22 juli 2017
Slå ett slag för vår natur!

Det finns goda skäl till att regnskogen brukar kallas för jordens lungor. Utan träd som syresätter luften skulle varken djur eller människor kunna leva på jorden.
Haitis regnskog andas inte längre – och det måste vi ändra på.
Vi svenskar har förmånen att få leva i ett skogsklädd, grönskande land, och det känns svårt att ens föreställa sig vårt land utan träd – men Haitis folk behöver bara se sig omkring för att mötas av den verkligheten. Under nästan ett sekel har de fått se sin storslagna natur stympas och skövlas tills nästa ingenting finns kvar, och det påverkar så mycket mer än luftens renhet och naturens skönhet. Utan trädens skyddande rötter eroderar marken, och naturkatastrofer blir värre när det inte längre finns några naturliga skyddsbarriärer som bromsar vind och vatten.
Därför känns det fantastiskt att vi nu kan vara med och vända utvecklingen. Det handlar dels om att ge Haiti sin natur tillbaka, ett träd i taget, men också om att förmedla viktiga kunskaper och värderingar till de små som en dag ska ärva landet. Varje barn som deltar kommer bära med sig insikter om vikten av hållbart tänkande och att värna om sin natur, så att de kan fatta sunda beslut när det blir deras tur att leda landet vidare.
Sist men inte minst handlar det här om att ta en av vår tids ödesfrågor på allvar: De eskalerande klimatförändringarna. Köp träd för egen del, eller ge bort dem i present till någon som du bryr dig om! Vår planet behöver läkas, och för varje träd som gror kan du rädda en liten del av den. Var med och ta den chansen!