VÅRT ARBETE I BRASILIEN

Det var i just Brasilien som Hoppets Stjärnas arbete började. 1970 öppnade barnhemmet Estrela da Esperança i Montes Claros och blev vårt allra första projekt.

Våra projektländer » Brasilien

Vårt arbete i Brasilien

Det var i just Brasilien som Hoppets Stjärnas arbete började. 1970 öppnade barnhemmet Estrela da Esperança i Montes Claros och blev vårt allra första projekt. Barnhemmets namn betyder just ”Hoppets Stjärna” på portugisiska. Idag lever Estrela da Esperança vidare som ett resurscenter för utsatta barn och deras familjer.

Hoppets Stjärna stöttar också förskolan Projeto Comunitário Betel på samma ort och förskolan Nucleo Educativo Assisténcia Social Estrela i orten Manga. Dessa två drivs av lokala församlingar som Hoppets Stjärnas grundare Erik Gunnar Eriksson startade upp på 60-talet.

Barnen är Brasiliens framtid

Målet med våra insatser i Brasilien är att ge barn en bra start i livet och bättre framtidsutsikter.

Det åstadkommer vi genom att ge barn som fötts under svåra förhållanden tillgång till utbildning i trygg miljö. I skolorna får barnen grundläggande undervisning i bland annat språk, matematik och naturkunskap, men uppmuntras också att tänka självständigt och lära sig om demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter.

Hos oss får de utvecklas genom lek under ledning av vår kärleksfulla personal. Det här är också ett sätt att stoppa den onda spiral av missbruk, våld och kriminalitet som utsatta brasilianska ungdomar löper stor risk att hamna i.

Genom att satsa på barns utveckling i tidig ålder kan vi motverka många problem långt innan de uppstår.
Tack vare ditt stöd blir allt detta möjligt.

Mat och hälsa

Den skolmat som barnen får ger dem värdefull näring samtidigt som måltiderna avlastar deras ekonomiskt utsatta familjer.
Vi har även satsat på en fotbollsskola i Montes Claros, ett projekt som blivit mycket uppskattat. Det har hjälpt många barn att utvecklas, låtit dem uppleva laganda, gett dem bättre kondition och hållit dem borta ifrån missbruk, våld och kriminalitet.

Skolsystem i Brasilien

Förskolan finns till för barn upp till fem år. Grundskolan omfattar nio år och är obligatorisk för barn upp till 14 års ålder. Gymnasieskolan fokuserar på att förbereda eleverna för universitet och högskola. Skolåret pågår från 1 februari till 15 december med ett månadslångt lov i juli.

Våra projekt i Brasilien

1. Montes Claros

Resurscentret Projeto Social Estrela da Esperança, som startade som ett barnhem, är Hoppets Stjärnas första projekt och ligger i Montes Claros i norra Brasilien. Varje dag kommer barn från utsatta miljöer till centret. För närvarande är 60 barn registrerade som kommer på för- eller eftermiddagen.

Här får barnen hjälp med läxläsning och ett mellanmål. Personalen ger även föräldrastöd och gör regelbundna hembesök. De arbetar med barnuppfostran, etik och moral i föräldragruppsmöten. Varje vecka delas matpaket ut till de mest utsatta familjerna.

Det drivs en fotbollsskola och man genomför olika aktiviteter för engagera barnen och hålla de borta från ett liv på gatan.

 

 

2. Betel

Förskolan i Betel byggdes av Hoppets Stjärna med SIDA-stöd och den invigdes 1990. Skolan har för närvarande 140 barn upp till fem år inskrivna. Barn upp till fyra år kommer på förmiddagen och 4-5-åringarna kommer på eftermiddagarna. Förutom utbildning får alla barn en måltid och frukt varje skoldag.

Skolans ledning ger även föräldrastöd och utbildar inom hygien, hälsa och barnuppfostran. Varje vecka får ett trettiotal familjer matpaket.

 

3. Manga

Förskolan i Manga öppnade 1991 och har för närvarande 90 barn upp till fem år inskrivna. Barnen är uppdelade i en förmiddagsgrupp och en eftermiddagsgrupp. Förutom utbildning får alla barn en måltid och frukt varje skoldag.

Skolans ledning arbetar även med föräldrautbildning inom hygien, hälsa och barnuppfostran.

 

 

Bilder från vårt arbete

Estrela da Esperança

Betel

Manga

Filmer från projekten (kommer inom kort)

Se fler filmer på Star of Hope Play

Star of Hope Play

Matrecept från Brasilien

Brasilianska ostbollar, Pão de Queijo

I Brasilien har flera olika kulturer blandats, vilket märks speciellt i maten. Gemensamt för hela landet är dock ris och bönor, vilket äts som huvudrätt varje dag. Bönorna är inte söta som i Sverige och kan lagas antingen med svarta eller bruna bönor. Måltiden varieras med olika typer av kött, grönsaker, sallader, t ex potatissallad och ofta även med pommes frites eller spagetti.

