Mina sidor

14 september 2012
Skolstart I Haiti!

Emelyne är ett av 3050 barn i Haiti som tack vare sin fadder får en utbildning

Bara ett par veckor efter att stormen Isaac dragit fram over Haiti, öppnar nu Star of Hope sina skolor I landet. 3050 barn kan nu ta på sig skoluniformen, packa ryggsäcken och gå till skolan för att få utbildning, mat, hälsovård och tid att leka ihop.

Höstterminsstarten innebär stor glädje för de barn som har råd och möjlighet att gå I skolan. Det vill säga de som har en fadder, eller föräldrar som har råd att betala för skolavgifter, uniformer, väskor och skolmaterial. För en fattig jordbrukarfamilj på landsbygden innebär dessa kostnader mycket sparande, ekonomisk oro och I värsta fall: Att man tvingas hålla barnen hemma istället.

I år kan Star of Hope, tack vare stödet från alla faddrar, betala 80 % av dessa utgifter för 3050 barn. Föräldrarna betalar en liten summa, så de fortfarande känner att de kan försörja sina barn och ge dem en bra start i livet.

I byn Hesse finns Emelyne, en åtta år gamma tjej som nu börjar årskurs 2. Emelyne berättar att hon längtat jättemycket efter att äntligen få börja andra klass – nu är hon inte yngst längre! Men framförallt så är det roligt att träffa alla kompisar och leka tillsammans på den stora skolgården. När Emelyne kommer hem hjälper hon sin mamma med att laga mat och städa, innan hon hämtar vatten från brunnen som ligger bara fem minuters promenad från familjens hus.

Emelynes föräldrar berättar att de är mycket tacksamma för stödet till Emelyne. Utan det skulle hon, som många andra barn i byn, tvingas stanna hemma.

LÅT FLER BARN KOMMA TILL SKOLAN – BLI BARNFADDER HÄR!

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.