Mina sidor

19 september 2018
Söderberg & Partner lyfter Haiti

Bland Hoppets Stjärnas trogna givare finns inte bara engagerade privatpersoner. Allt fler företag får upp ögonen för möjligheten att göra skillnad för de som bäst behöver det. Ett företag som går i bräschen är finansiella rådgivaren Söderberg & Partners, som under många år engagerat sig för att hjälpa Haitis utsatta.
Star of Hope Söderberg & Partner lyfter Haiti 201605 HA Dano Erik Rosegren 0013
Söderberg & Partners samarbete med Hoppets Stjärna tog fart 2010, i samband med den förödande jordbävningskatastrofen i Haiti.
– Då kände vi att vi verkligen ville göra en insats. I och med att flera av oss hade stöttat Hoppets Stjärna sedan tidigare och fått en uppfattning om vad de gjorde var det naturligt att vända sig till dem, säger Erik Rosengren.
När hans koncern efterlyste specifika projekt att fokusera på lyfte Hoppets Stjärna fram skolan i Dano, som totalförstörts av skalvet. Söderberg & Partners valde i sin tur att höra sig för internt bland sina medarbetare om intresset för att bidra.
– Det fick stort genomslag, berättar Erik. Över 100 personer gick in med engångsbelopp och vissa blev faddrar. Jag tror att flera som kände en vilja att göra någonting, men inte visste hur, blev inspirerade av att det här var så konkret.

Året därpå stod den nya skolan klar – men det nya samarbetet hade bara börjat.
Bland de projekt som förverkligats sedan dess finns bibliotek, en vattenstation, en lekplats och en hel fotbollsplan med tillhörande läktarplatser i Dano.
– Vi märker att våra medarbetare och kunder vill veta vad vår koncern gör kring de här frågorna. Så det finns också ett mervärde i att kunna visa upp ett gediget hjälparbete, säger Erik.
Star of Hope Söderberg & Partner lyfter Haiti 201605 HA Dano Erik Rosegren 0016
Som representant för koncernen har han själv besökt landet vid två tillfällen. Han talar varmt om de ansvariga Tony och Myrtha, som han uttrycker stort förtroende för, och om den långsiktiga strategin.
– Många av oss har så mycket i vardagen att biståndsengagemanget går lite i vågor. Det blir en annan sak när man kan bevittna resultaten med egna ögon och även träffa de personer som berörs. Arbetet har utvecklats väldigt bra; man ser att det händer saker och att det finns en kontinuitet. Det märks att det är en lokalt etablerad organisation sedan länge.
Star of Hope Söderberg & Partner lyfter Haiti soderberg partner erik
Något som Erik inte själv tar upp är det faktum att han varje år skänker hela sin aktieutdelning till arbetet i Haiti. På en direkt fråga om saken uttrycker han sin tacksamhet över att ha fått hjälpa.
– Jag känner att det är något som har berikat mig som person. Kontrasten blir enorm när du åker genom Port-au-Princes slum på väg till ett hotell där du kan äta gott och ta en drink i baren, medveten om att precis utanför dörren finns en helt annan verklighet. Den normala mänskliga reaktionen när man berättar om hur hemskt alla har det är att bara stänga av. Därför måste man vända det till att lyfta fram möjligheter: Du kan göra det här, du kan ge dem skolgång, du kan förändra liv. Man måste någonstans förlika sig med att man har en jäkla tur som kan leva så här bra, och har möjlighet att hjälpa.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.