Mina sidor

Gåvokorg

4 juni 2020
Syskonen Owate

Syskonen Millicent, Allan och Fidel bor i Mikindani, Kenya. Alla tre går på någon av våra skolor i området. Vår personal i Kenya besökte syskonen nyligen när de satt hemma och gjorde läxorna.
Millicent är livlig och positiv flicka på elva år. Hon går i årskurs sex och gillar skolan, vilken hon saknar nu då hon måste studera hemma. Hon säger:
– Jag saknar mina lärare och så klart mina kompisar Thelma, Maryanne, Bahati med flera. Sen är det svårt att hänga med på de utbildningsprogram som visas på tv. Jag kan inte ställa frågor som jag är van vid. Det blir lite konstigt, men förhoppningsvis är vi tillbaka i skolan snart. Men vi har fått läxor av våra lärare också så jag lär mig saker ändå.
Millicent drömmer om att bli kock i framtiden. Hon leker ofta restaurang utanför familjens hus där hon använder lera och löv till sina ”maträtter”.Star of Hope Syskonen Owate Milli 4
Ett år yngre brodern Allan går i årskurs fem, är lite klurig vill bli ingenjör när han blir stor. Han är händig och har tillverkat hopprep av kapsyler från plastflaskor som han hittar nu under pandemin. Allan berättar om sin hobby under karantäntider:
– Det är lite pillrigt, men man ska försöka få ut den inre ringen i kapsylen. Sen sätter jag ihop ringarna till ett hopprep. Det tar lite tid, men det går.
Allan saknar också skolan och sina kompisar. Han gillar att sporta i skolan, och framför allt att springa ikapp med sina kompisar på rasterna. Han är också djurälskare och har skaffat sig en katt han döpt till ”Masha”, vilket betyder vacker på lokalspråket swahili.
Lillebror Fidel är bara fyra år och går fortfarande i förskolan. Han gillar bilar. Som tur är har hans händige storebror byggt flera leksaksbilar av olika saker han hittat och lappat ihop.
Pappa Daniel är en duktig byggnadsarbetare och svetsare. Han har varit involverad i många av de bygg- och renoveringsprojekt som genomförts på skolorna i Mikindani och Jimba under de senaste åren. Han och de andra i underhållsgruppen har byggt fyra klassrum och matsalen i Jimba, renoverat upp kyrkan och fixar skolmöblerna löpande. Familjens mamma är hemmafru.
Här är en video och fler bilder från hembesöket:

Star of Hope Syskonen Owate Milli 2
Star of Hope Syskonen Owate Milli 3
Star of Hope Syskonen Owate Milli 1
Star of Hope Syskonen Owate Milli 5

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.