VÅRT ARBETE I BRASILIEN

Det var i just Brasilien som Hoppets Stjärnas arbete började. 1970 öppnade barnhemmet Estrela da Esperança i Montes Claros och blev vårt allra första projekt.

Våra projektländer » Brasilien

Vårt arbete i Brasilien

 

Det var i just Brasilien som Hoppets Stjärnas arbete började. 1970 öppnade barnhemmet Estrela da Esperança i Montes Claros och blev vårt allra första projekt. I landet har vi utvecklat en modell som kan komma att förändra hela nationens sätt att arbeta med förskoleverksamhet. Star of Hope Brazil driver kvalitetssäkrade skolor till 40 procent lägre kostnad än vad landets kommuner kan göra själva, vilket fått myndigheterna att ta emot konceptet med öppna armar. Kommunerna står för 90 procent av finansieringen, men allt sker ändå i Star of Hopes regi så att verksamheten präglas av vår pedagogik, våra värderingar och vår kärlek till barnen. Efterfrågan från myndighetshåll för våra satsningar i landet växer snabbt.

Barnen är Brasiliens framtid
Genom våra insatser i Brasilien vill vi ge barn utbildning och en bättre framtid. Vi vill att vår modell skall kunna användas av fler kommuner och fler privata aktörer. Tack vare ditt stöd blir detta möjligt. Som fadder hjälper du till att utbilda och ge bättre hälsa till Brasiliens barn. På så vis ger vi de här barnen en bra start i livet. Vi ger barn en bättre framtid! Målet med vårt koncept i Brasilien är att ge barn som fötts under svåra förhållanden utbildning och därmed bättre framtidsutsikter. Det är också ett sätt att stoppa den onda spiral av missbruk, våld och kriminalitet som brasilianska ungdomar kan hamna i.

I skolorna får barnen grundläggande undervisning i bland annat läsning, skrivning, matematik och naturkunskap, men uppmuntras även att tänka självständigt och lära sig demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter. På våra förskolor får barnen omvårdnad och möjlighet att utvecklas genom lek i en trygg miljö med vår kärleksfulla och kunniga personal.

Vi ställer höga krav på pedagogiken i våra skolor! Genom att satsa på barns utveckling i tidig ålder kan vi motverka många problem långt innan de uppstår. Förskolan är öppen från sju på morgonen till 17 på eftermiddagen. Alla våra lärare är utbildade och kvalificerade lärare.

Utbildning, mat och hälsovård
Barnen får även flera mål mat per dag vilket är en bra avlastning för fattiga familjer. Vi har en sjuksköterska som övervakar alla våra sju förskolor i Sao Paulo. Vi satsar även på en fotbollsskola, ett projekt som är mycket uppskattat och hjälper många barn att utvecklas även fysiskt och håller dem borta ifrån missbruk, våld och kriminalitet.

Tack vare dessa insatser får barn som fötts in i fattigdom en bra start och nya framtidsmöjligheter.

Skolsystem i Brasilien
Förskolan är till för barn upp till fem år. Grundskolan omfattar nio år och är obligatorisk för barn 6-14 år. Efter det erbjuds gymnasiet som är inriktad för att eleverna ska förberedas för universitet och högskola. Skolåret pågår 1 februari – 15 december. I juli har man en månads lov.
Effekter av vårt arbete i Brasilien

Star of Hope Brazil driver kvalitetssäkrade skolor till 40 procent lägre kostnad än vad landets kommuner kan göra själva. I och runt storstaden São Paulo driver vi gemensamt med kommunen för närvarande sju förskolor i ett unikt samarbete. Tillsammans tog de emot mer än 2 100 barn under 2017. Vi driver även en förskola i Montes Claros, där allt en gång i tiden började för Hoppets Stjärna.

Här finns utbildningsmaterial, leksaker, och lekpark. Alla barnen får även flera mål mat. Under året gör man regelbundet utflykter till bland annat djurparker, teatrar, och cirkusar. Allt för barnens bästa och deras utveckling.

För fler effekter av arbetet i Brasilien klicka här.

Adress till Brasilien
Estrela da Esperanca
Rua Liberdade 442 Embare
CEP: 11025-031 Santos – São Paulo
BRAZIL

Våra projekt i Brasilien

1. Montes Claros
Estrela da Esperança – Förskolan, som startade som ett barnhem, är Hoppets Stjärnas första projekt och ligger i Montes Claros i norra Brasilien. Varje dag kommer 40 barn till denna skola.
2. São Paulo
I São Paulo ligger förskolan CEI Erik Gunnar, som har fått sitt namn efter Hoppets Stjärnas grundare Erik Gunnar Eriksson. Skolan tar emot 155 barn varje dag. I São Paulo finns ytterligare sex förskolor som dagligen totalt tar emot nästan 2000 barn. De heter Vila Medeiros, Cerejeiras, Vila Guilherme, Cantinho Feliz, Jardim Fontalis och Miguel Afonso.

