Mina sidor

17 juni 2011
Sommarläger – en andningspaus mitt i krisen

Sidinja och yngste sonen Cristops, foto: Mikael Good

Hon hade det riktigt bra, en man som älskade henne, två underbara små killar, ett litet hus inte så långt från en av Lettlands vackra sjöar, både hon och hennes man hade jobb. Familjen var inte rik, lägenheten var kanske i behov av en del renovering, och visst fick de ibland kämpa lite extra för att ha råd med värme och el på vintern men, det var en lycklig familj i sina bästa år…

Idag kämpar Sidinja för att familjen alls ska överleva

Det var en sommardag för två år sedan. Familjen hade åkt ned till sjön för att svalka sig. Pappa Aldis tävlade med sönerna om vem som skulle komma först ned i vattnet. Aldis fick snabbt av sig kläderna och sprang triumferande ut på bryggan och dök. När han inte kom upp igen började Sidinja ana oråd och kastade sig ned i vattnet och drog upp sin man. Aldis hade brutit nacken och var förlamad från nacken och nedåt. 

En olycka kommer sällan ensam
Strax efter olyckan upptäckte man att äldste sonen Edgars, då sju år, drabbats av en svår sjukdom som gör att han har svåra rörelseproblem. Han placerades på en specialskola för barn med funktionsnedsättningar. Som om detta inte vore nog så har pappa Aldis även drabbats av cancer i ett öga. 
– Det är svårt att överleva på min mans sjukpension och på det lilla barnbidrag vi får, men vi måste. Sidinja kämpar för att hålla tårarna borta. Att ta hand om Aldis är ett heltidsjobb, efter olyckan har Sidinja fått säga upp sig från sitt arbete. 

 Vi behöver varandra
– Mitt i alltihop känns det ändå skönt att veta att det finns människor som bryr sig om oss.  Sidinja som precis fått ett stort matpaket från Sverige tittar lite förundrad på den fina gåvan. Hon är van att klara sig själv, en inställning som hon gång på gång tvingats lägga åt sidan sedan sin mans olycka, utan stöd från andra klarar hon sig inte.

Förra sommaren fick Sidinja åka på sommarläger tillsammans med Edgars, ett läger som betytt oerhört mycket för henne och för hela familjen.
– Jag vet inte vad jag ska göra om jag inte får åka på läger i sommar. Sidinja tittar ned i golvet, vill inte visa tårarna som tränger fram igen. Star of Hopes sommarläger betyder allt för mig. Jag får träffa andra föräldrar som är i samma situation som mig och möta människor som lyssnar på mig och som bryr sig om mig.

Det är för mammor som Sidinja, Star of Hope ordnar sommarläger. Lägren ger utbildning, härliga glada minnen, vänner för livet, mat och kläder. Den där sommarveckan är det som gör att många utsatta och behövande mammor orkar fortsätta kämpa för sina barns bästa.

Hjälp oss hjälpa andra, en lite gåva kan betyda så mycket.

Din gåva behövs!
Ge en gåva direkt här via vår betallösning eller sätt in en gåva på 90 02 53-6

Detta får mammorna hjälp med på lägret:

  • Bearbeta sin sorg och sina frågor, en viktig process som kräver både tid och tillit.
  • Utbildning av specialister, kunskap om sitt barns funktionsnedsättning och behov.
  • Information om barnets rättigheter och vad de som föräldrar har möjlighet att få hjälp med.
  • Möjlighet att dela erfarenheter, sorg och glädje med andra i samma situation. De hittar vänner för livet, vänner som de kan dela den tuffa vardagen med.

foto: Mikael Good

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.