Vårt arbete i Vitryssland

Läs mer
Våra projektländer » Vitryssland

Vårt arbete i Vitryssland

Belapdis medgrundare och ordförande Elena Titova.

Läs artikel om Belapdi

I Vitryssland arbetar Hoppets Stjärna tillsammans med den lokala organisationen BelAPDIiMI främst med att förbättra situationen för barn med funktionsnedsättning. Detta gör vi exempelvis genom att ge stöd till dagverksamheter för barn med funktionsnedsättning och föräldragrupper. Vi har tidigare arbetat med kunskapsöverföring från nordiska arbetsterapeuter, sjukgymnaster, speciallärare med flera till vitrysk vårdpersonal och myndigheter som än idag göra stora intryck i arbetet.

Målet med arbetet är att förbättra levnadsvillkoren för barnen genom att ge dem en plats där de bemöts med kärlek, kunskap och respekt, samt genom att lära ut rättigheter och förändra attityder hos vårdpersonal, politiker och samhället i stort gentemot barn med funktionsnedsättning. Synen på dessa barn har länge präglats av föreställningen att människor med funktionsnedsättning inte kan bidra till samhället, och att de därför är mindervärdiga. I stället har de placerats på institutioner, där de inte fått någon möjlighet att utvecklas som människor och leva fullvärdiga liv. De fick aldrig komma upp ur sängarna, inte lära sig att gå, tala, äta själva, klä sig eller klara sig utan blöja. Det fanns helt enkelt inte tid att ge alla barn tillräcklig omvårdnad.

I Vitryssland driver vi nu projekt som bland annat har som mål att barn med funktionsnedsättning ska integreras i samhället; de ska kunna komma till den lokala skolan och få bo tillsammans med sina föräldrar istället för att placeras på institution.
En annan viktig del av vårt arbete i Vitryssland är att föra barnens talan, vara deras röst och få myndigheter, vårdpersonal och samhället i stort att se dessa barn som människor med ett eget värde. Tack vare vårt helhjärtade arbete för barnen i Vitryssland kan vi se att attityder och konkreta arbetssätt börjat förändras till det bättre.

Förutom de dagliga programmen i de olika grupperna så anordnas en hel del aktiviteter, festivaler, utflykter och sommarläger för ungdomarna och deras föräldrar.

Arbetet omfattar idag knappt 3 000 familjer, i ett 50-tal organisationer runtom i landet.

Effekter av vårt arbete i Vitryssland
Vi deltog i en rad festivaler och event under 2016 för att utveckla barnen på olika sätt så de kan integrera med andra människor i samhället.

Ett femtiotal personer fick vara med på rekreations- och återhämtningsläger för att barn med funktionedsättningar och deras föräldrar ska få vila och även uppleva nya saker tillsammans.

I ett samarbete med ett antal organisationer genomdrevs att arbetande föräldrar till barn med funktionsnedsättning har rätt till barnbidrag i större utsträckning. Gäller från 1 juli, 2017.

Adress till Vitryssland
BelAPDiMi
Serdish Str 9
Minsk 220082
BELARUS

Bilder från projekten

Vitryssland

Matrecept från Vitryssland

Draniki – potatispannkakor

Draniki - potatispannkakor

Detta behöver du:

4 stora potatisar, skalade och nedsänkta i kallt vatten
2 vitlöksklyftor, pressade
3/4 kopp mjöl
1 ägg, något slagen
vegetabilisk olja
salt och peppar efter smak
smetana eller gräddfil

Gör så här:

Placera en handduk över en skål. Riv potatisar och lägg på duken. Lägg plastfilm över och låt stå 5-7 minuter, skaka ibland för att få bort vätskan. Flytt över potatisen till en skål. Tillsätt ägg, mjöl och vitlök och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
Värm vegetabilisk olja i en stekpanna. Klicka i en sked smet, 1 msk per pannkaka, generöst åtskilda och stek på båda sidor på medium värme tills de är guldbruna.
Servera med smetana eller gräddfil.

Våra projektländer » Vitryssland

Facebook          Instagram          twitter          Star of Hope Play


Kärrsjö 136 | 890 54 Trehörningsjö | Telefon: 0662-461 00 | info@starofhope.org

90-konto

Givarguiden

Facebook          Instagram          twitter          Star of Hope Play

90-konto

Givarguiden


Kärrsjö 136 | 890 54 Trehörningsjö
Telefon: 0662-461 00 | info@starofhope.org