Mina sidor

17 mars 2024
Tragedin i Haiti
I 30 år har vi välkomnat glada barn till vår skola i förortsområdet Rigaud. Nu är den övergiven, plundrad av den kriminella gruppen 400 Mawozo. Nästan alla familjer i Rigaud har tvingats fly för sina liv.
Tre barn i Haiti

 

DETTA HAR HÄNT:
Ända sedan presidenten mördades 2021 har Haiti saknat en legitim regering. Dag för dag har kriminella grupper tagit allt större kontroll över städer och vägar. 80 % av huvudstaden Port-au-Prince kontrolleras av gängen – och nu har de också tagit över Rigaud. Vår fältansvarige Tony Boursiquot är förtvivlad.

– Våra fadderbarn har fått se sina hem bli beslagtagna, plundrade eller brända. De har traumatiserats av att se nära och kära mördas! De har tvingats fly och lämna hela sina liv bakom sig!

Man vid hus i Haiti.
Tony Boursiquot, fältansvarig Hoppets Stjärna, Haiti.

Ett av de barn som tog sig därifrån i tid, innan plundringen, är tioåriga Dashna.
– Gängmedlemmar började bryta sig in hos familjer på nätterna, berättar hon. De band fast männen med rep så att de kunde våldta deras fruar och döttrar. Vi var väldigt rädda för att bli deras nästa offer. En dag bestämde sig mina föräldrar för att lämna huset och allt vi ägde.
Dashna och hennes familj tog sig till Hoppets Stjärnas skola i byn Boyer, längre norrut i landet. Där känner de sig trygga.
– Vi gör allt vi kan för att hjälpa så många vi kan, säger Tony.

Flicka i klassrum i Haiti.
Dashna februari 2024, efter flykten från Rigaud till Boyer, där hon nu går i Hoppet Stjärnas skola.

Han kämpar vidare trots att han har ett pris på sitt huvud. De kriminella hoppas kunna kräva en hög lösensumma för honom. Men vad Tony fruktar, mer än kidnappning, är inbördeskrig. De kriminella gängen har redan försökt storma inrikesministeriet och presidentpalatset, och den 4 mars fritogs över 4 000 fångar i en attack mot landets största fängelser. Premiärministern Ariel Henry avgick den 12 mars och lever nu på flykt utomlands.
Hoppet om fred står till en FN-styrka, ledd av Kenya. Men när detta skrivs vet ingen när den kommer.

 

Skydda barnen från gängens våld!

Ju mer våldet sprider sig, desto viktigare blir de 6 skolor vi har kvar. De ligger på landet, utom räckhåll för gängens kulor och bensinbomber. Just nu är de trygga öar i ett hav av lidande. När alltfler familjer flyr från städerna kommer fler att söka sig till oss. Var med och beskydda Haitis barn!

Swisha ”Haiti” till 900 25 36

Flicka i Haiti

 

Innan tragedin i Haiti

Det här är vad som har gått förlorat. Leendena i klassrummet och skratten på skolgården. Glädjen över att få lära, leka och leva tillsammans. Det här är vad vi vill återskapa när våldets tid är över.

Barn i skola i Haiti

Barn i klassrum i Haiti

Barn på skolgård i Haiti

Barn i klassrum i Haiti

 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.