Mina sidor

4 december 2009
Stort behov av skolböcker

tillbaka

Efter flera veckor av översvämningar, stormar och tyfoner som tvingat skolan i Taytay, Manila att hålla stängt är nu skolan igång igen och de flesta elever har kommit tillbaka. Några familjer har på grund av den svåra situationen valt att lämna området och barnen (105 stycken) har därför lämnat vår skola.
För de barn som är kvar innebär skolan att de äntligen fått återgå till någon form av vardag. För många har skolan blivit lite av en oas undan den misär som översvämningen orsakat i hemmet. Många väljer att stanna kvar i skolan efter skoldagens slut eftersom deras egna hem fortfarande är i ett bedrövligt skick, vattnet är till största delen borta men väggar och golv är fortfarande täckta av lera och stanken är vidrig. 

Det har varit ett tufft arbete att återställa skolan till det skick den är i nu. Man har varit tvungen att byta samtliga dörrar på första våningen, liksom många skolbänkar och stolar. Nya bokhyllor har fått ersätta dem som förstörts och i varje klassrum har man fått skotta ut upp till 20 cm tjock lera som blev kvar  utefter alla väggar när vattnet sjönk undan. Leran luktar vidrigt och förvandlades snabbt till en nästan betonghård massa.

skolbocker

Det finns fortfarande mycket kvar att göra, bland annat behöver vi så snart som möjligt ersätta barnens skolböcker. Både barnens personliga böcker och böckerna som fanns i skolans bibliotek är förstörda. De böcker som en elev på grundskolan behöver kostar tillsammans omkring 450 kronor och för de äldre eleverna kostar böckerna nästan 600 kronor. Trots brist på skolböcker och avsaknad av en del möbler är skolan i varje fall igång och eleverna kommer att få ta igen den tid de missat genom att ha lektioner varje lördag, fram till läsårets slut i mars 2010.

Var med och ge en gåva till skolan här

Just nu är det barnens hälsa som känns mest akut, den fysiska men ännu mer den psykiska. Inte utan anledning, är det många av barnen som mår dåligt psykiskt, de allra flesta har på något sätt – mer eller mindre – fått sina hem förstörda. Många har förlorat alla sina personliga tillhörigheter; kläder, skor, skolböcker, små minnessaker, foton, allt det där som du egentligen aldrig kan ersätta. Många av barnen lider av svåra depressioner på grund av den tragedi som drabbat dem. Att i den situationen ha en skola att gå till, där de kan känna någon form av normalitet och komma undan den svåra situationen hemma, betyder oerhört mycket.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.