Ett par av barnen vi mötte i Naibuni, foto: Gilbert Ochieng

Träff med Turkanas borgmästare, foto: Gilbert OchiengEfter 2 dagar i bil genom ett Kenya där vägarna inte alltid är särskilt bra, anlände vårt team mycket trötta till Lodwar i Turkana County.

Vi besökte först borgmästaren som gav oss en kort sammanfattning om situationen i området och vi förstod snart att torkan är mycket mer utbredd än vi visste. Loitan som varit vårt mål från början, är långt ifrån den enda by som behöver akut hjälp.

Ett ihållande regn under torsdag natt, satte dessutom stopp för vidare resa dit, floden Kawalase är översvämmad och har skurit av den enda vägen. Regnet är visserligen mycket välkommet, men den extremt torra marken har ingen möjlighet att ta till sig vattnet och det dyrbara vattnet orsakar just nu mest skada. Tyvärr är det inte bara vår hjälptransport som stoppats av översvämningen, vi såg flera lastbilar med katastrofstöd som blivit stående i väntan på att vattnet ska sjunka.

IDen översvämmade floden Kawalase; foto: Gilbert Ochiengstället för att vänta på att vägen skulle bli farbar igen, beslöt vi oss för att ta oss till byn Naibuni, 16 kilometer utanför Lodwar. När vi kom möttes vi av barn, byns äldre hade gett sig iväg för att få tag i mat och vatten. Under vårt besök kom en man tillbaka, tomhänt. Han hade besökt ett katastrofcenter 10 kilometer bort i hopp att få mat, men hans namn fanns inte med på de listor som användes för utdelning av mat.

Vi lämnade en del av vår last för utdelning i byn. Det som berörde mig mest var att se hur de små barnen desperat plockade upp varje litet majskorn som föll från säckarna, inget får förfaras.

I byn tillverkar man riktigt fina sopkvastar som de sedan säljer på bland annat marknaden i Lodwar. Barnen visade oss hur de samlade torra palmblad som de sedan band ihop hårt med snöre de gjort av en sorts gräs. Innan vi lämnade byn köpte vi det lager av kvastar de hade, de är lätta att sälja i Mombasa och samtidigt kunde vi ge byn ett välbehövligt tillskott.

IFlera barn plockade desperat upp varje korn som föll på backen under vår utdelning, foto: Gilbert Ochiengmorgon fortsätter vi till nästa by…

Hälsningar Gilbert

Din gåva behövs för att rädda liv i Afrika 

 

I byn tillverkar man sopkvastar som säljs på marknaden i Lodwar, foto: Gilbert Ochieng 

Framåt kvällen började vår utdelning av mat, foto: Gilbert Ochieng

Dela med dina vänner: