17 januari 2020
Vad hände efter skalvet?
Den 12 januari 2010 rasade världen samman kring män, kvinnor och barn i Haiti. Bland spillrorna av städer och byar grävde de förtvivlat efter sina älskade. Med över hundratusen döda och ännu fler skadade såg läget hopplöst ut – men hur gick det sedan?
Efter tio år finns det mycket att glädjas över. Samtidigt, i detta nu, plågas Haitis folk av en ny, tyst katastrof.
2010, med sju skolor som helt eller delvis raserats, stod Hoppets Stjärna inför ett enormt arbete. Allra värst var läget i Hesse, där hela skolan blev totalförstörd. Även i Dano såg det riktigt illa ut, med en skolbyggnad som skadats allvarligt och en som rasat helt. Men dag för dag, steg för steg, återuppbyggdes både byggnaderna och landet. Skolan i Hesse återuppstod i bättre skick än någonsin med nya toaletter, en handtvättningsstation, rent dricksvatten och solcellsdriven elektricitet.
Även i Dano gjorde givarnas stöd enorm skillnad. Den skadade byggnaden renoverades och den förstörda byggdes upp på nytt, större och finare än förut, med ny matsal, nytt kök, nytt bibliotek och en upprustad skolgård. Byborna fick tillgång till två vattenbrunnar, och sist men inte minst fick byn sin egen fotbollsplan med läktarplatser. Den är än idag ortens stolthet. I Bois Negresse har en ny skola byggts ut steg för steg, med nya klassrum och nya förskolelokaler. Dessutom har en ny vattentank gett barnen tillgång till välbehövligt dricksvatten, och vid förskolan finns en lekpark som alltid sprudlar av lek och liv. I Jeanton har eleverna fått en ny förskola och grundskola, en vattenbrunn, en handtvättningsstation och solpaneler på taket. Utbildningen har fått ett lyft genom ny utrustning, nya bänkar, en datasal och en liten fotbollsplan. Även skolorna i Boyer, Rigaud och Marigot rustades upp rejält.
Ja, mycket har förbättrats – men att kalla de senaste tio åren för en spikrak resa vore att ljuga. Prövningarna har fortsatt för Haitis folk. Torka, missväxt och koleraepidemier har avlöst varandra. Värst var läget 2016, när orkanen Matthew utplånade skördar och gjorde över 35 000 människor hemlösa. Och nu, i denna stund, befinner sig landet mitt i en kris som västvärlden knappt ens låtsas om. Sedan vi först skrev om den ifjol har läget blivit värre. Matbrist låter inte lika dramatiskt som jordbävningar och tyfoner, men till slut får den oundvikligen samma konsekvens:
Att människor dör.
Barn dör i Haiti, och de dör oavsett hur lite media rapporterar om dem och deras land. I ett helt år har nationen skakats av demonstrationer, kravaller, plundring och vägblockader som, i kombination med skyhöga matpriser, gör att de fattigaste svälter. På Hoppets Stjärnas skolor har vi börjat servera lunchen redan klockan nio, eftersom så många barn redan då är för hungriga för att orka hänga med i undervisningen. Det handlar om barn som inte får någon annan riktig mat på 24 timmar än vår skollunch.
Därför är lunchen livsviktig – men landets matpriser drabbar ju även oss. För varje dag som går får vi allt svårare att skrapa ihop nog med pengar för att mätta våra barn.
Och det smärtar, eftersom det är nu de behöver oss mer än någonsin.
Det finns en punkt när hunger blir en fråga om liv och död. Efter ett år av oroligheter är alltfler av Haitis barn i verklig fara. Våra skolor har varit fristäder från deras hunger, men snart kan vi inte längre mätta alla våra barn. Det får inte hända!
Det här kan du göra:
1. Ge akuthjälp
I detta svåra läge gör varje krona skillnad. Ge en gåva >>
2. Säkra framtiden
Barnen behöver månadsgivare som ser till att de får äta sig mätta varje skoldag. Bli Lunchkompis >>
Genom att klicka på ”Skicka” samtycker du till att få nyhetsbrev skickade till din angivna e-postadress enligt gällande integritetspolicy. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.
Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.
Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.
Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.