Mina sidor

3 november 2009
Starka vindar drog med sig flera hem

taytay_andra_november

Rapport från Garry Coruna på Filippinerna
Situationen här har blivit värre igen. Vi har drabbats av ytterligare en tyfon ”Santi.” Den förde med sig mindre regn men hade istället mycket starka vindar. Bakom vår skola finns ett stort område där folk bor i väldigt enkla hus, mer som skjul, många av dessa förstördes helt i de svåra vindarna. En positiv sak i eländet är att vi ännu inte börjat reparera några av husen sedan de svåra översvämningarna, så allt material finns kvar, oförstört. Orsaken är att vattnet fortfarande står knähögt i området bakom skolan.

Strax innan tyfonen slog till hade vi tagit oss till Infanta för att dela ut katastrofpaket till 120 familjer där. Vi fick då med egna ögon se hur bra vår skola fungerade som evakuering när hela byn rusade dit för att ta skydd undan de hårda vindarna. Tyfonen drog snabbt över och redan dagen efter kunde byborna återvända till sina hem. På deras snabba reaktion när de hörde tyfonen förstår vi att många lever med svåra trauman efter tidigare tyfonkatastrofer.
På vägen till Infanta, såg vi förödelsen i Tanay, Rizal. Ett område närmare floden än Taytay. Hela bebyggelsen här fördes bort i de kraftiga strömmarna och mer än 30 personer miste livet. Mängder av familjer bor nu bredvid vägen i skjul byggda av vad de kunde rädda, många familjer har bara några plastsäckar som skydd. De verkar ha blivit förbisedda av både regering och hjälporganisationer. Kanske för att de varit helt avskurna eftersom vägen hit varit förstörd. Här skulle vi vilja gå in med hjälp och bygga bostäder liknande dem vi byggt i byn Ilog, Infanta. Kostnaden är 1 000 US$ per enhet plus ytterligare 5 000 för gemensamma toaletter och badrum.

Ett annat akut problem bland dem som drabbats av översvämmningen är läkarvård. Till följd av att man levt med stillastående vatten inpå knutarna i över en månad härjar nu flera sjukdomar. Bland annat denguefeber och leptospiros en influensaliknande sjukdom som orsakas av bakterier från råtturin. Bakterierna kommer in i kroppen genom öppna sår, något som är vanligt när många väljer att gå genom det stillastående vattnet utan skor och då lätt skär sig på vassa föremål som döljs av vattnet. Utan behandling är leptospiros en allvarlig, livshotande sjukdom med blödningar och skador på lever och njurar. Mer än 100 människor har redan dött på grund av Leptospiros. Vi har kontakt med flera läkare och kommer så fort vi har ekonomisk möjlighet att även gå in med medicinsk hjälp.

Ge en gåva här

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.