VÅRT ARBETE I ARGENTINA

Argentina är Sydamerikas näst största land. Här arbetar Hoppets Stjärna främst med att hjälpa fattiga och utsatta människor inom minoritetsgruppen Toba i Chaco-provinsen.

Våra projektländer » Argentina

Vårt arbete i Argentina

Kenth Johansson, som startade arbetet i Argentina, tillsammans med David Johansson som är verksamhetsledare.

Läs artikel om Kenth
Läs artikel om David

Argentina är Sydamerikas näst största land. Här arbetar Hoppets Stjärna främst med att hjälpa fattiga och utsatta människor inom minoritetsgruppen Toba i Chaco-provinsen. Målet är att via en rad arbeten på olika nivåer ge barn och ungdomar en bra start i livet och en bättre framtid. Den ekonomiska situationen har varit svår i Argentina de senaste 15 åren. En tredjedel av befolkningen lever i fattigdom. I Chaco-provinsen där vi arbetar är femtio procent fattiga, och bland Tobafolket är siffran ännu högre. Det råder hög arbetslöshet och många är också undersysselsatta.

Genom ett antal aktiviteter och projekt har vi lyft upp tusentals människor ur fattigdom och misär till ett värdigare liv med större möjligheter. Vi har byggt skolor, förskolor, kyrkor, hälsovårdscentraler, hus och dragit vattenledningar med mera. Allt detta har bidragit till högre levnadsstandard med bättre hälsa och förutsättningar.

1990 byggde vi den första hälsovårdscentralen för Tobafolket, och den driver vi idag i en unikt samarbete med kommunen. Här finns en allmän klinik, hjärtlugnklinik, barnavdelning, gynekolog, tandläkare och ett apotek. Centralen ger lokalbefolkningen gratis vård. Vi ger kontinuerligt familjestöd och studiestöd genom en rad olika program och når på det sättet ut till många tusen människor.

Förskolan i Nam Qom

Vi har genom åren byggt flera skolor och förskolor i området runt Sáenz Peña. De flesta har lämnats över till kommunen, i dag driver vi en egen förskola i byn Nam Qom.

Fokus är att ge barn från toba-folket en bra start i livet. Vi ger dem utbildning av hög kvalitet på två språk: spanska och toba. De får bland annat lära sig även om mänskliga rättigheter, toba-kultur och vi arrangerar en rad aktiviteter för en bättre integration inför skolstarten. Alla barnen serveras frukost.

Skolan heter officiellt UEGP Nivel Inicial Intercultural Bilingüe N231 “Alba Nora Sosa de Johansson”. Vi kallar den Jardin Alba.

 

Yrkesskola
I byn Nam Qom driver Hoppets Stjärna en yrkesskola där vi erbjuder tvåårskurser i olika ämnen. För närvarande har vi matlagnings- och bakskola, sy- och vävskola samt en hantverksskola.
Studiestöd

Vi ger studiestöd till dem som vill studera på högskola, och det har gett resultat. Antalet högutbildade från Tobafolket ökar. Numera möter vi läkare, arkitekter, lärare, poliser, sjuksköterskor, tandläkare och andra som lyckats nå dit de är idag tack vare Hoppets Stjärna. Nära uppföljning med samtliga barn sker varje månad.

Matpaket
Till extremt fattiga och utsatta familjer ger vi regelbundet matpaket. De innehåller bland annat ris, pasta, och matlagningsolja. Dessa paket är livsnödvändiga. Genom våra insatser får barn som fötts under svåra förhållanden chans till utbildning och ljusare framtidsutsikter. Med ditt stöd ger du grundläggande hälsovård till barnen och näringsrik mat till dem och deras familjer. Maten bekämpar den undernäring som ofta hotar barn från utsatta familjer, medan barnen får tand- och hälsovård på den vårdcentral som Hoppets Stjärna byggt i Nam Qom. Som fadder hjälper du till att verka för utbildning, motverka undernäring och ge bättre hälsa till Argentinas barn. På så vis är du med om att ge dem en bra start i livet. Nära uppföljning med samtliga barn sker varje månad.
Effekter av vårt arbete i Argentina

Sammanlagt får över 700 barn och ungdomar hjälp regelbundet. Men arbetet når många fler familjemedlemmar.

Fadderbarnen får skolmaterial vid skolstarten i mars. De får även skolmaterial löpande eller vid behov under läsåret.

Vid de stora översvämningarna i början 2018 och 2019 delade vi ut bland annat mat, vatten och madrasser till de drabbade i flera omgångar.

Cirka 370 ungdomar i norra Argentina studerar på gymnasium eller högskola med stöd från Hoppets Stjärna. De som tar studenten från högre utbildningar inkluderar lärare, med flera yrken.