Bilder från projekten

Estrela da Esperança

Cantinho Feliz

CEI Erik Gunnar

Vila Medeiros

Filmer från projekten

En film om arbetet i Brasilien

Se fler filmer på Star of Hope Play

Star of Hope Play

Matrecept från Brasilien

Brasilianska ostbollar, Pão de Queijo

I Brasilien har flera olika kulturer blandats, vilket märks speciellt i maten. Gemensamt för hela landet är dock ris och bönor, vilket äts som huvudrätt varje dag. Bönorna är inte söta som i Sverige och kan lagas antingen med svarta eller bruna bönor. Måltiden varieras med olika typer av kött, grönsaker, sallader, t ex potatissallad och ofta även med pommes frites eller spagetti.

Pão de Queijo

Brasilianska ostbollar, 12 st

Det här behöver du:

2,5 dl tapiokastärkelse (går även bra med potatismjöl)
¾ dl matolja
¾ dl vatten
1 tsk salt
1 ägg
6 msk matlagningsyougurt
2,5 dl riven permesanost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Häll tapioka i en metallskål. Koka olja, vatten och salt i en kastrull. Häll försiktigt den varma vätskan över tapiokan. Blanda med en träslev. När vätskan svalnat blanda i ägget, sedan yoghurten och sist osten. Olja in händerna och rulla små bollar, ungefär som chokladbollar i storlek, lägg dem på ett bakplåtspapper och ställ in dem i ugnen. Sänk värmen till 175 grader.
Grädda i 25 – 30 minuter.

Brasiliansk potatissallad
4 portioner

Det här behöver du:

6-8 kokta kalla potatisar
2 hg vitkål
2 salladslök alt 1 liten purjolök
2 kokta kalla morötter
½ suchini
ev 1 burk konserverad majs
2-3 dl majonäs, helst en mild sort, typ fransk

Gör så här:

Tärna potatis, morötter och suchin, strimla vitkålen fint och hacka löken. Lägg alltsammans i en skål och blanda i majonäsen.

I Brasilien äter man potatissallad som en middagsrätt tillsammans med t ex ris, bönor och köttfärs. Men salladen kan också användas precis som en svensk potatissallad tillsammans med skinka, rostbiff eller grillad kyckling.

Mousse de Maracuja

Passionsfruktsmousse

Det här behöver du:

5 – 6 stora passionsfrukter
2 burkar kondenserad mjölk

Gör så här:

Dela passionsfrukterna, gröp ur innehållet och lägg i en mixer. Tillsätt lite vatten och mixa frukten tills de flesta kärnor har krossats. Sila bort kärnorna och ställ undan juicen en stund. Diska ur mixern och häll i den kondenserade mjölken, kör ca 5 minuter. Medan mixern fortfarande är igång, häll sakta i juicen från passionsfrukterna. Kör mixern ytterligare någon minut. Häll upp blandningen i en glasform och låt den stå kallt några timmar.

Mousse på passionsfrukt är en härligt frisk dessert som är enkel att tillaga och passar vid de flesta tillfällen. Som alternativ till passionsfrukterna kan du använda ett paket outspädd tropisk nektar. Sätter du moussen i frysen istället för kylskåpet får du en läskande sorbet.

Rabanada

Fattiga riddare

Det här behöver du:

15 skivor franskbröd, ca 2 cm tjocka. Brödet behöver inte vara färskt, det här är ett utmäkt sätt att bli av med bröd som blivit gammalt och torrt.
½ liter mjölk
6 ägg
Olja att fritera brödet i, det går åt ganska mycket eftersom brödet suger åt sig en hel del, det här är ingen smalmat.
2 dl socker
1 msk kanel

Gör så här:

Vispa äggen lätt, häll mjölken i en separat bunke
På en tallrik bredvid blandar du socker och kanel

Doppa bröden ett och ett, först i mjölken sedan i de vispade äggen. Lägg de blöta bröden åt sidan tills du är klar med alla. Värm upp oljan i en djup stekpanna och fritera bröden tills de blivit gyllenbruna. Låt bröden rinna av lite grann innan du vänder dem i socker/kanelblandningen. Lägg upp de klara Rabanadasen på ett fat och dekorera gärna med att strö lite torkad frukt över, så gör man i Brasilien.

Brigadeiros

Brasilianska chokladbollar

Det här behöver du:

1 burk kondenserad mjölk
2 msk margarin
2 msk kakao
strössel eller kokos

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka på svag värme, ca 20 minuter. Rör om då och då. När smeten tjocknat, droppa lite av smeten i ett glas kallt vatten. Smeten bör då få en fast, mycket seg, ej kletig konsistens. Ta av grytan från plattan och låt smeten kallna. Om smeten fortfarande känns kletig koka en stund till.

Rulla smeten till små bollar, något mindre än våra chokladbollar, ca 2 cm i diameter. Rulla dem i strössel eller kokos. Ställ bollarna i kylskåp en stund innan du avnjuter dem. Kondenserad mjölk används i Brasilien till alla formar av desserter eller kakor, brigadeiros är bara ett exempel. Barnen kommer älska att både göra dem och äta dem.

Tips! Smörj in händerna i lite margarin så går det lättare att rulla bollarna.

Våra projektländer » Brasilien

Dela med dina vänner:

Facebook       Instagram       twitter       Star of Hope Play


Kärrsjö 136 | 890 54 Trehörningsjö | Telefon: 0662-461 00 | info@starofhope.org

90-konto

Facebook       Instagram       twitter       Star of Hope Play

90-konto


Kärrsjö 136 | 890 54 Trehörningsjö
Telefon: 0662-461 00  info@starofhope.org