Pão de Queijo

Brasilianska ostbollar, 12 st

Det här behöver du:

2,5 dl tapiokastärkelse (går även bra med potatismjöl)
¾ dl matolja
¾ dl vatten
1 tsk salt
1 ägg
6 msk matlagningsyougurt
2,5 dl riven permesanost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Häll tapioka i en metallskål. Koka olja, vatten och salt i en kastrull. Häll försiktigt den varma vätskan över tapiokan. Blanda med en träslev. När vätskan svalnat blanda i ägget, sedan yoghurten och sist osten. Olja in händerna och rulla små bollar, ungefär som chokladbollar i storlek, lägg dem på ett bakplåtspapper och ställ in dem i ugnen. Sänk värmen till 175 grader.
Grädda i 25 – 30 minuter.

Brasiliansk potatissallad
4 portioner

Det här behöver du:

6-8 kokta kalla potatisar
2 hg vitkål
2 salladslök alt 1 liten purjolök
2 kokta kalla morötter
½ suchini
ev 1 burk konserverad majs
2-3 dl majonäs, helst en mild sort, typ fransk

Gör så här:

Tärna potatis, morötter och suchin, strimla vitkålen fint och hacka löken. Lägg alltsammans i en skål och blanda i majonäsen.

I Brasilien äter man potatissallad som en middagsrätt tillsammans med t ex ris, bönor och köttfärs. Men salladen kan också användas precis som en svensk potatissallad tillsammans med skinka, rostbiff eller grillad kyckling.

Mousse de Maracuja

Passionsfruktsmousse

Det här behöver du:

5 – 6 stora passionsfrukter
2 burkar kondenserad mjölk

Gör så här:

Dela passionsfrukterna, gröp ur innehållet och lägg i en mixer. Tillsätt lite vatten och mixa frukten tills de flesta kärnor har krossats. Sila bort kärnorna och ställ undan juicen en stund. Diska ur mixern och häll i den kondenserade mjölken, kör ca 5 minuter. Medan mixern fortfarande är igång, häll sakta i juicen från passionsfrukterna. Kör mixern ytterligare någon minut. Häll upp blandningen i en glasform och låt den stå kallt några timmar.

Mousse på passionsfrukt är en härligt frisk dessert som är enkel att tillaga och passar vid de flesta tillfällen. Som alternativ till passionsfrukterna kan du använda ett paket outspädd tropisk nektar. Sätter du moussen i frysen istället för kylskåpet får du en läskande sorbet.

Rabanada

Fattiga riddare

Det här behöver du:

15 skivor franskbröd, ca 2 cm tjocka. Brödet behöver inte vara färskt, det här är ett utmäkt sätt att bli av med bröd som blivit gammalt och torrt.
½ liter mjölk
6 ägg
Olja att fritera brödet i, det går åt ganska mycket eftersom brödet suger åt sig en hel del, det här är ingen smalmat.
2 dl socker
1 msk kanel

Gör så här:

Vispa äggen lätt, häll mjölken i en separat bunke
På en tallrik bredvid blandar du socker och kanel

Doppa bröden ett och ett, först i mjölken sedan i de vispade äggen. Lägg de blöta bröden åt sidan tills du är klar med alla. Värm upp oljan i en djup stekpanna och fritera bröden tills de blivit gyllenbruna. Låt bröden rinna av lite grann innan du vänder dem i socker/kanelblandningen. Lägg upp de klara Rabanadasen på ett fat och dekorera gärna med att strö lite torkad frukt över, så gör man i Brasilien.

Brigadeiros

Brasilianska chokladbollar

Det här behöver du:

1 burk kondenserad mjölk
2 msk margarin
2 msk kakao
strössel eller kokos

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka på svag värme, ca 20 minuter. Rör om då och då. När smeten tjocknat, droppa lite av smeten i ett glas kallt vatten. Smeten bör då få en fast, mycket seg, ej kletig konsistens. Ta av grytan från plattan och låt smeten kallna. Om smeten fortfarande känns kletig koka en stund till.

Rulla smeten till små bollar, något mindre än våra chokladbollar, ca 2 cm i diameter. Rulla dem i strössel eller kokos. Ställ bollarna i kylskåp en stund innan du avnjuter dem. Kondenserad mjölk används i Brasilien till alla formar av desserter eller kakor, brigadeiros är bara ett exempel. Barnen kommer älska att både göra dem och äta dem.

Tips! Smörj in händerna i lite margarin så går det lättare att rulla bollarna.

Våra projektländer » Brasilien

Dela med dina vänner:

Facebook       Instagram       twitter       Star of Hope Play


Kärrsjö 136 | 897 92 Trehörningsjö | Telefon: 0662-461 00 | info@starofhope.org

90-konto

Facebook       Instagram       twitter       Star of Hope Play

90-konto


Kärrsjö 136 | 897 92 Trehörningsjö
Telefon: 0662-461 00  info@starofhope.org