I ett mörkt rum sitter tolvårige Hercules och väntar. Inte på oss, utan på våren. Och på sin nioårige lillebror Antonio, som ligger på sjukhus med en benfraktur.
Hercules vill gå ut, men han kan inte göra det förrän snön har smält eller Antonio kommer tillbaka.
– Jag och min bror delar på ett par skor, förklarar Hercules. Och han behövde dem nu när han måste åka till sjukhuset. Det känns tråkigt, för jag vill ut och leka.

Hercules och hans familj bor på en höjd i utkanten av den rumänska byn Valea Seaca. Deras hem har två rum, men bara det inre av dem är beboeligt eftersom det andra aldrig har blivit färdigbyggt.
I det inre rummet, med ett fåtal sängplatser, tränger sju personer ihop sig varje natt och försöker hålla värmen: Hercules, Antonio, 14-åriga Livia, sexåriga Monica, treåriga Paula och deras föräldrar.
Någon el har de inte, så vintern är en mörk tid även inomhus.
Sexbarnsmamman Lia får frågan om de har nog med mat till barnen.
– Nej, säger hon. Idag köpte jag två bröd, men nu har vi inga pengar kvar.

Inga pengar till mat, och inga pengar till skor. Det innebär att Antonio och Hercules aldrig kan vara ute tillsammans om vintern utan att förfrysa fötterna. Det innebär också att de måste turas om att gå till skolan.
– Inget av barnen går till skolan särskilt ofta, medger deras mamma Lia.
Det får vår tolk, socialarbetaren Dana, att skaka bedrövat på huvudet. Sedan tar hon ett djupt andetag och inleder ett brandtal om hur viktigt det är med utbildning. Om Lia hon vill ge sina barn ett bättre liv än hon själv har idag, så måste hon till varje pris se till att barnen går i skolan!

Lia lyssnar och nickar. Dana, i sin tur, börjar samtala med Cornelia, föreståndare för Hoppets Stjärnas lokala resurscenter. De ska se till att både Hercules och Monica får komma till resurscentret efter skolan för att få läxhjälp, extraundervisning, ett dagligt mål mat samt tillgång till dusch och tvättmaskin. Ett extra par skor bör det också gå att fixa fram. Ja, Hoppets Stjärna ska hjälpa hela familjen – på ett villkor:
Från och med nu måste föräldrarna låta alla sina barn gå i skolan.

RÄDDA CENTREN FÖR ATT RÄDDA BARNEN

Ju mörkare det är, desto större skillnad gör ett ljus som tänds.
För familjer som Lias är Hoppets Stjärnas resurscenter det ljuset.

Det är genom centren som Hercules, Monica och andra utsatta barn kan få hjälp.
Det ger dem nytt hopp, och hoppet ger dem kraft att kämpa vidare mot ett bättre liv.

Idag hotas centrens framtid, och vi får allt svårare att bekosta extra insatser i hemmen hos de mest utsatta. Så får det inte sluta! Din insats kan bli avgörande för vårt arbete bland dessa familjer.

Sträck ut en hand och ge dem hoppet åter!

Hjälp barn som Hercules och hans syskon, ge en gåva! >>

Du kan också välja att bli fadder för vårt projekt i Rumänien, för romerna, med ett fast belopp varje månad. >>

Dela med dina vänner: