt brunnen byggas, och pumpen kommer drivas med solceller med en handpump som reservsystem. När vattenstationen är klar kommer inte bara Hoppets Stjärnas skolas 700 elever ha tillgång till säkert dricksvatten, utan även 5 000 bybor. En mycket bra och nödvändig utveckling för byn.

Det senaste året har vi byggt tre vattenstationer i Haiti. Men vi vill bygga fler, då behoven är stora.

Tillgång till rent färskvatten är ett stort problem i Haiti, där vattenburna sjukdomar, som tyfoid, kolera och kronisk diarré, orsakar många dödsfall i landet varje år. Bara 30% av befolkningen har tillgång till dricksvatten och många får ta sig flera kilometer varje dag för att hämta vatten för hushållsbehov. Det är en mycket vanlig arbetsuppgift för barn och ungdomar att efter skoldagens beslut hämta vatten.

Haitier tvingas ofta samla in vatten från smutsiga floder för att täcka sina husbehov, inklusive vatten till matlagning och som dricksvatten när vatten blir för dyrt eller då de inte har tillgång till en ren vattenkälla.

Tack till alla som hjälper oss med det livsviktiga vattnet i Haiti. Just nu är fadderbarnen och byborna i Rigaud extra glada och tacksamma. Detta är en fantastisk utveckling för alla i Rigaud.

Dela med dina vänner: