Se filmen där Lydia Ngig berättar om sitt arbete bland ungdomarna

I oktober berättade vi om hur antalet tonårgraviditeter i Kenya ökat lavinartat i pandemins och matbristens spår (Läs artikeln >>). Vi berättade om hur flickor, så unga som elva år, pressades att sälja sina kroppar för att försörja sina syskon och föräldrar.

Nu vill vi berätta om vad vi gjort sedan dess. Tack vare fantastisk respons från er givare har vi kunnat lägga rejäla resurser på stödprogrammet ”Pastoral care program for girls in danger” där utsatta flickor får hjälp och stöd. Våra insatser har riktat sig till såväl drabbade flickor som till flickor i riskzonen.

I november och december hölls fyra träffar i Mikindani under ledning av Lydia Ngig, en professionell rådgivare som anlitats för att hjälpa flickorna att bearbeta sina upplevelser. Hon jobbar samtidigt för att förebygga att fler ska drabbas.

Vid vissa tillfällen har även syskon och föräldrar fått delta för att diskutera problemen. Att involvera de vuxna ses som extra viktigt eftersom det i många fall är föräldrarna själva som har pressat sina döttrar att börja sälja sig. I januari hölls en träff specifikt för barnen och en träff specifikt för deras vårdnadshavare.

Träffarna har hjälpt oss att identifiera tre nyckelfrågor att jobba vidare med:

  • Drogmissbruk.
  • Vårdnadshavare som behandlar barnen illa.
  • Låg självkänsla bland barnen.

Vi har också börjat hålla träffar för våra barn i Jimba och deras föräldrar. När detta skrivs har 183 vårdnadshavare och 516 barn i Jimba och Mikindani fått chans att delta i programmet.

I år har de dessutom bjudits på lunch; ett oerhört välkommet tillskott nu när så många har ont om mat. Samtidigt fortsatte vi med vår utdelning av självhjälpspaket med mat och hygienartiklar, inklusive intimartiklar för tonårsflickorna.

De gåvor vi fått in räcker till terminens slut – men vi vill verkligen fortsätta längre än så.
– Det här programmet har fått så oerhört stor betydelse för våra barns välmående under pandemin.

Jag vill verkligen tacka er för ert fantastiska stöd, säger Gilbert Ocheing, ansvarig för Star of Hope Kenya.

“Madam Lydia har lärt mig att jag inte ska hålla mina problem och utmaningar dolda. Jag behöver prata med någon jag litar på, så att jag kan få stöd. Jag har också lärt mig om hur jag kan stå emot frestelsen att hamna i dåligt sällskap, som i tonårsgäng som sysslar med kriminalitet och droger.”

Leon Mbaru, årskurs 7, om Pastoral Care

 

Tycker du också att det här arbetet är värt att hålla vid liv?

Då kan du göra stor skillnad på en minut!

Med din hjälp vill vi fortsätta att:

  • Erbjuda stödsamtal till ungdomarna
  • Dela ut intimhygienprodukter till flickorna
  • Dela ut mat till pandemidrabbade familjer

Ge din gåva >>

Dela med dina vänner: