VÅRT ARBETE I KENYA

Hoppets Stjärnas barnverksamhet i Kenya började 1974, och blev i början av 80-talet mer etablerat. Vi ger kvalitetsutbildning till utsatta barn och ungdomar i fattiga områden runt kuststaden Mombasa.

Vårt arbete i Kenya

Gilbert Ochieng, verksamhetsledare för Star of Hope Kenya.

Läs artikel om Gilbert

Hoppets Stjärnas barnverksamhet i Kenya började 1974, och blev i början av 80-talet mer etablerat. Vi ger kvalitetsutbildning till utsatta barn och ungdomar i fattiga områden runt kuststaden Mombasa där den kommunala skolan ofta är undermålig och eftersatt. Lokalorganisationen har ett starkt och kreativt management som kämpar för barnens bästa och hela tiden försöker utveckla de projekt vi arbetar i.

Idag drivs det totalt fyra projekt i landet som dagligen tar emot ca 1 300 barn och drygt 30 yrkesstudenter.

Barnen är Kenyas framtid

Genom våra insatser i Kenya vill vi ge barn en utbildning och en bättre framtid. Tack vare ditt stöd är detta möjligt. Som fadder kan du hjälpa till att utbilda, motverka undernäring och ge en bättre hälsa till Kenyas barn. På så vis ger vi Kenyas barn en bra start på livet.

Vi ger barnen en bättre framtid
Målet med våra skolor i Kenya är att ge barnen som växer upp under svåra förhållanden i utsatta områden en utbildning och därmed bättre framtidsmöjligheter. I skolorna ges grundläggande undervisning i läsning, skrivning, matematik, engelska, naturkunskap osv. Barnen uppmuntras även att tänka självständigt och lära sig demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter. På våra förskolor får barnen omvårdnad och möjlighet att utvecklas genom lek i en trygg miljö med vår kärleksfulla och kunniga personal.

I yrkesskolan får eleverna lära sig skrädderi, broderi och sömnad. Vi ställer höga krav på pedagogiken i våra skolor! På skolorna odlar personalen och barnen grönsaker och man har även en djurfarm. Grönsakerna och djuren är inte bara en del i utbildningen utan används även till skolornas matlagning. Tack vare denna insats får barnen, som fötts in i fattigdom, en bra start och nya framtidsmöjligheter.

Utbildning, mat och hälsovård
Förutom utbildning ger du, med ditt stöd, näringsrik mat och grundläggande hälsovård till barnen på skolorna. Maten fungerar som en viktig motivation för många föräldrar att skicka sina barn till skolan och bekämpar även den undernäring som hotar barn från fattiga familjer. Alla barn får frukost och lunch på skolorna. Vi har även rent dricksvatten på alla skolor. Rent vatten är en förutsättning för en god hygien och en minskning av de många sjukdomar smutsigt vatten för med sig. På skolorna erbjuder vi barnen grundläggande hälsovård i form av hälsokontroller och vi har första hjälpen lådor.
Skolsystem i Kenya
Kenya skolsystem har tre års förskola, åtta års grundskola, och fyra års gymnasium. Efter det finns en rad olika universitet, högskolor och yrkesskolor i landet. Skolåret börjar i januari och avslutas i oktober.
Effekter av vårt arbete i Kenya

Vi erbjöd under 2018 utbildning på förskole- och grundskolenivå för 1 300 barn, dessutom gick 28 ungdomar på vår yrkesskola.

I Jimba färdigställdes en ny skolbyggnad med fyra klassrum, en ny toalettbyggnad, och hela skolan renoverades.

Vår yrkesskola i Mikindani startade 2001. Vi har sedan dess erbjudit kurser i en rad olika ämnen. 2018 hade vi 28 ungdomar i kurser inom skrädderi och broderi. 20 stycken tog examen från dessa och fick diplom. Eleverna får med sig fina utbildningar, och många får arbete i olika affärsrörelser eller startar egen tillverkning i hemmet.

120 barn från våra skolor är HIV-smittade. De får specialdiet, och får förutom frukost och lunch även middag. Detta betyder mycket för dessa barns familjer som ofta lever i fattigdom och misär.

För utförligare effektrapport för Kenya klicka här.

Adress till Kenya
Star of Hope Kenya
P.O. Box 86346
80100 Mombasa
KENYA

Våra projekt i Kenya

1. Jimba

Jimba Nursery School – Skolan, som invigdes 2008, ligger ca 3 mil utanför kuststaden Mombasa och tar varje dag emot 500 barn upp till årskurs 7.

2. Star of Hope Nursery School Mikindani

Star of Hope Nursery School – Skolan ligger i Mikindani, en förstad till kuststaden Mombasa. Skolan byggdes 1987 med stöd från SIDA. Till skolan kommer varje dag 500 barn.

3. Living Word School

Living Word School – Skolan ligger i Mikindani, en förstad till kuststaden Mombasa. Skolan byggdes 1996 med stöd från SIDA. Till skolan kommer varje dag 300 barn upp till årskurs åtta.

4. Star of Hope Training Institute

Star of Hope Training Institute – Vår yrkesskola som också ligger också  Mikindani. Projektet startades 2001 och tar varje dag emot cirka 30 elever mellan 14 och 20 år.

