Mina sidor

19 juli 2019
Var med och få Haiti att grönska igen!

I Haitis bergstrakter, två kilometer över havsytan, ligger en skog där palmer växer sida vid sida med tallar. Ja, det är faktiskt tallarna som dominerar. Den här skogen är livsviktig för ekobalansen – och den står inför akut utrotningshot.
Det är den höga höjden som gör det tillräckligt svalt för att tallarna ska trivas. Som högst reser de sig 2,7 kilometer över havet, och platsen har fått smeknamnet ”Lilla Sverige”. En gång i tiden sträckte sig tallskogen över 32 000 hektar, men nu har 80 procent förvunnit på grund av brand och skövling i syfte att skapa odlingsmark. Konsekvenserna av det här är bokstavligt talat livshotande. Tony Boursiquot, fältansvarig för Star of Hope Haiti, förklarar varför.
– Utan trädkronor som bromsar stormvindarna orsakar de årliga orkanerna mycket större förödelse än förr, säger han. Och utan trädrötter eroderar marken, så att jordskreden blir fler och farligare för varje år.
Haiti som helhet har på hundra år förvandlats från ett grönskande paradis, till 60 procent täckt av skog, till ett naket landskap där bara två procent av skogen återstår. Det gör det om möjligt ännu viktigare att bevara tallskogen i Lilla Sverige. Området är hem för 5 000 arter, och vi människor är en av dem. Djupt inne i skogen ligger byn Bois Negresse, där Hoppets Stjärna driver en skola för närmare 400 elever. Vi har sett till att insikten om naturens sårbarhet, och om vikten av hållbarhet, går som en röd tråd genom barnens utbildning. En dag fick våra eldsjälar på plats idén att omsätta de kunskaperna i praktiken. I samarbete med Minister of Environment Guard Forest ordnas det därför återkommande temadagar där lärare och elever ger sig ut tillsammans med Tony för att plantera tallplantor som svenska givare bekostat. Tillsammans har vi lyckats fylla Haitis kalhyggen och karga sluttningar med närmare 30 000 nya tallplantor som ivrigt sträcker sig mot himlen.
Det är en fantastisk start – men vi är långt ifrån klara. Folket i Bois Negresse står redo för nästa insats.
Gör en insats du också – plantera träd i Haiti! >>

Star of Hope Var med och få Haiti att grönska igen! flicka med tradplanta 1

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.