Hoppets Stjärnas yrkesskola i Nam Qom har erbjudit olika kurser sedan början av 80-talet. För närvarande har vi matlagnings- och bakskola, sy- och vävskola samt en hantverksskola. Varje år utexamineras många som sedan börjar använda sina nyvunna kunskaper och får genom detta försörjningsmöjligheter för sig och sina familjer.

Allt fler ur folkgruppen Toba får högre levnadsstandard. Trots det finns det många väldigt fattiga kvar i byarna. Till dem ger vi underhållspaket. De innehåller bland annat mjöl, socker, matolja, pasta, och tvål. Cirka 350 extremt fattiga familjer får paket varje månad.

Vi var de första som byggde en vårdcentral ute i byarna bland Tobafolket 1990. Här får byborna gratis vård än i dag. Upptagningsområdet för denna klinik är cirka 15 000 personer och 300 personer kommer till kliniken varje dag för vård eller undersökningar. Kliniken drivs i samarbete med kommunen. För fler effekter av Hoppets Stjärnas arbete klicka här.

Adress till Argentina
Fundacion Evangelica El Buen Pastor
Casilla de Correro 39
3700 Pres. Roque Sáenz Peña, Provincia Chaco
ARGENTINA

OBS! Paket får ej skickas till Argentina, endast brev. Paketen kommer inte fram.

Våra projekt i Argentina

Bilder från projekten

Nam Qom

Matutdelning

Yrkesskolan

Studiestöd

Kliniken

Filmer från projekten

Nam Qom

Yrkesskolan

Monica tackar er

Veronica tackar er

Kenth Johansson berättar

Se fler filmer på Star of Hope Play

Star of Hope Play

Matrecept från Argentina

Argentinska empanadas
Argentinska empanadas
Att umgås kring empanadas är ett enkelt och roligt sätt att äta tillsammans. Det mesta i matlagningen kan göras dagen innan. Ät empanadas med händer och servett. Prova gärna att göra som argentinarna, strö lite socker på varje tugga. Det är inte nödvändigt med något till, men en enkel sallad gjord på några olika salladssorter passar bra. Avsluta med en mild, söt majssoppa som känns len i magen efter många smaker. Den här maten kräver lite pyssel. Men om ni hjälps åt går det fortare och är roligare.

Det här behövs till 10 -12 pers, ca 30 empanadas:

Deg:

1 ägg + 3 äggulor 200 g rumsvarmt smör eller margarin 1 kilo vetemjöl 16 ½ dl + 1 dl 2 tsk salt 3 dl fingervarmt vatten (37 grader) 1/4 paket jäst, 12 g

Gör så här:

Rör ägget och äggulorna med det mjuka smöret. Tillsätt mjölet (utom 1 dl) lite i taget samt saltet. Arbeta till en smulig, mjölig massa. Värm en del av vattnet (2,5 dl) till 37° och häll sakta över degen. Arbeta degen kraftigt, helst i hushållsmaskin, till en smidig, seg deg. Blanda jästen med ytterligare ½ dl fingervarmt vatten och 1 dl vetemjöl och tillsätt det mot slutet. Detta för att degen ska blir smidigare och hålla ihop. Tillsätt lite mer vatten om degen blir för torr. Låt vila en timme.

Fyllning 1

Det här behövs:

100 g russin (kan uteslutas) 500 g innanlår av nötkött 400 g gul lök 175 g purjolök 2 vitlöksklyftor 1 grön paprika 1 röd paprika 50 g smör eller margarin ½ dl olivolja 1 burk hela tomater, 400 g 1-2 msk paprikapulver 1 ½ msk mald spiskummin 1 msk chilipulver ca 2 tsk salt ½ tsk grovmald svartpeppar 200 g gröna eller svarta urkärnade oliver 2 hårdkokta ägg 1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här:

Lägg russinen i blöt. Tärna köttet i små, små tärningar. Finhacka lök, purjolök, vitlök och paprikor. Smält lite av smöret och olivoljan. Tag lite av lökblandningen åt gången och stek tills den blir lite brun men inte bränd. Lägg upp i en gryta efterhand. Tillsätt mer fett om det behövs och fortsätt att steka löken, lite åt gången. Rör hela tiden. Tillsätt paprikahacket och stek det lite mjukt. Smält resten av fettet och stek köttärningarna på samma vis, lite åt gången. Blanda allt i en stor gryta. Tillsätt tomater, avrunna russin och kryddorna samt salt och peppar efter smak. Låt småputtra under lock ca 10 minuter. Tillsätt de hackade äggen samt oliverna. Rör om, låt svalna.

