”Så där skulle jag aldrig våga göra!”
Den repliken upprepas gång på gång när barnen från UK i Hemling ser hur de modiga unga gästerna från Vitryssland äntrar scenen i Kärrsjö. Vi vuxna tänker i tysthet samma sak: Vi varken vågar eller klarar av att upprepa dessa barns imponerande bedrifter.

Tillsammans bjuder de på en show som de har förberett och övat in på egen hand sedan de anlände hit till lägret i Kärrsjö. En av dem visar upp vitrysk steppdans, iklädd den nationella folkdräkten. En annan bjuder på en modern dans med rytmiska rörelser till tonerna av hiphop och house.
Inom loppet av en knapp timme underhåller barnen sin publik med alltifrån solosång och gitarrspel till dragspelsmusik och breakdance. Det är deras sätt att tacka för att de har fått komma hit.
Därefter bjuds det på traditionell östeuropeisk mat som lägerledarna själva har lagat åt oss svenskar.

Så häftigt kan det bli när ett nytt busslass med sjuka barn välkomnas till Kärrsjö, 25 år efter att de allra första Tjernobylbarnen anlände hit 1994. Totalt blev det över 3 000 besök under 90-talet, och två av lägerledarna, Yuri och Lesia, var här som barn på den tiden.
– Jag har drömt om att få återvända hit i så många år, säger Yuri.
Den drömmen har Lesia delat. Hon kom till Högbrännagården fem gånger mellan 1994 och 1997.
– Vi är så glada att få vara tillbaka här, säger hon med tårar i ögonen. Vi representerar alla de barn som fick komma hit på 90-talet efter att ha drabbats av Tjernobylkatastrofen. Tack för att ni öppnade er famn för oss!

Det bjöds även på vitryska maträtter såsom kolduny (pannkakor med potatis och kött), nalesniki (crepé med keso och russin), och flera olika sallader.

Dela med dina vänner: