Mina sidor

Gåvokorg

30 september 2009
Se hur Hoppets Stjärnas projekt drabbats

Med allt av värde i ett knyte har många familjer tagit sig till Hoppets Stjärnas skola i Taytay

Taytay, Pasig
Området Pasig där Taytay är en del, ligger mellan två stora floder. Den här tiden på året är floderna mycket höga på grund av regnperioden. När det under 6 timmar i lördags regnade lika mycket som under en hel månad i anliga fall, svämmade floderna snabbt över och vattnet strömmade in och täckte hela Pasig. Husen närmast floderna har svepts iväg i de kraftiga strömmarna, hus som står lite längre från floderna har fyllts med vatten, lera, kloakvatten och sopor.

Hoppets Stjärnas skola och det kringliggande området där barnen bor med sina familjer i enkla skjul, har lagts under en och en halv meter vatten. Tusentals människor har nu förlorat sina hem och tillhörigheter. Våning två i skolan som klarat sig undan vattnet är nu fylld av flyktingar, – barn och vuxna som flytt undan vattenmassorna. Till skillnad från de enkla hem som de flesta av dem bor i, är skolan en robust och stadig byggnad, byggd för att tåla både översvämningar och jordbävningar.
Vi har inte fått någon rapport om att något av våra barn omkommit eller saknas även om de flesta förlorat både sina hem och ägodelar. Vattnet kom visserligen väldigt snabbt men man var ändå relativt förberedda och många hade evakuerat sina hem redan innan översvämningen.
I skolan är all utrustning på första våningen, såsom dörrar, bord och stolar, böcker och andra läromedel förstörda, då första våningen är fylld av 1,5 meter vatten. Personalen på skolan gjorde vad de kunde för att rädda så mycket som möjligt, men vattnet kom för fort och en stor del av skolans möbler och skolmaterial är förstörda.

Crame
Området Crame där Hoppets Stjärna har sitt kontor och en mindre förskola har hittills klarat sig helt från översvämningarna.

Payatas
Vattnet står högt och våra barn har fått evakueras, många av dem hade redan innan översvämningen flyttat in hos släktingar och vänner med hem i flera våningar. Vi har inte fått någon rapport om att något av våra barn omkommit eller saknas.

Ilog, Infanta
Området Infanta har också drabbats av översvämningar men de boende i vår by Ilog har klarat sig genom att ta sig till vår nybyggda skola. Skolan är byggd för att klara både översvämning och jordbävningar, något som nu fått rädda många liv. Inga rapporter om att någon omkommit eller saknas.

Akuta behov:
Mat, rent vatten och en del kläder
Material för att reparera bostäder till en beboelig status

Hoppets Stjärnas skola i Taytay:
Sanering och renovering, första våningen har fyllts av vatten, lera och kloakvatten
Dörrar och en del möbler behöver bytas
Skolböcker, datorer och annan skolmateriel behöver ersättas

Ge en gåva till vår katastroffond redan idag
SMS:a STAR till 72930 och ge 100:- eller sätt in en gåva på 90 02 53-6, märk inbetalningen ”Katastrof Filippinerna”

Hoppets Stjärnas medarbetare Liling Coruna visar hur vattnet trängt in i skolan.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.