Mina sidor

8 februari 2012
Tomasa Vargas minns tiden innan utvecklingen kom till byn

ARGENTINA

Tomasa Vargas växte upp i Nam Qom, ett fattigt område som samlat många från ursprungsfolket Qom. Under sin uppväxt har hon sett hur Star of Hopes insatser förbättrat livssituationen för hennes folk och hjälpt dem kämpa för sina rättigheter. Idag kan alla i byn dricka rent vatten, barnadödligheten har minskat och Tomasas barn har fått en utbildning. Men hur såg det ut innan hjälpen kom? 46-åriga Tomasa Vargas minns:

Tomasa_vargas_small_2

– Vattensituationen var väldigt svår. Det fanns en liten damm och en brunn där vi kunde hämta, men det var långt att gå och väldigt tungt att bära, särskilt för oss barn. Vattnet var dessutom smutsigt, många i byn blev sjuka.

Daglig kamp mot fattigdom

Vattenbristen var bara ett av många problem i Nam Qom. När Tomasa var barn såg området mest ut som en stor leråker, där stora familjer trängdes i små, smutsiga tält. Det fanns inget vatten, ingen el. Barnadödligheten var hög och de flesta vuxna var arbetslösa. Sjukdomar spreds snabbt och ingen hade råd med mediciner. På vintern, när temperaturen sjönk under nollstrecket, var en tunn plastpresenning allt som stod mellan familjerna och kylan. Ändå ansåg många att det var bättre att bo här, än på ett reservat.

Rent vatten gjorde livet enklare

I början av 80-talet kom Star of Hope till Nam Qom. Tillsammans med befolkningen och kommunen drogs vattenledningar till byn. Plötsligt kunde Tomasa tvätta sig och dricka rent vatten precis intill huset.

– Jag minns det som igår, dagen då vattnet kom till Nam Qom (skrattar). Alla i byn var extremt glada, vi förstod att livet skulle bli mycket enklare. Plötsligt kunde vi dricka vatten när vi ville och hade vatten till matlagning. Jag var i tonåren och tyckte det var fantastiskt att kunna sköta sin hygien. Vi är alla evigt tacksamma. Vatten är ju livsviktigt.

Tomasa fick ett yrke

Hjälpen från Star of Hope slutade inte där. Tomasa fick hjälp med sina studier och gick senare i kurs i bakning på Star of Hopes yrkesskola. Idag bakar hon hemma och tar upp beställningar från folk i byn. Tomasa berättar att affärerna går ganska bra och att det är ett bra sätt att tjäna lite extra pengar på. Pengar hon använder till att ta hand som sina nio barn.

Tomasa bor med sin familj i ett stabilt cementhus och de flesta av hennes barn har, eller har haft, en fadder. 

– Vi är evigt tacksamma för all hjälp vi fått genom åren, säger Tomasa. Efter vattnet kom den lilla men effektiva hälsokliniken där vi kunde göra de regelbundna barnkontrollerna. Det har betytt mycket för alla föräldrar. Ja, och barnen såklart!

Rättvis hjälp

1986 drabbades området av svåra översvämningar. Familjen Vargas och 16 000 andra människor fick då hjälp med mat, filtar, byggnadsmaterial och plåttak. Det var svåra tider, men Tomasa kommer ihåg hur tryggt det var att veta att det fanns människor som brydde sig om dem, när deras egna politiker verkade ointresserade. Och att hjälpen fördelades rättvist:

– En av de bästa sakerna är att Star of Hope aldrig gjort någon skillnad på olika grupper, oavsett om det varit Qom, kreoler eller andra. Huvudsaken har varit att hjälpa de fattigaste. Och om Star of Hope haft möjlighet att hjälpa så har man gjort det.

Tomasa berättar lite om hennes mans yrke, barnen som alla fått utbilning och hälsovård och integrerats i samhället. Hon avslutar med orden:

– Star of Hope har varit mycket viktigt för oss. Vi har fått fin hjälp och min familj har utvecklats bra. Tack för all hjälp!

Text och bild: Dennis Thern

STÖD VÅRT ARBETE – GE EN GÅVA HÄR!

GE BARN EN BRA START I LIVET – BLI BARNFADDER! 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.