Mina sidor

23 september 2019
Utan Hoppets Stjärna skulle vi inte klara oss!

Inte långt från Hoppets Stjärnas kontor ses desperata föräldrar leta mat åt sina barn bland stadens sopor. Det är ett av finanskrisens många ansikten i Argentina. Efter börskraschen i augusti kan läget verka hopplöst – men hoppet lever hos de familjer som vi når ut till. I Chaco-provinsen har vi funnits till för det marginaliserade Tobafolkets utsatta familjer i över 40 år. Samtidigt smärtar det att vi nu inte räcker till för fler.
I kristider är de första offren dem som redan lever på samhällets botten, utan inkomster. Sedan drabbas de som på grund av krisen förlorar sina jobb. Argentinas kris har redan blivit ännu djupare än så, och nått den punkt där föräldrar med jobb ändå inte har råd att ta hand om sina barn. Inflationen har skenat så till den grad att en vanlig arbetarlön inte längre räcker till det allra nödvändigaste.
Paret Mauricio Sebastián och Aguirre Mirna Patricia är exempel på det. De jobbar båda för Saenz Peñas kommun, men har inte längre råd med el, vatten och mat för sig själva och sina två barn. Räddningen för dem är att barnen antagits som fadderbarn hos Hoppets Stjärna. Därmed får de bland annat ta emot matpaket.
– Det betyder så mycket för familjen, säger Patricia. Vi är så tacksamma för den hjälp vi får!
Star of Hope Utan Hoppets Stjärna skulle vi inte klara oss! Temay Victor Jaime Family 1 1
Temay Victor Jaime är i liknande situation. Trots att han jobbar heltid på kommunen sedan åtta år tillbaka räcker lönen inte längre till för de fem barnen. Han försöker dryga ut kassan genom att tillverka hantverk om nätterna, men pengarna räcker ändå inte till. Just nu är familjen helt beroende av de matpaket som de får ta emot från Hoppets Stjärna.
– Utan er hjälp skulle vi inte klara oss, säger han.
Internationella Valutafonden har gått med på att låna ut 57 miljarder dollar ytterligare till Argentina – på villkor att de skär ner på de äldres pensioner och andra bidrag. Utanför socialkontor och arbetsförmedlingar ringlar köerna allt längre, och än syns ingen ljusning. Det är bara en tidsfråga innan fler familjer kommer vara i desperat behov av Hoppets Stjärnas stöd. Hur många vi då kan hjälpa i Argentina avgörs av hur många kronor vi kan samla in här i Sverige.
Var med och rädda Argentinas barn ur krisen – ge en gåva! >>
Du kan också vara med och hjälpa mer långsiktigt genom att bli fadder >>

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.