Fyllning 2

Det här behövs:

3 finhackade stora lökar 1/2 kg blandfärs 2 hårdkokta ägg, 15-20 oliver russin 1 tesked oregano 1 tesked paprikapulver chilipulver, peppar, (vitlök) salt att smaka av med

Gör så här:

Skala och finhacka löken, fräs till den saftar sig i lite olja i en stor kastrull, häll av så mycket av saften som möjligt. Lägg i köttfärsen och fräs gyllenbrun, tillsätt kryddorna och smaka av med salt. Lyft av spisen. Hårdkoka äggen och skär upp i klyftor. Blanda samtliga ingredienser.

Fyllning och gräddning

Kavla ut degen till en stor, tunn platta, ca 2 mm. Tag ut rundlar med ett runt kakmått eller kaffefat, ca 12 cm i diameter. Lägg ca 2 msk fyllning i mitten på varje rundel och pensla en aning vatten runt ytterkanten – det hjälper till att försegla degen. Vik över kant mot kant så att en halvmåne bildas. Nyp ihop kanterna eller tryck till med en gaffel så det håller absolut tätt. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, 225°, 10-15 minuter tills empanadasen är gyllenbryna. Låt svalna en aning före servering. Efter hand kan du variera fyllningen helt efter eget tycke och smak. pröva t ex att byta ut köttet mot kokt potatis, ärtor och majs, riven ost är också fantastiskt gott att ha i. I Argentina serverar man helst flera olika fyllningar samtidigt.

Värt att veta om empanadas:

I Argentina har varje provins sina egna empanadas. De flesta innehåller kött, men sedan varierar fyllningarna med t ex ärter, potatis eller majs. På landet äts empanadas som snacks före en s k asado, en grillfest där man ofta grillar ett helt djur. I alla städer finns små empanadasrestauranger i varje kvarter ungefär som våra pizzerior. Drycken till är för det mesta ett enkelt rött vin. Eftersom de är rätt mäktiga brukar man avsluta med en citronbuljong som spjälkar upp maten

Majssoppa
Efter kryddiga empanadas är det gott att äta en mild soppa, gärna med majs i.

Det här behövs till 10-12 pers:

5 burkar majs á 340 g 1 finhackad gul lök 100 g smör 3 dl standardmjölk 1 tsk strösocker 2 hönsbuljongtärningar 1 liter vatten 1 krm vitpeppar ev salt ev lite hackad persilja

Gör så här:

Bryn löken i lite av smöret. Ha i resten av smöret samt majsen och rör om. Häll i mjölken, låt koka upp. Sänk värmen och låt koka ett par minuter. Rör i sockret. Mixa i omgångar i en matberedare med kniv eller med mixerstav till en slät massa och passera den genom stormaskig sil ner i en kastrull. Koka upp buljongtärningarna med vattnet och tillsätt det till majsblandningen. Rör om och låt få ett uppkok. Smaka av med peppar och ev lite salt om det behövs. Garnera ev med lite persilja.

Chimichurri
Argentinsk salsa, kall sås som passar bra till grillat eller till stekt kött eller fisk. Tillagningstid: ca 30 minuter

Det här behöver du för 4 portioner:

5 röda chilifrukter 5 klyftor vitlök 1 knippa persilja 1 gul paprika 1 liter grön paprika 5 tomater 1 lime 1 dl olivolja Salt o peppar

Gör så här:

Lägg tomaterna i kokande vatten 5 minuter. Ta upp dem och låt dem svalna. Ta av skalet, dela dem och ta bort kärnorna. Finhacka därefter tomatköttet. Blanda olivoljan med limesaften och lägg i de finhackade tomaterna. Finhacka därefter övriga ingredienser. Rör ner och smaka av med salt och peppar. Förvaras svalt.

Chivito
Egentligen kommer det här receptet från Uruguay, men det passar väldigt bra ihop med den argentinska såsen chimichurri. Tillagningstid: ca 30 minuter

Detta behöver du till 4-6 portioner:

600 g lövbiff eller tunna skivor ryggbiff olja salt svartpeppar 4 – 6 pitabröd salsa eller chimichurri pommesfritt isbergssallad

Gör så här:

Häll lite olja, salt och svartpeppar över köttet. Grilla på grillen eller stek i stekpanna. (Endast en kort stund på varje sida så köttet inte blir för torrt.) Servera i pitabröd med salsa eller chimichurri, pommesfritt och sallad

Våra projektländer » Argentina

Dela med dina vänner:

Facebook       Instagram       twitter       Star of Hope Play


Kärrsjö 136 | 897 92 Trehörningsjö | Telefon: 0662-461 00 | info@starofhope.org

90-konto

Facebook       Instagram       twitter       Star of Hope Play

90-konto


Kärrsjö 136 | 897 92 Trehörningsjö
Telefon: 0662-461 00  info@starofhope.org