12 april 2011
Världens mitt finns inte på kartan

Några av bilderna i utställningen, foto: Mikael Good

Vem ansvarar för ett barns rätt till ett hem? Vem ser till att barnen får komma till tals och uttrycka sina tankar och känslor? Vem lyssnar? 

Bor du i Norrköping med omnejd eller har vägarna förbi, passa på att besöka en utställning som talar direkt in i hjärtat. Utställningen Världens mitt finns inte på kartan, pågår mellan
9 april och 16 oktober på Arbetets museum i Norrköping.

Utställningen handlar OM barn men är också gjord AV barn på institutioner, barnhem och transitboenden i Litauen, Ryssland och Sverige. Barnen har själva tagit, i vissa fall målat, merparten av bilderna. De är inga fotografer och de flesta av dem hade aldrig hållit i en kamera innan, men har på det här sättet fått en möjlighet att skildra sin vardag, sina relationer, sammanhang, tankar och drömmar. Bilderna förmedlar känslor som en fotograf inte skulle kunna förmedla. I utställningen blandas barnens bilder/bildberättelser med texter av författaren Göran Odbratt samt foton av Kent Klich och Lars Tunbjörk.
Utställningen har tagits fram av Göran Odbratt och Arbetets Museum i samarbete med Sida.

Du som aldrig gått på en fotoutställning eller du som är van utställningsbesökare, oavsett vilket, utställningen ”Världens mitt finns inte på kartan” är väl värd ett besök!

ensamkommande flyktingbarn från Somalia, en av dem som deltagit i projektet. foto: Mikael Good

Några av bilderna i Utställningen foto: Mikael Good


Göran Odbratt (mitten) tillsammans med några av barnen och de som ansvarat för framtagning av bilder, foto: Mikael Good