VÅRT ARBETE I Filippinerna

Hoppets Stjärna arbetar främst med för- och grundskoleverksamhet upp till och med gymnasiet. Målet med våra skolprojekt är att genom utbildning ge barnen en bra start i livet och en bättre framtid.

Våra projektländer » Filippinerna

Vårt arbete i Filippinerna

Gani Coruna, verksamhetsledare för Star of Hope Philippines.

Läs artikel om Gani och Liling

Filippinerna består av 7 000 öar. Där arbetar Star of Hope Philippines främst med för- och grundskoleverksamhet upp till och med gymnasiet. Vi möjliggör även för de faddrar som vill och har möjlighet att ge fortsatt stöd till fadderbarn som vill studera vidare på college. Målet med våra skolprojekt är att ge barn möjlighet till en utbildning och därmed en bra start i livet och en bättre framtid.

Vi ger även ekonomiskt stöd till barn i statliga skolor, delar ut matpaket till behövande, och har vid många tillfällen gjort insatser under naturkatastrofer som drabbat landet. Vi driver idag fem projekt i landet.

Barnen är Filippinerna framtid

Genom våra insatser i Filippinerna vill vi ge barn en utbildning och en bättre framtid. Vi vill att våra skolor skall kunna vara modellskolor för alla skolor i landet.

Tack vare ditt stöd är detta möjligt. Som fadder kan du hjälpa till att utbilda, motverka undernäring och ge en bättre hälsa till Filippinernas barn. På så vis ger vi Filippinernas barn en bra start på livet.

Vi ger barnen en bättre framtid!
Målet med våra skolor i Filippinerna är att ge barnen som fötts i utsatta områden en utbildning och därmed bättre framtidsmöjligheter. I skolorna får barnen grundläggande undervisning i läsning, skrivning, matematik, engelska och naturkunskap osv. men uppmuntras även att tänka självständigt och lära sig demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter.

På våra förskolor får barnen omvårdnad och möjlighet att utvecklas genom lek i en trygg miljö med vår kärleksfulla och kunniga personal. Vi ställer höga krav på pedagogiken i våra skolor! Stödet till collegeutbildning ger ungdomar en möjlighet att utbilda sig på högre nivå för att kunna skaffa sig bättre yrken

Vi fokuserar även på stöd till flickor som är en extra utsatt grupp i Filippinerna på grund av den utbredda barn- prostitutionen som finns i landet. Tack vare denna insats får barnen, som fötts in i fattigdom, en bra start och nya framtidsmöjligheter.

Utbildning, mat och hälsovård
Förutom utbildning ger du, med ditt stöd, grundläggande hälsovård till barnen på skolorna. På den stora skolan i Taytay har vi en liten klinik med sjuksyster. På skolorna i Crame och Infanta har vi första hjälpen utrustning.
Skolsystem i Filippinerna
Från 1945 till 2011 tog grundutbildningen tio år att slutföra – sex års grundutbildning och fyra års gymnasieutbildning för barn i åldrarna sex upp till femton. 2012 kom en ny utbildningsplan som även blev lag. Nu tar grundutbildningen tretton år att slutföra – ett år med förskola, sex års grundskoleutbildning, och sex års gymnasium. Detta gör att alla skolor och familjer ställs inför nya utmaningar.

Skolåret börjar i juni och slutar i mars.

Effekter av vårt arbete i Filippinerna

På skolan i Taytay har fler än 70 000 barn och ungdomar fått sin grundläggande utbildning. Läsåret som avslutades i mars 2020 hade vi nästan 2 000 barn.

Skolan i Infanta hade senaste läsåret nästan 300 barn i förskolan och grundskolan. Efter avslutad grundskola fortsätter barnen till en kommunal “high school” i närheten. Barnen som kommer från vår skola klarar sig mycket bra med fina studieresultat i de högre årskurserna.

I stadsdelen Crame driver vi en förskola som det senaste läsåret hade 50 barn. I samma byggnad ligger även kontoret för Hoppets Stjärnas filippinska verksamhet. Crame är fattigt och trångbott, många familjer har det svårt och förskolan är en liten oas för barnen

Hoppets Stjärna stöttar sedan länge även studenter till högre studier på till exempel högskola. Det senaste läsåret var det 40 ungdomar som stöttades bland annat finansiellt.

För utförligare effektrapport för Filippinerna klicka här.

Adress till Filippinerna

Star of Hope Philippines
P.O. Box 154
Greenhills Commercial Center
Greenhills, San Juan City, Metro Manila
Philippines 1502 

Våra projekt i Filippinerna

1. Crame
Crame Day Care – Förskolan i huvudstaden Manila tar emot 50 barn under sex år varje dag.
2. Infanta

Infanta School – Skolan ligger i Infanta. Projektet initierades av Hoppets Stjärna efter en naturkatastrof i form av ett jordskred 2004. Totalt tar skolan emot 285 barn varje dag.

