Mina sidor

25 juli 2018
Slummens fristäder räcker inte till

Grace blev misshandlad av sin styvmor varje dag.
Eduardo blev sexuellt utnyttjad av sin storebror, som i sin tur blivit sexuellt utnyttjad av deras far.
Och två syskon har ingen mamma längre, för deras pappa dödade henne.
Berättelserna tillhör barn som vi har mött på våra förskolor i Brasilien; samma barn som vi har sett leka, skratta och springa lite för fort genom korridoren. Grace, som hamnade hos en våldsam styvmor eftersom hennes egen mor är drogmiss-brukare, sågs under vårt besök dansa med sin fröken utan ett enda blåmärke på kroppen. Vid det laget hade skolpersonalen nämligen lyckats sätta stopp för misshandeln i hemmet genom att kalla till föräldramöte och hota med att kontakta myndigheterna.
– Sedan den dagen har Grace aldrig mer kommit hit med blåmärken, säger Clayton Vojevodovas, ansvarig för Star of Hope Brazil.
Barnen kommer till skolan från kvarter där det är den lokala knarkbaronen som levererar hushålls- elen, inte myndigheterna – och där samma krimi- nella gäng ser till att Hoppets Stjärnas förskolor lämnas orörda. Även en knarkbaron vill nämligen sina barns bästa.
– Ja, vem skulle vilja ge sig på skolan? Det är ju deras barn som går här, säger rektorn Natalia vid förskolan Jardim Fontalis.
Hoppets Stjärna driver totalt sju förskolor i São Paulos slum, och tar emot över 2000 barn som får fem mål mat om dagen – men det här utskicket handlar egentligen inte om dem. Nej, det handlar om barnen på andra sidan, utanför lekplatsen och utanför gemenskapen, övergivna av sitt samhälle.
Idag finns det över 7 miljoner hemlösa barn i Brasilien. Det är fler än alla barn i Sverige, Norge, Danmark och Finland sammanlagt. 80 procent av barnen har antingen bevittnat våld eller själva blivit utsatta – och varje dag blir fem hemlösa brasilianska barn misshandlade till döds.
För dem finns det ingen fristad. För dem väntar inga fröknar som kramar om dem, inga mättande måltider och ingen utbildning. I stället sugs de in i en ond cirkel av stölder, missbruk och övergrepp. Ärenden som springs åt kriminella i utbyte mot mat och någonstans att sova leder tidigt in dem i allt grövre brottslighet.
De är utan hem och utan framtid, men inte utan hopp – och inte bortom räddning. Vi kan bryta deras onda cirkel, på samma sätt som vi brutit den för utsatta barn som går på våra förskolor idag.
Ja, jag vill ge slummens barn chansen till en bra framtid. Jag vill ge en gåva!
Eller bli fadder och ge kontinuerligt stöd!
Ja, jag vill bli fadder!
Star of Hope Slummens fristäder räcker inte till Cei Cantinho Feliz mb1807

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.