Mina sidor

14 maj 2023
Var med när svälten odlas bort i Haiti
I mars, med er hjälp, såg vi till att Haitis barn fick mat. Ett viktigt skäl var att de skulle slippa äta av sitt utsäde. Ju mer som odlas, desto mindre risk för svält. Men då behövs det också spadar, hackor och skottkärror. Dags för nästa steg i vår kamp mot hungern i Haiti!

En laglös nation utan president där maffian kontrollerar huvudstaden, blockerar vägar och kapar transporter. Ett land där alla priser skenar och matbristen slår hårdast mot de allra fattigaste. Så beskrevs Haiti i vårt marsutskick, och tyvärr stämmer det fortfarande.

Ändå gror hoppet i projektbyar som Bois Negresse och Hesse på landsbygden. Avståndet till städerna är på gott och ont. Familjerna bor långt från maffians skräckvälde – men också långt från sjukhus, affärer och statliga skolor. Därför är Hoppets Stjärnas närvaro så viktig. Våra skolor håller öppet, våra vattenprojekt släcker törsten – och ett nytt odlingsprojekt kan öka självförsörjningen.
– Det instabila läget i landet leder till brist på det mesta och stegrande priser på jordbruksredskap. Därför vill vi investera i redskapsbibliotek där familjerna kan låna vad de behöver, säger Tony Boursiquot, fältansvarig för Star of Hope Haiti.

Tanken är enkel: På samma sätt som du lånar böcker på biblioteket ska du kunna låna en skottkärra på Hoppets Stjärnas skolor i Haiti. Alla verktyg återlämnas efter användning, så att ett maximalt antal familjer kan få glädje och nytta av dem. Ortsborna
får varsitt medlemskort som ger dem tillgång till redskapsbiblioteket. De betalar sedan en mindre avgift per dygn; pengar som skapar långsiktighet genom att bekosta underhåll och framtida verktygsinköp.

– Eftersom marken i Haiti är hård, stenig och kuperad behöver familjerna många olika verktyg för
att bearbeta jorden, säger Tony.

Våra redskapsbibliotek kommer bland annat innehålla spadar, hackor, yxor, macheteknivar och skottkärror. En skottkärra är i princip omöjlig för en vanlig haitisk familj att köpa själv.

Dessa enkla men nödvändiga jordbruksredskap kan i förlängningen mätta magar, öka självförsörjningen och bli livsavgörande i kristider. På Haitis landsbygd har så gott som varje familj sin egen jordplätt. Det finns också en lång tradition av samarbete. En corvee är ett arbetslag där hela grannskapet ställer upp för en enskild familj under en arbetsdag. Det enda hjälparna begär i utbyte är förfriskningar.
– Alla medlemmar i en corvee turas om att utföra dagsverken hemma hos varandra, förklarar Tony.

Med andra ord: Våra familjer har redan kunskapen, arbetskraften och viljan.
Däremot saknar de ofta redskapen.
Tillsammans kan vi lösa det.

Tips till högtidsdagar!
Ge bort en present genom vår gåvoshop och få ett fint gåvobevis!

Så funkar våra redskapsbibliotek
• Istället för böcker lånar vi ut spadar, hackor och skottkärror.
• När byborna använt ett redskap lämnar de tillbaka det.
• Redskapen blir till glädje för många olika familjer, år efter år.

teckning jordbruksredskap

Star of Hope Var med när svälten odlas bort i Haiti Hemsida 1  Star of Hope Var med när svälten odlas bort i Haiti Hemsida 3

Star of Hope Var med när svälten odlas bort i Haiti Hemsida 4

Star of Hope Var med när svälten odlas bort i Haiti Hemsida 5

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.