Mina sidor

Gåvokorg

2 november 2014
Tillbaka till livet

Det var den 11 april 2011 som mardrömmen började för 15-årige Dona Dony och hans familj i den haitiska byn Boyer. Dona fick inte i sig näring och magrade fort. Familjen fick hjälp från Star of Hopes skola i byn att bekosta ett sjukhusbesök, men läkarna kunde inte hitta orsaken till symptomen och efter en vecka sändes han hem igen. Hans föräldrar hade ingen möjlighet att bekosta vare sig vård eller mediciner, och deras son blev gradvis allt sämre.
Sju månader senare, i november 2011, kom Roland Sjölander till Haiti. Han var där på volontäruppdrag för Star of Hopes räkning, och när han besökte skolan i Boyer fick han höra talas om en elev som blivit sjuk och inte synts till i skolan sedan i våras. Roland bad då om att få besöka pojken i hans hem. Den syn som mötte honom var hjärtskärande.
– När jag såg honom ligga där på sängen var han inte kontaktbar, berättar Roland. Hans mamma sa som det var: ”Jag tror att min son kommer att dö”.

Star of Hope Tillbaka till livet dona dony sjuk
När Roland Sjölander först träffade Dona Dony var han sängliggande.

I det ögonblicket bestämde sig Roland för att agera. Tillsammans med medarbetarna på Star of Hope Haiti såg han till att familjen kunde ta sin son till ett annat sjukhus än det som misslyckats med att hjälpa honom – och redan nästa dag lämnade Dona hemmet.
– Som representant för Star of Hope kunde jag helt enkelt inte låta en av våra elever ligga så, säger Roland.
Star of Hope har en liten buffert avsatt för oförutsedda händelser, skapad genom extragåvor från generösa givare, och tack vare den kunde familjen betala vården av sin son.
– Annars var jag beredd att ta det ur egen ficka. Donas mamma sa till mig att ”även om jag har många barn, så älskar jag alla lika mycket och vill att min son ska leva.” Det berörde mig väldigt starkt.
Det visade sig att Dona Dony led av en ovanlig typ av blindtarms-inflammation som krävde operation, specialdiet och ett helt års vila. Ungefär 13 000 kronor räckte för att bekosta alla insatser, och dag för dag återvände livet till Dona.
Star of Hope Tillbaka till livet dona dony ett ar
Bilderna är tagna med ett halvårs mellanrum. På den andra syns Dona sex månader efter sin andra operation och på den tredje har ett år hunnit gå.

Ett år senare var han tillbaka i skolan och strålade ikapp med solen. Roland, som idag är oavlönad ordförande för Star of Hope, åter-vände till Haiti i november 2013. Två år efter sitt senaste besök vandrade han runt i samma skola, med ögon som spanade efter en speciell person – men han skulle aldrig ha känt igen honom på egen hand.
I ett av klassrummen reste sig en ung man, klev fram till Roland och kramade om honom.
– När jag såg honom resa sig blev jag oerhört tagen och tänkte ”kan det verkligen vara samma pojke?”. Det var fantastiskt att få se honom igen.
Vid mötet berättade Dona om sina framtidsplaner: att utbilda sig till agronom och hjälpa sin hembygd.
Hans stol i klassrummet gapar inte längre tom, och hans drömmar kan åter flyga fritt.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.