Mina sidor

28 maj 2020
Så slår pandemin mot världen

Hur skulle det gå om riskgrupper och sjuka sov i samma rum?
Eller om varje munskydd kostade en dagslön?
Med exempel från tre världsdelar vill vi beskriva hur coronapandemin drabbar våra barn och dem de älskar.

Tänk dig att du är en pappa i den kenyanska slummen utanför Mombasa. Du fick aldrig gå i skolan, och får därför inget jobb, men tidigt varje morgon vandrar du in till staden och erbjuder din hjälp till vem som än behöver extra arbetskraft. Det är så de flesta i ditt område försörjer sig. Du kånkar och svettas dag efter dag, och skrapar ihop precis tillräckligt med pengar för att barnen ska få mat. Plötsligt utbryter en pandemi. Ingen får lämna hemmet utan munskydd. De kostar 20 kronor styck och får bara användas en gång. Du tjänar sällan mer än 20 kronor på en hel dag. Hur ska dina barn få mat nu?
Tänk dig att du är en mormor i en rumänsk by. Du tar hand om sex barn-barn medan din dotter och hennes man tigger utomlands. Du och barnbarnen lever på de slantar dottern skickar hem – men plötsligt slutar pengarna komma. Din dotter och svärson har satts i karantän. Samtidigt stänger alla skolor och det införs utegångsförbud. Du tillhör en riskgrupp och borde isolera dig. Istället trängs du nu med sex barnbarn i hemmets enda rum. Vad känner du när maten tagit slut och barnen börjar hosta?
Tänk dig att du är en liten flicka i Haiti. Folk säger att pandemin inte drabbar barn, men du vet att de har fel. Du känner det i magen. För dig var skollunchen dagens enda riktiga måltid. Nu, när skolan håller stängt, går du hungrig. 70 procent av Haitis folk lever precis som du: Unga och gamla tillsammans, i snitt sju personer i samma rum, utan el och utan vatten att tvätta händerna med. Om dina föräldrar stannar hemma en enda dag har de inte råd med mat den kvällen. När de tror att du har somnat viskar de något olycksbådande till varandra:
”En nedstängning här i Haiti kommer döda fler än något virus kan göra.”
Du förstår inte. Vad är på väg att hända?
Tänk dig att du är du. Du har just läst om en mormor, en pappa och en dotter. Du lever dig in i deras situation, för du vet precis hur det känns när en pandemi vänder upp och ner på livet. Du har känt dig maktlös i flera veckor, och det är en hemsk känsla. Du tänker på de drabbade i länder som Rumänien, Kenya och Haiti. Du kan inte göra mycket åt din egen situation – men du kan göra något åt deras.
För de familjer som över en natt förlorat all inkomst är matbristen det mest skriande behovet.

HJÄLP KRISOFFREN MED MAT >>

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.