Vi stöttar även för närvarande studenter för deras gymnasieutbildning.

Bilder från projekten

Jimba

Living Word School

Star of Hope Nursery School Mikindani

Star of Hope Training Institute

Filmer från projekten

Skolstart 2018

Se fler filmer på Star of Hope Play

Star of Hope Play

Matrecept från Kenya

En vanlig rätt som serveras på våra skolor, Ugali.
Våra fadderbarn i Kenya äter mycket ugali, en gröt gjord av majs som fungerar lite som vår potatis. Ugali är billigt och äts framförallt av de fattiga men också av medelklassen.
I Kenya är majsen mer vit än den gula majs vi är vana vid så ugalin är lite gråvit i färgen och kanske inte någon kulinarisk läckerhet precis, men den kan vara väl värd att pröva, i varje fall om man befinner sig i Kenya. De som har det lite bättre ställt äter gärna kött. Vanligast är nötkött, get och lamm, även grillad kyckling är också vanligt. Till köttet äter man oftast ris, matoke (mosade gröna bananer) eller ugali, även sötpotatis är vanligt. Maten är vanligtvis inte så stark kryddad, förutom längs kusten där man via handel haft kontakt med både araber och indier.

Här får ni recpet på en hel måltid, en kycklinggryta med Ugali och spenatröra.

Kuku (kycklinggryta)
För cirka 4 personer

Detta behöver du:

1 kyckling
3 vitlöksklyftor
1 bit ingefära (ungefär 4 cm lång)
4 tsk soya
1 msk olja
2 morötter
1 grön paprika
3 stora och ordentligt mogna tomater
1 rödlök
1 msk curry
Chilipeppar
1 burk kokosmjölk
Svartpeppar
Salt

Gör så här:

Skär kycklingen i delar (vingar, klubbor, bröst och så vidare). Stöt vitlöksklyftorna och ingefäran i en mortel. Blanda lite salt, soya, matolja, vitlöken och ingefäran i en bunke. Lägg i kycklingdelarna och blanda väl.

Skär morötterna och paprikan i små, tunna stavar. Skala tomaterna och riv dem fint i rivjärn. Finhacka löken. Sätt löken på stekning tillsammans med oljan och stek tills den blir riktigt brun. När löken börjar bli klar läggs morots- och paprikabitarna i stekpannan och steks ett tag.

Stek samtidigt kycklingen i en annan stekpanna eller gryta och vänd den ofta tills den får ordentligt med färg, ungefär som en grillad kyckling.

Tillsätt den rivna tomaten i lök- och grönsaksblandningen, tillsätt lcurryn, lite chilipeppar efter smak och 3 dl vatten. Låt koka upp. Lägg sedan i den stekta kycklingen och kokosmjölken och koka tills kycklingen är klar. Smaka av med svartpeppar och salt.

Ugali (Majsgröt)

Detta behöver du:

9 – 10 dl vatten
Ca 5 dl majsmjöl (majsmjölet till ugali är finkornigt och vitt men det går även bra med andra sorters majsmjöl)

Gör så här:

Låt vattnet koka upp. Sänk värmen. Häll i mjölet, någon deciliter i taget, och vispa kraftigt. Byt ut vispen mot en träslev när konsistensen blir tjockare. Fortsätt röra kraftigt och länge tills gröten blir mycket seg och fast. Fukta träsleven med vatten. Tryck ner degen ordentligt i kastrullen med sleven så den tar form av kastrullen. Tippa över på ett lämpligt serveringsfat. Forma, om det behövs, med sleven eller en slickepott.

Tips till serveringen:

Gå runt med en kanna och skål och låt gästerna skölja händerna i det varma vattnet. Låt varje gäst skära sig en ”tårtbit” av ugalin och lägga på sin tallrik. Varje person får en liten skål att hälla såsen från kycklinggrytan i. Kycklingbitarna läggs på tallriken. Dra av en bit ugali av tårtbiten med höger hand och forma den till en rund boll. Tryck sedan till med tummen så den blir som en liten skopa. Skopan används för att ”fiska upp” såsen samtidigt som man tar ett bett av den. Kycklingbitarna äts för sig med händerna.

Mchicha (spenat med jordnötter)

Detta behöver du:

Cirka 5 dl spenatblad
Rostade jordnötter eller två matskedar jordnötssmör
1 liten rödlök
1 stor tomat
½ -1 msk curry
Salt

Gör så här:

Hacka ingredienserna mycket fint. Stek allt utom spenaten. Tillsätt spenaten i slutet av tillagningen och låt allt bli varmt.

Kenyansk fruktsallad

Det här behöver du:

2 Bananer
1 Papaya
1 Mango
3 Passionsfrukter

Gör så här:

Tärna bananerna, papayan och mangon, gröp ur passionsfrukten, blanda i en stor skål och tillsätten skvätt Fanta eller juice.

Dela med dina vänner:

Facebook       Instagram       twitter       Star of Hope Play


Kärrsjö 136 | 897 92 Trehörningsjö | Telefon: 0662-461 00 | info@starofhope.org

90-konto

Facebook       Instagram       twitter       Star of Hope Play

90-konto


Kärrsjö 136 | 897 92 Trehörningsjö
Telefon: 0662-461 00  info@starofhope.org