Mina sidor

12 oktober 2023
”Tänk om tomten glömmer oss?”
Kommer tomten verkligen till alla snälla barn? Även om de har det väldigt fattigt? Markuss mamma Lãsma vågar inte svara. Hon vill inte släcka sonens hopp – men förra vintern hade de knappt råd att hålla kylan ute. När fingrarna är stela och läpparna är blå, då känns julklappar och julmat som en avlägsen dröm.
mamma och barn utanför ett hus under vintern

Snön knastrar under skorna när vi närmar oss. Utifrån liknar byggnaden ett gammalt ödehus med mossigt tak, men bakom den trasiga fasaden trängs fyra familjer i varsin del av byggnaden. I ett par rum på övervåningen bor fadderbarnet Markuss men sin mamma Lasma, sin lungsjuke lillebror Daniels och sin styvfar Madars. Sjuårige Markuss vara bara två år när hans biologiska pappa övergav familjen. Han lämnade dem i en tuff situation – men det kunde varit värre. Hos mormor på nedervåningen bor Markuss tre kusiner, som övergivits av båda sina föräldrar. Markuss har ju åtminstone sin mamma kvar.

– Han är det bästa som hänt mig, säger hon med sonen i sitt knä.

Varje dag går Markus fyra kilometer, till och från skolbussen som tar honom till skolan i Zalite.

– Jag gillar gympan allra mest, säger han och ler stort.
– Och att sjunga, säger Lãsma stolt. Markuss och Daniels sjunger och dansar hela tiden, precis som jag gjorde när jag var liten. Jag vann varje sångtävling jag ställde upp i. Det har alltid varit min dröm att får resa runt och uppträda. Den drömmen har hon tvingats kväva. Varje dag jobbar Lãsma på en lokal bondgård från åtta till fem. Det är ett tufft jobb, och lönen är låg. Därför odlar hon också groddar och potatis på gården.
– Det är svårt att få pengarna att räcka till, säger hon. Veden har blivit så mycket dyrare, och om vintern måste vi elda hela tiden för att hålla värmen.

Veden används också för att värma badvattnet som hämtas från gårdsbrunnen och tappas upp i ett metallkar, en hink i taget. Sedan turas de om att bada innan vattnet hinner kallna. Ett annat, ständigt orosmoln är femårige Daniels, som har lungproblem.

– När han var bebis slutade han andas flera gånger, berättar Lãsma. Jag är fortfarande orolig. Nu börjar julen närma sig, och barnen längtar – men Lãsma får en klump i magen när hon tänker på det. Juletid, det är ju också köldens tid, och mörkrets tid. Kommer hon att kunna lysa upp högtiden för sina barn? Det kan du avgöra.

Star of Hope "Tänk om tomten glömmer oss?" month okt 4

Star of Hope "Tänk om tomten glömmer oss?" month okt 7

Star of Hope "Tänk om tomten glömmer oss?" month okt 6

Bli den som räddar julen!
I varje land runtom i världen finns barn som Markuss. Barn som riskerar att stå besvikna och undra varför jultomten har glömt dem. Vi vill ge dem en jul med förväntan, spänning, glädje, julmat, julgodis och julklappar. Allt detta ryms i ett julpaket från dig!

Swisha en gåva till 900 25 36. Märk din gåva ”Julpaket”

 

En älskad tradition
I tre decennier har våra julpaket spridit ljus i mörkret hos utsatta familjer. För dem blir din gåva som en varm omfamning. De får något att samlas kring, något att längta till och något att minnas. Du skänker inte bara mat och leksaker. Du skänker också tröst, hopp och den ovärderliga känslan av att vara sedd. Det ger dem kraft att kämpa vidare.

julpaketsutdelning
Bosnien, 1993
Julpaketsutdelning
Lettland, 2008
Julpaketsutdelning
Lettland, 2012
Julpaket
Argentina, 2021
Julpaket
Haiti, 2021
Julpaket
Ghana, 2021

 

Bli den som räddar julen!

Swisha en gåva till 900 25 36. Märk din gåva ”Julpaket”

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.