3. Taytay Elementary School
Taytay Elementary School – För- och grundskolan ligger i Taytay, ca 15 kilometer utanför huvudstaden Manila. Idag tar skolan emot knappt 800 barn varje dag.
3. Taytay High School
Taytay High School – I Taytay ligger även vår gymnasieskola som tar emot nästan 1000 gymnasieelever varje dag.
3. Fristad Taytay

På det muromgärdade skolområdet i Taytay ligger också vår skyddade fristad.

För mer information om fristaden kontakta oss på info@starofhope.org

 

College Education

College Education –  Vi möjliggör även för de faddrar som vill och har möjlighet att ge fortsatt stöd till fadderbarn som vill studera vidare på college. En collegeutbildning ligger vanligtvis på fyra år. Detta läsår får 45 ungdomar stöd till högre studier.

Bilder från projekten

Crame

Infanta

Taytay

Fristad

Filmer från projekten

Crame

Infanta

Taytay

Hälsning från Infanta

Chikee tackar er

Leo tackar er

Se fler filmer på Star of Hope Play

Star of Hope Play

Matrecept från Filippinerna

Tillagning av Adobong Kangkong
På Filippinerna äter man som regel ganska enkel kost, enkel så till vida att huvudrätten går att laga i en kastrull. De flesta på Filippinerna har bara en enkel kokplatta eller tillagar sin mat över öppen eld, speciellt om de är fattiga.

En måltid innehåller alltid ris med någon form av Viand (tagalog för tilltugg) som kött, fisk eller grönsaker eller i olika kombinationer. Riset finns alltid med vare sig det är frukost, lunch eller middag.

En av Filippinernas mest populära rätter, speciellt bland de som är fattiga, kallas “Adobong Kangkong”. Kangkong påminner om vår spenat. Hittar du inte Kangkong i butiken använd spenat istället.

Adobong Kangkong

Det här behövs:

250 g benfri fläskkotlett, fläskkarré eller fläskfilé
1 medelstor gul lök
4 stora tomater
3 vitlökar (är du inte så förtjust i vitlök, använd den mängd vitlök du själv brukar använda i en köttgryta)
1,5 dl soja (använd en tunnare thailändsk eller japansk soya, mycket smak men mindre färg)
0,5 dl vinäger drygt
Vatten, mängd beror på hur tjock du vill ha din gryta
½ tsk svartpeppar
250 g Kang Kong blad (spenat)

Gör så här:

Skär köttet i mindre bitar, grytstorlek. Skiva lök och tomater ganska tunt. Om kang kong bladen (spenaten) är för stora, dela dem något, stjälkarna för sig.

Bryn köttet i matolja, tillsätt riven vitlök och fortsätt steka tills den är mellanbryn. Lägg i lök och tomater. Tillsätt soja, vinäger och ev vatten. Låt koka tills köttet är mört. Tillsätt sedan stjälkarna av kang kong. När de är lätt kokta tillsätt resten av bladen. Låt sjuda en stund tills såsen tjocknar.

Servera tillsammans med ris.

Chicken Adobo
Chicken Adobo är en god och hälsosam rätt från Filipinerna. Receptet innehåller kycklinglår men du kan använda vilken del av kycklingen som helst, eller griskött om du hellre vill det. Rätten är enkel att frysa och värma upp och superbra att ha till hands om man får oväntat besök eller har ont om tid. Servera med ris, ångade grönsaker och en sallad

Smaklig måltid!

Det här behövs till 6-8 personer:

8 kycklinglår
2 vitlöksklyftor, krossade
½ dl äppelcidervinäger
½ dl sojasås (använd en tunnare thailändsk eller japansk soya, mycket smak men mindre färg)
1-2 lagerblad
½ tesked krossad svartpeppar
vatten
matolja att steka i

Gör så här:

Rensa kycklinglåren, ta bort skinnet om du vill
Lägg alla ingredienser i en gryta. Fyll på med vatten så att vätskan precis täcker kycklingen.

Koka upp och sänk sedan värmen. Lägg på ett lock och låt sjuda i 60 – 90 min. Vänd kycklingen då och då.

Om du vill kan du ta upp kyckling ur grytan och bryna den en stund i en stekpanna för att sedan lägga tillbaka den i grytan igen

Servera med ris och grönsaker.

Våra projektländer » Filippinerna

Dela med dina vänner:

Facebook       Instagram       twitter       Star of Hope Play


Kärrsjö 136 | 897 92 Trehörningsjö | Telefon: 0662-461 00 | info@starofhope.org

90-konto

Facebook       Instagram       twitter       Star of Hope Play

90-konto


Kärrsjö 136 | 897 92 Trehörningsjö
Telefon: 0662-461 00  info@starofhope.org